Studentenmaaltijd – Gezond broodbeleg

Ingrediënten: 

  • 3 volkoren boterhammen  
  • Smeerkaas 15+ 
  • Ei  
  • Zuivelspread light  
  • Komkommer  
  • Courgette 

Bereidingswijze: 

Doe de boterhammen in een broodrooster of ze gril ze in een pan of oven. Zet een klein pannetje water op het vuur en kook het eitje daarin tot die hardgekookt is, dit is ongeveer 7 min (afhankelijk van de manier van koken). Laat het ei daarna schrikken in koud water. Snijd de courgette in plakjes en leg ze op de grill. Grill de courgette tot ze wat zachter zijn en ze mooie grillstrepen krijgen. Snijd de komkommer in plakjes. Besmeer 2 boterhammen met de zuivelspread en snijd 1 boterham door de helft. De ene helft besmeer je met wat smeerkaas. Haal de schil van het eitje eraf en snijd hem doormidden (of in plakjes). Leg het ei op de andere helft van de boterham. Leg de plakjes komkommer op een besmeerde boterham met zuivelspread en leg de gegrilde courgette op de andere boterham. Eetsmakelijk!  

Variatietips: 

  • Andere gezonde soorten brood beleg: 
    • 100% pindakaas, 100% appelstroop  
    • Vis (bv zalm, makreel, tonijn)  
    • Kipfilet, kalkoenfilet, ham, rosbief  
    • Mozzarella, 20+/30+ kaas, hütenkase  
    • Fruit (bv banaan, aardbei, appel, peer)
    • Hummus (liefst zelfgemaakt) 
  • De courgette kan ook vervangen/gecombineerd worden met andere groenten zoals paprika, tomaat, wortel of gegrilde aubergine 
  • Op elk broodje zou je ook nog een blaadje sla kunnen leggen  
  • De zuivelspread light kan ook worden vervangen door normale zuivelspread, dit is gezonder dan gewone roomkaas  
  • De smeerkaas kan ook worden vervangen door elke andere soort smeerkaas.  
  • De vis kan zowel verse vis zijn of uit een blikje 

 Let op: 

Zorg dat de courgette en de boterhammen niet aanbranden, de zwarte plekken zijn niet gezond voor je 

Snijd de courgette niet te dun want dan verbrand die sneller en hebben ze minder smaak  

In de hummus uit de supermarkt zit vaak vrij veel zout en soms zelfs suiker, daarom is het gezonder om het zelf te maken.