Voedselverspilling in combinatie met duurzaamheid

Voedselverspilling is in heel veel landen een punt van aandacht. Het verschil zit hem erin hoe hoog het op de agenda staat. In Frankrijk, Italië, Duitsland, Denemarken, Spanje en Nederland nemen ze het voedselverspilling probleem heel serieus. Het gemiddelde in Nederland staat op 34,3 kg vast voedsel per persoon per jaar wat verspild wordt. Brood, zuivel, groente, fruit en aardappelen zijn de producten die het meest worden verspild en 9,5% van het door consumenten gekochte voedsel (bijvoorbeeld bij de supermarkt) wordt nog verspild in Nederland. Dit gebeurt vooral via rest- en gft-afval.   

Voedselverspilling ligt in één van de straatjes van de wijk duurzaamheid. Er zijn helaas nog genoeg mensen die met honger naar bed gaan en wij gooien voedsel weg omdat het bijvoorbeeld een rare vorm heeft. Letterlijk en figuurlijk is dat natuurlijk heel erg krom. Met die gedachte is voedselverspilling natuurlijk enorm zonde, maar er speelt nog meer.  

Impact 
Het voedsel komt natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen. Hier zijn grondstoffen voor nodig, maar ook energie wat gebruikt wordt voor de teelt, verpakkingsmateriaal, transport en vaak ook koeling. Hiernaast is er voor het voedsel ook veel water nodig en wordt er CO2 uitgestoten. Wanneer er dus voedsel onnodig wordt weggegooid (dus verspilt) is er dus veel energie wat voor niks verloren is gegaan. Je begrijpt dus wel dat de voedselproductie veel vraagt van het milieu, en dan gaan wij er zo mee om. Hier moeten we met zijn alle wat aan doen! 

 

Water nodig 

CO2 uitstoot  

Productie van groente, fruit, vis en brood 

Gemiddeld 2.300 Liter 

0,75 kilo  

Vlees  

Gemiddeld 10.125 Liter  

15 kilo  

*Cijfers van InStock 

Grondstoffen  
Denk bij het gebruik van grondstoffen voor voedselproductie vooral aan het bewerken van het land (zodat er goede grondkwaliteit is waardoor je product ook meer kwaliteit zal hebben), het bewateren van de gewassen en het verwarmen van de kassen. Wanneer dit allemaal gelukt is en je de producten hebt geoogst, ben je er helaas nog niet. Het transport en eventuele koeling gebruiken ook grondstoffen. Wanneer er genoeg van die grondstoffen zijn zou dit allemaal geen probleem moeten zijn. Je begrijpt het waarschijnlijk al, helaas is dat niet het geval. Vaak zijn de grondstoffen namelijk schaars.  

Dat voedselverspilling zonde is zijn veel mensen zich wel van bewust. Maar wat er dus nog meer wordt verspild naast het eindproduct beseffen veel mensen zich niet. Wanneer er zo wordt doorgegaan zullen de grondstoffen op raken die dus niet meer hernieuwbaar zijn en daarbij ook de klimaatverandering versterken. Time for change!  

Dit was alweer het laatste artikel van de serie No Waste Today. Door het grote succes hebben wij een hele pagina gemaakt op onze site waar we nog regelmatig meer artikelen gaan plaatsen over voedselverspilling en waar je alle vorige artikelen ook terug kan vinden!  

Voedselverspilling, daar doen we niet aan!