5 tips tegen voedselverspilling

Hoi! Mijn naam is Berend en ik ben de sustainability blogger van Enjoy Today. Ik studeer voeding en diëtetiek aan de HvA en ben momenteel bezig met mijn stage. Door mijn opleiding weet ik veel over voeding en de productie ervan. Ik ga jou twee keer per maand van tips/trends/whatever voorzien op het gebied van food en sustainability.

Deze week wil ik het hebben over voedselverspilling

Voedselverspilling is het domste probleem dat er bestaat. Punt. Miljoenen mensen op deze planeet hebben honger terwijl wij het gewoon in de prullenbak flikkeren. Denk ook even aan de onnodige vervuiling als gevolg van de productie van voedsel dat gewoon in de prullenbak belandt.

Volgens milieu centraal verspillen we jaarlijks 700 miljoen kilo goed voedsel dat nog prima te eten is. Het grootste gedeelte, 42% volgens InStock, wordt door de consument zelf verspild. Gelukkig zien genoeg Nederlanders nu in dat het zo niet langer kan. Volgens dit artikel verspillen Nederlanders nu gemiddeld zo’n 7 kg minder voedsel dan drie jaar geleden. We gaan de goede kant op! Maar het kan nog beter. Daarom hier vijf tips om zelf voedselverspilling tegen te gaan op een makkelijke en goedkope manier:

Voedingscentrum eetmaatje

Je kent het wel, lange dag colleges gehad en je hebt honger. Je gooit pasta in je pan en kookt altijd te veel. Het Voedingscentrum heeft daarom het eetmaatje ontwikkelt. Met deze maatbeker meet je precies hoeveelheden pasta, rijst, water, etc. af die je per persoon nodig hebt, gebaseerd op de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden. Handig want zo let je tegelijk op het aantal calorieën dat je binnenkrijgt. Bestel hem hier GRATIS.

Too good to go

Je hebt honger en trekt de koelkast open: anticlimax, je hebt geen eten meer. Het is ook nog het einde van de maand en je kijkt reikhalzend uit naar de maandelijkse sponsoring van Ome Duo. De oplossing: De app Too good to go. Bestel voor rond de €5,- een mystery box van je lokale supermarkt/restaurant/koffietentje/bakker gevuld met producten die dreigen over de datum te gaan. Red het eten en red je portemonnee. Ik kreeg deze absurde hoeveelheid voedsel voor €5,- van mijn lokale supermarkt. Kalkoen, ovengroente en champignons half uurtje stoven in de oven met een soyasaus/honing/knoflook/chili marinade en je hebt een heerlijk avondmaaltje voor de komende drie dagen.

Instock

Restaurant Instock zet voedselverspilling op de kaart. Elke dag halen ze onverkochte producten op bij lokale supermarkten. De chefs creëren daar vervolgens de lekkerste creaties van. Voor max €10,- heb je, naast een gevulde maag, ook nog voedsel gered van de afvalbak. Bezoek instock op de Czaar Peterstraat.

Kliekjes

Je kijkt in je koelkast en ziet een halve zak boerenkool en een bakje hummus staan. Wat ga je daar nou van maken? Boerenkoolchips met hummussaus natuurlijk! Er zijn verschillende sites die je helpen met het creëren van culinaire hoogstandjes van de kliekjes in je koelkast.

Op Supercook kun je de ingrediënten die nog in de koelkast liggen invoeren en de app komt dan met een recept dat je kunt maken. Ook leuk om je huisgenoten te verrassen! Andere sites zijn kliekipedia.nl en Jamie Oliver leftover recipes.

Kromkommer

Kromkommer produceert heerlijke soepen op basis van groentes die de supermarkten niet mooi genoeg vinden om in de winkel te leggen. Zogenaamde buitenbeentjes. Kromme wortels of rechte aubergines belanden zo niet in de afvalbak maar in jouw soepkom. Koop kromkommer bij alle grote supermarkten.

Heb jij ook handige tips? Laat het me weten in de comments!

FOOD SERVICE

COLLABORATION