Future safe eten en drinken op de campus: Buba Buba
In de serie Future safe eten en drinken op de campus ga ik langs bij lokale ondernemingen op de UvA en HvA om erachter te komen hoe zij met duurzaamheid omgaan. En deze keer ben ik bij Anne-Tu en Sky van Buba Buba
Hallo Anne-Tu, kunt je Buba Buba voorstellen, wie zijn jullie?
“Van origine heet ons familiebedrijf Bowls & Buns waar wij poke- en saladebowls en bao buns serveren. In de loop der jaren zijn er ook andere concepten uitgerold op de UvA en HvA. Op Science Park staat Nom Nom, waar we Vietnamees streetfood serveren. En sinds september dit jaar hebben we een nieuw concept en dat is Buba Buba op het Wibauthuis. Wij verkopen hier alleen bubble tea en geen voedsel. Dit is de eerste locatie waar we draaien en tot nu toe zijn we er erg tevreden over. We hopen wanneer alles weer een beetje mag met de maatregelen normaal kunnen draaien en wellicht op andere locaties.”
Bubble tea is best wel populair op dit moment, ik ben daarom wel benieuwd waar dit drankje vandaan komt?
“Bubble tea komt oorspronkelijk uit Taiwan en bestaat al tientallen jaren. Onder de Aziaten is het al meer bekend. Daar zijn we eigenlijk ook mee op gegroeid. We zien sinds vorig jaar dat mensen meer nieuwsgierig zijn geworden naar verschillende culturen waardoor dit soort dingen sneller worden opgepakt. Hier in Amsterdam is het ook explosief gegroeid en dat is super leuk om te zien.”
Welke producten hebben jullie hier op het menu staan?
“Bij Buba Buba hebben we twee verschillende soorten bubble tea. Het drankje bestaat uit een basis van groene Jasmijn thee of zwarte thee en die kun je maken met melk, de bubble milk tea. Hier zitten boba balletjes in gemaakt van tapioca. Deze variant met melk is wat romiger. Wij hebben onder andere de strawberry matcha en de Mango coconut.
Dan heb je de fruit tea. Deze bestaat ook uit de thee basis met daarbij verschillende fruit smaakjes zoals aardbei en mango. Hierbij voeg je andere balletjes toe waar je in tegen stelling tot de balletjes in de milk tea niet op kan kauwen. Wij hebben bijvoorbeeld de berry mint en de lychee lime”
Welke soorten melk gebruiken jullie voor in de milk tea?
“De koemelk is van de Friesche vlag. Daarnaast hebben wij ook de havermelk van Oatly en kokosmelk.
We hebben in het begin ook sojamelk gehad maar daar is super weinig vraag naar dus dat hebben we uit het assortiment gehaald. De haver is nog wel populairder dan kokos maar de meeste mensen kiezen toch vaker voor koemelk. We vinden het belangrijk om het te blijven aanbieden, dat mensen een bewuste keuze kunnen maken als ze dat willen.”
Goed om te zien dat jullie daar rekeningen mee houden.
“Jazeker, wij hebben er altijd voor gekozen om zo vegan mogelijk uit te rollen. Als je bij ons een bubble tea besteld met haver- of kokosmelk is het altijd vegan.”
Ik ben wel benieuwd of je misschien rekening houdt met de herkomst van de andere ingrediënten?
“Wij gebruiken onder andere verse munt, limoen, passievrucht en dat kopen we allemaal bij onze lokale groenteboer. De basis van ons bedrijf is dat onze missie dat wij proberen zo lokaal en groen in te kopen.”
De bekers die jullie gebruiken zijn allemaal nog wel van plastic.
“Ja dat helaas wel. Met de andere concepten zijn de verpakkingen wel biologisch afbreekbaar. Met de bubble tea is dat niet mogelijk, dat werkt simpel weg nog niet. Je hebt gewoon een bepaalde stevigheid nodig in de beker. En je hebt ook die speciale rietjes nodig, de boba balletjes gaan niet door een normaal rietjes. Voor alsnog is daar nog niet iets van op de markt. Dus zijn wij wel genoodzaakt om het zo te gebruiken.”
Krijgen jullie wel eens vragen of opmerkingen van studenten over het gebruik van plastic bekers en rietjes?
“Wij krijgen daar wel eens opmerkingen over, en in die zin wel positieve opmerkingen naar ons omdat ze zeggen dat ze zo blij zijn dat wij de normale rietjes hebben. Dus niet die van papier gemaakt. Het is misschien niet helemaal milieuvriendelijk, daar zijn wij ons meer dan van bewust, maar het is echt nodig.”
Je ziet al bij sommige fastfoodketens alleen nog maar van die papieren rietjes.
“Ja, ik moet heel eerlijk zeggen dat ik het zelf ook niet zou willen. We hopen namelijk dat er gaandeweg, als het een populair product blijft, nieuwe alternatieven worden verzonnen en op de markt worden gebracht. De alternatieven voor plastic die er nu zijn, zijn geen goede alternatieven. Dus helaas hebben wij daar heel weinig keuze in.”
En hoe gaan jullie om met voedselverspilling?
“Wij hebben met Buba Buba geen voedselverspilling. We weten ongeveer wat we nodig hebben op dag basis en dat maken we in de ochtend klaar. Is het na de lunch op dan maken we de helft erbij. Je kunt bijvoorbeeld de boba balletjes in de koeling een dag bewaren en de volgende dag opwarmen en weer gebruiken. Hetzelfde met de thee. Hier zijn wij bewust mee bezig, dat komt echt vanuit de basis van ons bedrijf. Zo lokaal en groen inkopen, werken met milieuvriendelijkere materialen en het tegen gaan van voedselverspilling is niet alleen belangrijk voor onze eigen portemonnee, maar ook het milieu.”
Bubble tea van Buba Buba is niet alleen hip, maar wordt ook op een verantwoorde manier gemaakt. Kom langs bij Anne-Tu en Sky van Buba Buba op het Wibauthuis op de Amstelcampus en probeer zelf een van de lekkere bubble teas.
In het artikel van Food&Finds: Buba Buba kom je erachter wat onze aanbevelingen voor de lekkerste drankjes bij Buba Buba zijn.
Dit is Sky. Hij maakt bij Buba Buba op het Wibauthuis lekkere bubble tea klaar voor de studenten en medewerkers.
Social Media
Benieuwd wat wij plaatsen op Facebook, Instagram en TikTok? Neem dan eens een kijkje op onze social wall!
Neem ook eens een kijkje op het Linkedin account van Enjoy Today!