Studentenrecept – Voedzame havermoutmuffins met appel en kaneel

Ontbijt/tussendoortje
12 
muffins

Ingrediënten: 

  • 200 gram havermout  
  • 1 zakje bakpoeder  
  • 1 banaan  
  • 2 eieren 
  • 200 ml (plantaardige) melk 
  • 1 grote appel (of 2 kleine) 
  • 2 theelepels kaneel (hoeveel naar smaak)  
  • 40 gram rozijnen  
  • 1 zakje vanillesuiker  
  • Handje ongezouten noten 

Bereidingswijze: 

Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de havermout in een mengkom (mix het eventueel eerst in een keukenmachine/blender voor een fijner geheel) samen met het zakje bakpoeder, de kaneel, snufje zout en het zakje vanillesuiker. Meng dit kort door elkaar. Prak in een andere mengkom de banaan tot een smeuïge massa. Voeg hier de eieren en de melk aan toe. Meng dit goed door elkaar met een garde of mixer. Wanneer het goed gemengd is kunnen de droge ingrediënten erbij. Meng ook dit goed door elkaar. Zet het daarna even apart zodat de havermout het vocht kan opnemen. Schil de appel(s) , verwijder het klokhuis en snijd ze in kleine blokjes. Hak de ongezouten noten fijn en voeg dit samen met de appel en rozijnen bij het beslag en schep het door het mengsel met een spatel of lepel. Verdeel het beslag over de muffinvormpjes en bak ze in ongeveer 30 minuten gaar en goudbruin. Laat het goed afkoelen anders valt de muffin snel uit elkaar. Eetsmakelijk!  

Variatietips: 

  • Vervang de appel/kaneel eens door blauwe bessen, mango of frambozen 
  • Wanneer je van een fijnere structuur houdt in je muffin kan je het beste de havermout in een keukenmachine of blender fijn malen. Houd je meer van grovere structuur, sla dit dan over 
  • Hou je meer van hartig? Laat de vanillesuiker dan weg. Dit is tevens ook gezonder 
  • Gebruik voor het beste resultaat een rijpe banaan (met wat bruine plekjes, dus geen groene)  
  • Wanneer je niet van rozijnen houdt kunnen deze weggelaten worden  

 Let op:

  • Prik met een sateprikker in de muffin wanneer die uit de oven komt. De muffin is gaat wanneer de prikker er droog en schoon uitkomt  
  • Indien je geen muffin/cupcakevorm hebt kan je het beste 2 papieren muffinvormpjes in elkaar zetten voor extra stevigheid 
  • Je kan bij dit recept ook gebruik maken van een keukenmachine en muffinapparaat