MeatlessMonday: interview

Denk jij erover om meer plantaardig te eten? Of ben jij benieuwd hoe andere bewust omgaan met vleesconsumptie? Laat je inspireren door Isis (21)Zij maakte op haar 17e de switch naar vegetariër omdat ze het dierenleed niet meer kon aanzien. Daarnaast speelt het milieu ook een grote rol in haar keuze.  

 

Ik kan me voorstellen dat het niet altijd makkelijk is om vleesvrij te leven. Tegen welke problemen loop jij weleens aan als vegetariër?     

“Nu kan het jammer genoeg niet, maar als ik uiteten ga is het vegetarische menu meestal best beperkt. En af en toe heb ik dan ook dat als ik het vega menu bekijk dat het me niet echt aanspreekt. Vaak zijn het gerechten met bijzondere ingrediënten die me minder lekker lijken.” 

Heb je dat soort gerechten dan weleens geprobeerd?

“Ja, als het restaurant niks anders heeft moet ik zoiets wel kiezen. Meestal valt het dan tegen. Wel moet ik erbij zeggen dat ik een picky eater ben haha.” 

Wat is je favoriete gerecht zonder vlees? 

“Oh, hier vraag je me wat haha. Even denken hoor. Ja ik vind pasta heel erg lekker. Het is niet zo dat ik echt één favoriete pasta heb, maar gewoon verschillende. Ik kan trouwens wel een hele lekkere pasta met broccolisaus maken.”

Wat zijn de voordelen van vegetarisch eten? 

“Ja alles! Het is beter voor het milieu, het is beter voor je lichaam, het is beter voor de dieren. Voor mij hoeven er ook niet onnodig dieren te sterven. In dit tijdperk heb je geen vlees meer nodig om gezond te zijn.” 

Welke tip zou je meegeven aan iemand die ook van plan is te stoppen met het eten van vlees? 

“Begin eerst als flexitariër zodat je niet in één keer stopt met vlees. Je kan ook motiverende filmpjes kijken. Kijk naar hoe het eraan toe gaat in de vleesindustrie en check of je het daarmee eens bent.” 

Eet je echt nooit stiekem een klein stukje vlees? 

“Nope. Ik vind het zo erg dat het zelfs eerder een angst is om weer vlees te eten.”  

Hoe was dat in het begin? 

“In het begin had ik af en toe nog wel zin in vlees, vooral als ik het ergens rook. Voor mij was het eerder een soort gewenning waar ik uit moest komen.” 

Wanneer is dat gestopt? 

“Ja, best snel. Het kon wel superlekker ruiken, maar ik wilde absoluut geen vlees meer in m’n mond. Na een tijdje kon ik de geur ook niet meer handelen, maar precies na één jaar zonder vlees rook ik het weer een keer en toen had ik echt wel zoiets van; wat ruikt dat lekker zeg. Dit hield ongeveer een week stand en daarna heb ik dat nooit meer gehad.” 

Had je tijdens die week ook wat vlees gegeten? 

“Nee. Als ik nu vlees zou eten zou ik oprecht huilen, zo erg vind ik het. Voor mij zijn dieren zo belangrijk. En dan vlees eten omdat m’n lichaam daar zin in heeft doe ik niet. Tegenwoordig zijn er veel vleesvervangers die net echt lijken. Toen ik pas was begonnen was het assortiment een stuk kleiner.” 

Wat vind je van mensen die wel vlees eten? 

“Ja, ik ben het er zelf niet mee eens, maar ik vind dat iedereen dat zelf moet weten. Ik kan iemand niet verbieden om vlees te eten. Soms vraag ik wel: wil je weten hoe het dier geslacht is? Als je nee zegt, prima dan accepteer ik je keuze.” 

Wat is de meest vervelende opmerking die je ooit naar je hoofd geslingerd is? 

“Weleens bij mij thuis in het begin. Dan werd er bijvoorbeeld gezegd ‘ahh zielig kalfje’ en vervolgens werd het stuk vlees de mond ingeduwd. En af en toe werden er ook dierengeluiden gemaakt. Zulk soort opmerkingen halen echt het bloed onder mijn nagels vandaan. Het is heel erg respectloos, zowel naar de overleden dieren toe als naar mijn keuze om vegetariër te zijn. Maar het beste om te doen in dit soort situaties is om er gewoon niet op in te gaan.” 

Hoe zie je de wereld over vijf jaar als we het hebben over vleesconsumptie? 

“Oei dat is een lastige. Het is een beetje dubbel. Aan de ene kant worden mensen steeds zich meer bewust over wat er allemaal gebeurt in de vleesindustrie. Ik merk ook wel bij de mensen om me heen dat ze minder vlees eten. Ook veel mensen die overgaan naar vegan, wat eigenlijk nog beter is dan vegetariër zijn. Ik denk dat meer mensen bewuster worden, maar toch de meeste niet volledig vegetariër willen worden. Het gaat dus wel de juiste kant op als je het mij vraagt.” 

Zou je zelf in de toekomst vegan eten? 

“Ja, op en gegeven moment wel. 

Voor nu blijf ik vegetariër, en dan wil ik eigenlijk gewoon langzaam steeds minder dierlijke producten eten/gebruiken. Omdat ik thuis ben is het nu lastig om voor mij vegan te gaan. Als ik op mezelf woon is dat een stuk makkelijker.” 

 

Het is duidelijk dat vegetarisch eten voor Isis belangrijk is in haar leven. Wil jij anderen ook inspireren met jouw verhaal over voeding, vitaliteit of duurzaamheid? Stuur ons een mailtje en we ontmoeten jou graag!