Future safe eten en drinken op de campus: Georgian Bread

Vanaf januari 2022 staat Georgian Bread op Roeterseiland. Ik, Kyra, ging langs om erachter te komen hoe zij zijn begonnen en hoe ze omgaan met duurzaamheid.  

Hallo, kun je Georgian Bread voorstellen? Hoe ben je begonnen? 

“Ik kom uit Georgië, vandaar ook de naam Georgian Bread. Ik wilde altijd iets Georgisch naar Nederland brengen. Hier in Nederland kon ik eigenlijk geen Georgisch eten vinden. Ik ben toen begonnen met het maken van mijn moeders recepten, zij is een hele goed kok in Georgië. Zo is het begonnen. Een van de producten die ik miste is het Georgisch brood wat gemaakt wordt in een speciale oven. Een speciale oven van ongeveer een meter hoog en ruim een meter in diameter. Onderin zit vuur en de binnenkant is van klei. Je maakt een speciaal deeg en dat plak je tegen de klei aan. Zo maak je heel lekker brood klaar wat ik heel erg heb gemist.” 

Welke producten verkopen jullie zowel hier op de campus? 

“Wij hebben Georgian dumplings, Khinkali. Khatchapuri, ook wel kaasbrood, maar dan wel anders dan kaasbrood in Nederland. We hebben ook een assortiment aan Pkhali. Dat is Georgische paté gemaakt van gemalen groenten en kruiden. Wij houden rekening met verschillende eetwensen. Zo is er voor vleeseters, vegetariërs en veganisten te eten.” 

De ingrediënten die jullie gebruiken, zijn die biologisch? Letten jullie ook op de herkomst van de producten? 

“Ja, het is mijn bedoeling om zoveel mogelijk biologische producten te gebruiken. Vooral voor de vegetarische gerechten maak ik gebruik van biologische ingrediënten. Maar het is soms nog lastig om de juiste producten te vinden. Ik ben daarom nog zoekend naar de juiste leveranciers als het gaat om biologische en lokale producten. Een van onze producten, Pkhali wordt gemaakt met de blaadjes van rode bieten. Hier in Nederland worden eigenlijk alleen de bietjes zelf gegeten en de bladeren gaan naar de dieren. In Georgië wordt de allerlekkerste Pkhali gemaakt van de blaadjes. Ik ben dus op zoek naar een boer die bieten verbouwd waarbij ik voor een goede deal de blaadjes kan krijgen.” 

Leuk om te horen dat je die bladeren kunt gebruiken voor een van de gerechten. Ik ben ook wel benieuwd hoe jullie om gaan met voedselverspilling? 

“Ik zou heel graag als het mag het eten wat overblijft en ook nog gewoon eetbaar is, aan andere mensen geven die het nodig hebben. Voor daklozen of mensen die niet genoeg eten hebben. Ik vind het bijvoorbeeld heel erg zonde dat supermarkten eten weggooien wat eigenlijk nog goed is. Tijdens de lockdown hebben wij ook geen voedsel verspild, want alles lag stil.”   

Van welke wegwerpartikelen zoals bekertjes maken jullie gebruik van? 

“Dit is voor mij de eerste keer dat ik op een locatie sta, dat ik mijn eten verkoop. Dus ik heb nog niet eerder gewerkt met wegwerpartikelen. Ik wil zeker gebruik maken van duurzame verpakkingen. Bijvoorbeeld gerecycled papier.” 

En hebben jullie plannen voor in de toekomst om nog meer te verduurzamen? 

“Zeker, ik vind duurzaamheid heel erg belangrijk. Georgian Bread is een hele nieuwe onderneming en ik ben nog zoekend naar de juiste manieren om zo duurzaam mogelijk te ondernemen. Misschien zijn we in de toekomst wel helemaal biologisch. Maar nu kan ik nog niet zeggen waanneer of hoe, daar heb ik nog niet genoeg ervaring voor.”  

Wil je een van de Georgische maaltijden proberen? Kom dan langs bij Georgian Bread op Roeterseiland. 

Social Media

Benieuwd wat wij plaatsen op Facebook, Instagram en TikTok? Neem dan eens een kijkje op onze social wall!

Neem ook eens een kijkje op het Linkedin account van Enjoy Today!