Studentenmaaltijd – Gezonde broccolisoep

Gezonde broccolisoep
Lichte hoofdmaaltijd/warme lunch 2 personen  

Ingrediënten: 

  • 1 grote sjalot (of 2 kleintjes, gesnipperd) 
  • Minimaal 300 gram broccoli  
  • 1 groentebouillonblokje 
  • Olie om in te bakken 
  • Evt. Crème fraîche of room ter garnering  

Bereidingswijze: 

Snipper de sjalot en snijd de broccoli in roosjes. De steel van de broccoli snijd je in blokjes. Voeg ongeveer een eetlepel olie in een (soep) pan en laat dit warm worden. Bak de sjalot even een minuutje aan en voeg daarna de broccoli toe. Bak dit mee voor ongeveer 2 minuten. Giet er vervolgens 1 liter water bij en verkruimel er een bouillonblokje over. Kook de broccoli ongeveer 15 minuten. Zet het vuur daarna uit en pak de staafmixer erbij. Pureer de soep totdat die glad is. Pas wel op want dit kan spatten. Breng eventueel op smaak met een klein snufje zout en wat peper. Ter garnering kan er ook een klein beetje crème fraîche worden toegevoegd of wat room.  

Variatietips: 

  • Voeg meer groente toe zoals courgette of gewoon meer broccoli, sky is the limit 
  • Verdubbel dit gerecht en vries de rest van de soep in zodat je regelmatig een gezond soepje kan eten als lunch  
  • Voeg bij de sjalot ook een klein (geschild) aardappeltje toe voor een soep die wat meer gebonden is  
  • Serveer er een (volkoren)stokbroodje bij en je het een volwaarde lunch/lichte maaltijd  
  • Voor een vollere variant kunnen er nog (vega) gehaktballetjes worden toegevoegd en vermicelli.  
  • Voor extra smaak kunnen er ook kruiden zoals peterselie of basilicum toegevoegd worden  

 Let op: 

  • Vergeet niet de deksel op de pan te doen wanneer de broccoli aan het koken is. Al het water wil je gebruiken voor je soep.  
  • Bak de ui en de broccoli niet te lang. Dan brandt het snel aan en die smaak gaat dan in je soep zitten.