‘Van afval naar grondstof’ – deel 3

‘Van afval naar grondstof’ – deel 3

‘Van afval naar grondstof’ – deel 3

Enjoy Today is nauw betrokken bij de ontwikkelingen en veranderingen rondom eten en drinken op jouw campus. Ook als het om afval gaat! Ons team neemt je in dit artikel mee in de ontwikkelingen van de afvalcirculatie, naar aanleiding van de presentatie van Facility Services. 

Jelisha: Ik vind afval scheiden een belangrijk thema. Doordat het steeds drukker wordt op onze aarde, komt er een grote druk op te staan. Op mijn opleiding Toegepaste Psychologie heb ik geleerd dat 95% van ons gedrag onbewust is. Na het afvalvisie-college vanuit FS, gegeven door Jasper Bok en Joep de Hoog, heeft mij dit aan het denken gezet om tot een oplossing te komen. 

Als ik om me heen kijk, zie ik dat  communicatie en soortgelijke zaken niet zijn gericht op ons onbewuste gedrag.  De meeste manieren hoe wij aangesproken worden zijn voornamelijk erg directe manieren, zoals borden met tekst. Met deze kennis zou je toch zeggen dat dit niet de meest effectieve manier is om verandering in ons circulaire systeem te brengen. 

Vaak wordt er bijvoorbeeld meer gebruik gemaakt van kleine prullenbakjes in plaats van scheidingsafvalbakken als deze dichtbij elkaar staan. Uit onderzoeken blijkt dat “nudging” helpt om dit onbewuste gedrag aan te sturen en aan te spreken. Ben je nog onbekend met de term, hier een uitleg van wat “nudging” inhoudt: “een lichte sturing van onderbewust gedrag door het vergemakkelijken van gewenst gedrag zonder het beperken van de vrijheid”.

Nudging om recyclen aantrekkelijker te maken heeft hierom een grote slaagkans. Het werkt meer als een soort activatiesysteem. Hierbij is het belangrijk om de doelgroep te laten weten dat ze niet betutteld worden op het niet in eerste instantie maken van de beste keuzes voor de aarde. Het gaat er tenslotte om dat het een project is waar we met zijn allen aan werken. Als we bekend maken wat de schadelijke, maar ook de positieve gevolgen zijn van een gedragsverandering is verbetering makkelijk te bereiken.

Leuke voorbeelden van nudging zijn onder andere een pad van (groen)gekleurde voetstapjes met stickers van plastic flessen richting de plastic bak en stickers van klokhuizen richting de restafval/GFT-bak. Het is positief dat onze omgeving ons een duwtje in de juiste richting geeft, en ons helpt met duurzamer gedrag. Daar willen we als vanzelfsprekend allemaal aan bijdragen, toch? 

Lees hier wat Lars, onze Community Assistant, van de nieuwe afvalvisie vindt!

FOOD SERVICE

COLLABORATION

Stimuleren van duurzame consumptie

Stimuleren van duurzame consumptie

Stimuleren van duurzame consumptie

Bewustwording en gedrag met betrekking van het stimuleren van duurzame consumptie

Home   Projects     Stimuleren van duurzame consumptie

Amber, Karlijn, en Djuna zijn bezig met een onderzoek naar hoe studenten gestimuleerd kunnen worden om een duurzame aankoop in de kantines van de Amstelcampus te doen. Het aanbod in de kantines wordt op dit moment afgestemd op de vraag van de consument. De student bepaald dus eigenlijk wat er in de kantines wordt aangeboden. Daarom is het van belang dat zij zelf graag duurzamer willen consumeren. Wij gaan kijken naar wat er vanuit de aanbodkant kan worden gedaan om de student zover te krijgen. Het doel van het onderzoek is om inzicht te krijgen in welke maatregelen Facility Services kan nemen om de student te stimuleren tot een duurzame aankoop. Hierbij gaan wij kijken naar wat er nu wordt gedaan aan duurzaamheid, wat er nog kan worden gedaan in de toekomst en hoe er richting gegeven kan worden aan het nieuwe duurzaamheidsbeleid zodat de doelstellingen, opgesteld voor 2025, behaald kunnen worden. Het uiteindelijke doel van de Hogeschool van Amsterdam is dat de student nu en in de toekomst bewust bezig is met duurzaamheid.

Creator

project gezonde voeding

Amber Sprinkhuizen, Karlijn Doors en Djuna Verdonk

Opleiding: Laatstejaarsstudenten van de opleiding Bedrijfskunde MER.

Begeleider: Jasper Bok, contactmanager eten en drinke UvA & HvA

Periode onderzoek: 7 september 2020 – 22 januari 2021

D’Aydin

D’Aydin

D’Aydin

UPDATE: deze ondernemers is vanaf collegejaar 2021-2022 niet meer te vinden op de campus. 

De-Aydin is gespecialiseerd in authentieke Turkse gerechten en heeft voor ieder wat wils. Van vegetarische gerechten tot de meest gangbare Turkse vlees gerechten

FOOD SERVICE

COLLABORATION

‘Van afval naar grondstof’ – deel 3

‘Van afval naar grondstof’ deel 2

‘Van afval naar grondstof’ deel 2

Enjoy Today is nauw betrokken bij de ontwikkelingen en veranderingen rondom eten en drinken op jouw campus. Ook als het om afval gaat! Ons team neemt je in dit artikel mee in de ontwikkelingen van de afvalcirculatie, naar aanleiding van de presentatie van Facility Services. 

Toon: Maar liefst 70% van het succesvol scheiden van afval wordt bepaald door gebruikers zelf. Ook al hebben de meeste mensen zoals jij en ik daar goede voornemens voor, is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Afval is onnodige bagage en daarom willen mensen daar het liefst zo snel mogelijk vanaf. Normale prullenbakken krijgen de voorkeur of mensen gooien in alle haast hun afval in de verkeerde scheidingsbak.    

Vanuit het COM-B-model weten we dat gelegenheid, motivatie en capaciteit belangrijk zijn voor het maken van keuzes. Ik denk dat in dit geval het probleem vooral ligt bij de motivatie en capaciteit. Door te weinig aanbod van afvalscheidingsbakken en weinig tijd, hebben mensen niet de capaciteit om afval te scheiden. Aan de andere kant zijn sommige mensen gewoon niet gemotiveerd genoeg om bijvoorbeeld hun afval iets langer bij zich te houden tot ze bij een afvalscheidingsbak komen. 

Uit de laatste presentatie van Jasper Bok kwam naar voren dat elke locatie een ander afvalpatroon heeft. Wat op de ene campus aan afvalscheiding wel werkt, werkt op een andere campus misschien niet. Om die reden zal komende tijd op verschillende campussen van de UvA en de HvA een nieuwe afvalvisie getest worden door middel van twee pilots. 

Bij de eerste pilot zal getest worden met droog en nat afvalscheidingsbakken. Dit is een relatief zuinige vorm van afvalscheiding en het wordt gezien als de grootste innovatie voor de toekomst. Het enige nadeel is dat ze geen ervaring hebben met nat afval. Met de tweede pilot zal er getest worden met duidelijk verschillende afval posten. Dit is de methode waar ze op de meeste campussen mee werken, maar op deze manier wordt er gekeken naar wat wel werkt en wat niet werkt.

Mijn verwachting is dat de pilot waarin getest wordt met droog, nat en papier het meest succes gaat hebben, omdat bij deze pilot de verantwoordelijkheid van het scheiden bij de bedrijven wordt gelegd. Zij hebben de capaciteiten om het afval zo efficiënt mogelijk te scheiden. Daarnaast betalen zij ook minder wanneer ze minder restafval hebben, dus de motivatie om te scheiden is ook hoog.

Lees hier wat Jelisha, onze Community Assistant, van de nieuwe afvalvisie vindt!

FOOD SERVICE

COLLABORATION