MeatlessMonday: interview

 

Denk jij erover om meer plantaardig te eten? Of ben jij benieuwd hoe andere bewust omgaan met vleesconsumptie? Laat je inspireren door Michelle. Op aanraden van een vriendin is ze twee jaar geleden begonnen met vegetarisch eten. Ook heeft ze een blog waar ze over gezondheid schrijft. 

Met welke reden ben je begonnen met vega eten?   Nouja, mijn vriendin kwam naar mij toe en vertelde me dat ze vegetarisch eet. Waarna ik dacht; eigenlijk eet ik ook niet zoveel vlees. Dus wilde ik het ook wel proberen. Daarnaast zag ik wat het met haar lichaam deed qua fit zijn. Ik wilde zelf ook wel wat afvallen. Ik ben toen drie kilo afgevallen, alleen door het stoppen van eten van kip en vlees. Dit was ook een beetje rond de periode dat er veel vleesvervangers uitkwamen en dat hielp me om vegetarisch te eten.”  

Wat zijn de voordelen van vegetarisch eten?  
“Ik voel me veel fitter. Voorheen had ik ook vaak last van mijn buik, dat heb ik nu niet meer. Ook merk ik dat mijn stoelgang en spijsvertering verbeterd zijn. Voor mijn organen is het eigenlijk ook een ontlast. Mijn lichaam hoeft minder moeite te doen om het te verteren.” 

Wat is je grootste uitdaging als vegetariër?  
“Voor mij is de grootste uitdaging het niet meer eten van kip. Daar was ik wel echt fan van hahaha.” 

Eet je echt nooit stiekem een klein stukje vlees?  
“Nee, ik laat me wel altijd goed informeren. Als mijn moeder bijvoorbeeld een pan heeft gebruikt waar vlees in heeft gezeten, spoel ik hem echt drie keer om haha. Ik ben daarin wel erg oplettend.”  

Wat vind je van mensen die wel vlees eten?  
“Als je niet heel veel vlees eet, dus gewoon aardappeltjes, groente en een stukje vlees. Vind ik het al heel anders dan iemand die veel vlees eet. Ik vind wel dat je als vleeseter meer interesse kan tonen in vleesvervangers, zodat je eigenlijk een gebalanceerde levensstijl kan creëren voor jezelf. Dus bijvoorbeeld één of twee keer in de week toch een vleesvervanger proberen. Of misschien juist maar één of twee keer per week vlees eten. Probeer gewoon een keer iets anders ga uit je comfort zone. Zelf heb ik mijn moeder ook overtuigd om vega vlees te proberen. Toen ze het proefde vond ze het erg lekker. Zij eet nu ook af en toe met mij mee. Ik hoop dat de rest van het gezin het ook eens probeert.”  

Wat is je favoriete gerecht zonder vlees?  
“Ik heb een recept gevonden met groene asperges, pulled oats en tomaat. Het is 100% plantaardig, rijk aan eiwitten en soja vrij, wat dus ook weer goed is voor het milieu. Ik heb het pas ontdekt, maar ben er nu al helemaal fan van. Ik vind het een beetje lijken op draadjesvlees.” 

Tegen welke problemen loop je weleens aan als vegetariër?  “Vooral bij feestjes had ik er weleens moeite mee. Lekkere hapjes op verjaardagen. Het is niet moeilijk om nee te zeggen, maar wel iets waar ik tegenaanloop. Je wordt aangekeken als je iets niet neemt en je tante stáat erop en dan moet je het afwijzen. “ 

Welke tip zou je meegeven aan iemand die ook van plan is te stoppen met het eten van vlees?  
“Je kan documentaires kijken, bijvoorbeeld The Game Changers. Je verdiepen hoe de vleesindustrie met dieren omgaat. Vooral veel research doen. En voor mij was het ook een voordeel dat ik er een paar kilo van afviel. Dus als je veel vlees eet en misschien een beetje wil afvallen zou je dit dus ook kunnen proberen. “ 

Hoe zie je de wereld over vijf jaar als we het hebben over vleesconsumptie?  
“Ik denk dat het eigenlijk verbeterd wordt. Er zijn nu al zoveel meer opties dan voorheen en ik denk dat er alleen nog maar meer bijkomen. Waardoor het niet meer nodig is om vlees te consumeren. Mensen worden bewust en zullen nieuwe dingen proberen. Daarnaast zal het milieu ook verbeteren als we minder vlees consumeren.” 

 

Het is wel duidelijk dat Michelle het belangrijk vindt om gezond en fit te zijn Wil jij anderen ook inspireren met jouw verhaal over voeding, vitaliteit of duurzaamheid? Stuur ons een mailtje en we ontmoeten jou graag!