Doe al mee aan deze voedingswissels? 

Voedingswissels zijn dingen die je vanzelfsprekend eet, maar nu omwisselt voor iets wat gezonder voor je is. Ik heb 3 voedingswissels uitgekozen die ik zelf wel interessant vind en die ik best wel op elkaar vindt lijken. Ik ben benieuwd wat jij van deze voedingswissels denkt! 

Kokosolie of olijfolie

Kokosolie is een vet dat afkomstig is van kokosnoten. De kokosnoten worden verzameld en opengebroken en het vlees hiervan wordt in de zon gelegd om te drogen. 

Om de olie uit het vlees te krijgen, wordt het vlees verhit. 

Er zit veel verzadigd vet in kokosolie, meer dan zonnebloemolie of olijfolie. Door verzadigd vet word je ‘slechte’ LDL- cholesterol verhoogd en wordt de kans op hart- en vaatziekten vergroot. Een beetje kokosvet is goed, maar eet hier niet te veel van. 

Olijfolie zegt het eigenlijk al. Het is afkomstig van de olijf. In olijfolie zit veel onverzadigd vet, dit vet is goed voor je. Ook zit er veel vitamine E in olijfolie. In tegenstelling tot verzadigd vet, verkleint onverzadigd vet de kans op hart en vaatziekten.   

Conclusie: het is beter om voor olijfolie te kiezen dan kokosolie. Olijfolie staat tenslotte ook in de schijf van Vijf. 

Fruit met de minste vitamine C en de meeste vitamine C

In fruit zit veel vitamine C. Dit is de meest bekende weerstandsvitamine. Vitamine C is heel belangrijk, want het beschermt je tegen griep en verkoudheid. Het beste is om dagelijks 75 milligram te nemen, dit kun je allemaal uit voeding halen. Er zijn veel soorten fruit, maar in welk fruit zitten de meeste en minste vitamine C? 

In een peer (180 gram) zit 4 milligram vitamine C. Dit is heel weinig vergeleken andere soorten fruit. In een banaan zit 8,7 milligram vitamine C, dit is ook niet heel veel. Een banaan wordt vooral gegeten voor de vezels. In een mandarijn zit 30 milligram vitamine C per 100 gram.  

In zwarte bessen zit per 100 gram 150 mg vitamine C. Van alle fruitsoorten kun je dus het beste zwarte bessen nemen, omdat zwarte bessen het meeste aantal vitamine C bevat. 

Groente chips en naturel chips 

Groente chips zijn chips gemaakt van groenten, zonnebloemolie en zout. Naturel chips zijn chips gemaakt van aardappelen, zonnebloemolie en zout.  

Het is niet zo dat groentechips gezonder zijn dan gewone chips, ook al wordt dat wel eens gedacht. In beiden chips zitten veel calorieën en zout, in groente chips zit evenveel vet als in aardappelchips. Wanneer de chips in zonnebloemolie gefrituurd is zijn het vooral onverzadigde vetten. Onverzadigd vet is goed voor je hart en bloedvaten, maar in chips zit heel veel vet en zo krijg je dus veel calorieën binnen. 

Het maakt dus niet uit welke chips je kiest, eet vooral de chips die jij lekker vindt. Maar neem hier niet te veel van! 

Er zijn ook soorten chips van merken die een beter alternatief zijn. Een voorbeeld: chips van het merk Proper. Dit zijn chips gemaakt van linzen en zijn er in verschillende smaken.  

Al met al is het dus belangrijk om te weten dat er wel degelijk verschil zit in de voedingswissels, al zou je dit in eerste instantie niet denken. Dit waren mijn voedingswissels, met deze informatie zal ik in ieder geval altijd nadenken welke de beste optie is. Heb jij nog leuke voedingswissels, laat het ons vooral weten!