Wat verspillen wij jaarlijks aan voedsel?

Met elkaar verspillen wij in Nederland zo’n 90 miljoen kilo goed voedsel. Dit zijn bij elkaar meer dan duizenden vuilniswagens vol! Hetgeen dat verspild wordt is vooral brood, zuivel, groente en aardappelen. 

Ongeveer 9% van ons eten belandt jaarlijks ongebruikt in de afvalbak. Wij Nederlanders verspillen ongeveer 34 kg eten per persoon per jaar. Dit is meer dan het dubbele van textiel.  

 

De effecten van voedselverspilling  

Wanneer voedsel weggegooid wordt, zijn de effecten daarvan groter. Er heeft veel energie gezeten in de bewerking, transport, verpakking en bereiding.  

Wist je dat voedselverspilling door consumenten gemiddeld 131 kg CO2 per persoon per jaar kost? Dat vind ik echt veel te veel! 

Als je zuivel meetelt komt de uitstoot van verspilling op 154 kg CO2. Dit is 8 tot 10% van de broeikas gassen wat is veroorzaakt door ons voedsel. Vooral vlees(waren), zuivel, sauzen/vetten, groente, fruit en brood dragen bij aan het milieu impact door voedselverspilling. Het is extra belangrijk om verspilling bij vlees te voorkomen, dit komt doordat vlees een hoge klimaat impact heeft. Het produceren van vlees zorgt voor veel uitstoot van broeikasgassen. Als een deel hiervan verspild wordt, wordt de impact nog hoger, want dan is er nog meer vlees nodig.  

Wat ik altijd doe tegen voedselverspilling is eerst kijken wat er nog gebruikt kan worden en wat er moet worden gehaald, voordat ik naar de supermarkt ga.  

Als bij jou het milieu ook op nummer 1 staat, neem dan vooral een kijkje naar deze tips hieronder geplaatst, zo verlaag je het milieu-impact al met 9%! Ook bespaar je door geen voedsel te verspillen ca. 120,- per persoon per jaar.  

Wat je kan doen tegen voedselverspilling 
  • Vries brood in, zodat je dit langer kunt bewaren.  
  • Houd wekelijks een kliekjesdag. Gebruik al het eten dat nog over is, zodat het niet verspild hoeft te worden.  
  • Stel een maaltijd samen van voedsel dat tegen de houdbaarheidsdatum aanzit. 
  • Kijk wat je echt nodig hebt en controleer de voorraadkast, voordat je boodschappen doet. 
  • Maak een boodschappenlijstje vooraf alleen met dingen die je echt nodig hebt, zo voorkom je impulsaankopen. 
  • Als je wat eten over hebt, deel! Geef het aan je buurman of buurvrouw en verras ze met een lekkere maaltijd. 
  • Zet je koelkast op 4 graden Celsius. Dit is de ideale temperatuur voor je koelkast. Zo bederft je eten minder snel en groeien er nauwelijks bacteriën.   

 

Wat doe jij tegen voedselverspilling?