Huis/tuin/keuken tips om minder voedsel te verspillen

Voedselverspilling is in heel veel landen een punt van aandacht. Het verschil zit hem erin hoe hoog het op de agenda staat. In Frankrijk, Italië, Duitsland, Denemarken, Spanje en Nederland nemen ze het voedselverspilling probleem heel serieus. Het gemiddelde in Nederland staat op 34,3 kg vast voedsel per persoon per jaar wat verspild wordt. Brood, zuivel, groente, fruit en aardappelen zijn de producten die het meest worden verspild en 9,5% van het door consumenten gekochte voedsel (bijvoorbeeld bij de supermarkt) wordt nog verspild in Nederland. Dit gebeurt vooral via rest- en gft-afval.  

In de vorige artikelen heb ik al naar voren laten komen wat er allemaal bekend is met de bijbehorende cijfers over voedselverspilling (heb je die gemist? Klik dan hier) en de effecten van Corona op voedselverspilling (nog een keer lezen? Klik dan hier). Maar wat kunnen we er zelf aan doen? Vandaag geef ik jullie een aantal tips tegen voedselverspilling die je heel makkelijk kan toepassen en wat ook nog eens low budget is.  

  • Maak een boodschappenlijstje 

En dan denk je misschien, waarom helpt dit? Maar in het consumentonderzoek van 2015 is gekeken naar het effect hiervan en dat is namelijk dat je daardoor minder impulsaankopen doet en alleen maar dingen koopt die je echt nodig hebt (want die staan op je lijstje). Kijk voordat je gaat beginnen met je lijstje wat je nog precies allemaal hebt liggen in je koelkast en voorraadkast en wat je daarbij nog nodig hebt om een volledige (uiteraard gezonde 😉) maaltijd te maken. Wil je wat inspiratie voor makkelijke gezonde studenten recepten? Neem dan een kijkje op ons TikTok account 

  • Bewaar je eten en drinken op de juiste plek 

Moeten je net gekochte producten nou allemaal de koelkast in of niet? Mandarijnen en sinaasappels kan je bijvoorbeeld veel beter buiten de koelkast bewaren in een fruitschaal. Wist je trouwens dat je bananen langer goed kan houden door de bovenkant van een tros in te wikkelen met vershoudfolie? Dit soort tips worden samen met duidelijke informatie over de houdbaarheid van de producten gegeven in de bewaarwijzer app van het Voedingscentrum. Deze app is niet te downloaden via de appstore maar via hun site en is heel handig als je het ons vraagt. Klik hier om naar de site te gaan en de app te downloaden. 

  • FIFO je koelkast & voorraadkast vullen 

Wanneer je bij de supermarkt hebt gewerkt weet je als het goed is wel wat FIFO betekend: First In, First Out. Dit houdt in dat wanneer je bijvoorbeeld 2 verpakkingen eieren hebt die verschillende THT-datums hebben, je degene die het eerste zou verlopen vooraan zet zodat je die het snelste pakt. Zo kom je dus niet voor verassingen te staan wanneer iets over datum zou zijn.  

  • Hou van je vriezer.  

Je vriezer is je beste vriend als het gaat om voedselverspilling tegen te gaan. Je kan je brood er heerlijk in vers houden en wanneer je toch te veel eten hebt gekookt kan je dat gewoon in een afsluitbaar bakje doen en de vriezer in gooien (niet letterlijk natuurlijk). Mocht je een keer een warme lunch willen of vergeten boodschappen te doen kan je altijd nog wat uit je vriezer halen en kan je gewoon gezond eten (scheelt ook weer bezorgkosten).   

  • Heb je nog één puntpaprika over of nog een klein stukje courgette? Je zal het vast begrijpen want weggooien doen we natuurlijk niet. Gebruik dit in een lekkere omelet of quiche. In dit soort gerechten kan je heel makkelijk je restjes overgebleven groente kwijt 
  • Ideale temperatuur voor je koelkast en vriezer 

Door je koelkast en vriezer op de juiste temperatuur in te stellen blijven al je producten die je daarin bewaart het langste goed. De ideale temperatuur voor je koelkast is 4 graden en voor je vriezer is dat -18 graden. Geeft jouw koelkast en/of vriezer niet aan hoe koud die is? Er bestaan verschillende soorten thermometers daarvoor (zowel low-budget als high-end).  

  • Kook goede portiegroottes  

Dit klinkt natuurlijk veel eenvoudiger dan het is want hoeveel spaghetti moet ik nou koken voor 2 of 3 personen? Door het simpelweg af te wegen op een keukenschaal (wat je in 1 minuut hebt gedaan) of gebruik te maken van het (gratis te bestellen) eetmaatje van het Voedingscentrum weet je precies of je genoeg hebt voor het aantal personen waarvoor je kookt. Dus doe het niet op de gok maar weeg het gewoon netjes af. Zo voorkom je dat je uiteindelijk toch te veel pasta hebt gekookt wat je niet meer gaat gebruiken en dus weg moet gooien.  

Dit zijn slechts enkele handige tips wat je zelf heel gemakkelijk kan toepassen. Wij van Enjoy Today gaan deze tips in ieder geval gelijk toepassen. Welke van deze tips gebruik jij al met enige regelmaat? Laat het ons weten want wij zijn erg benieuwd.  

Volgende week lees je wat verschillende Nederlandse supermarkten allemaal doen om zoveel mogelijk voedselverspilling tegen te gaan. Tot volgende week!