Future safe eten en drinken op de campus: Smeer ‘em

In deze serie ga ik, Kyra, langs bij een aantal lokale ondernemingen op de UvA en HvA locaties om erachter te komen hoe zij omgaan met het onderwerp duurzaamheid.   

Met de ingang van het huidige collegejaar staan Linda en Ricardo met Smeer ‘em op het P.C. Hoofthuis. Zij maken dagelijks verse broodjes, warme maaltijden en snacks voor studenten en werknemers.  Ik ging langs om kennis te maken en erachter te komen hoe zij over met onderwerpen als duurzaamheid en dierenwelzijn omgaan.   

Hallo Ricardo, kun je jezelf en het bedrijf even voorstellen? 

“Natuurlijk, ik ben Ricardo ook wel bekend als Ric en samen met mijn partner Linda runnen wij de onderneming Smeer ‘em. Voor Corona hebben we twee en een half jaar over de universiteiten en HvA vestigingen de catering geregeld. Voornamelijk met belegde broodjes en een hele korte tijd met warme maaltijden. Vanaf het huidige collegejaar serveren wij al onze producten aan de studenten en werknemers van het P.C. Hoofdhuis.”  

Onderwerpen over duurzaamheid zijn voor ons belangrijk. Voor Smeer ‘em zal dit ook zo zijn. Ik ben daarom wel benieuwd hoe jullie met voedselverspilling omgaan? 

“Wij proberen daar zeker op te letten. We geloven zelf niet in eten weggooien. Er is al te veel honger over de hele wereld om hier aan het eind van de dag je producten allemaal weg te staan kieperen. Dus wij proberen altijd de aantallen van een locatie in de gaten te houden, om te kijken wat de wensen zijn en die hoeveelheden te produceren. Linda is een meester in het geven van een tweede leven aan producten die aan het einde van de dag overblijven. Als de rosbief overblijft en niet helemaal mooi rood meer is, maakt ze daar de volgende dag een steaksandwich van.”  

Ik heb me wat verdiept in jullie en Smeer ‘em en kwam tegen dat jullie vleesproducten gebruiken van een eerlijke slager, vlees dat een goed leven heeft gehad. Kun je uitleggen wat je daarmee bedoeld? 

“De meeste vleesproducten die wij verkopen komen van slagerijen hier in Amsterdam waarbij het vlees niet afkomstig is van de grote bio-industrie. Daar adverteren zij ook over. Zij werken met eerlijke producten en die zijn dan ook iets duurder dan de producten uit de massa bio-industrie die veel leveranciers bieden. Niet al onze producten zijn daardoor biologisch, maar veelal wel.”   

Ik heb gezien dat bij de (vlees) producten die jullie verkopen, geen plastic bordjes, bakjes, bestek of bekertjes worden gebruikt. Kun je daar wat meer over vertellen? 

“Het plastic dat wij hebben is van PLA-materiaal, wat ook een verplichting is van de UvA HvA. De producten die wij gebruiken zijn biologisch afbreekbaar. Zo maken wij gebruik van bekertjes en rietjes van rietsuiker, een populair alternatief voor plastic. Er is toevallig een aantal maanden geleden een nieuwe wet aangenomen met betrekking tot wegwerpbekertjes dat er een keurmerk komt te staan op de bekers die moet laten zien dat het van rietsuiker is gemaakt. In de bekers zit wel een plastic coating in, een PLA-coating die volledig biologisch afbreekbaar is. Met deze eis hebben wij totaal geen moeite.”  

Ik vind het zelf goed om te zien dat er bij jullie alleen nog maar bekers verkrijgbaar zijn die biologisch afbreekbaar zijn, krijgen jullie daarop wel eens reacties van studenten? 

“Zij vinden het ook prima, zij vragen ook niet naar plastic bekertjes en bordjes. Vooral op de UvA hebben we gemerkt dat er groepjes mensen zijn die daar heel bewust mee omgaan.”  

Zien jullie dan ook meer studenten hun eigen beker meenemen? 

“Dat zie je hier wel groeien, je krijgt dan ook korting op je drankje. We hebben ook gedacht om zelf bekers aan te schaffen die de studenten kunnen kopen. Dat hebben we uiteindelijk niet gedaan maar we promoten absoluut het idee dat ieder zijn eigen beker meeneemt.” 

Aangezien er meer studenten zijn die plantaardiger willen eten en vaker hun eigen beker meenemen, komen er weleens vanuit de studenten vragen over duurzaamheid? Hoe jullie met die onderwerpen omgaan?  

“Op de UvA meer dan HvA, jazeker. Hetzelfde verhaal wat ik nu tegen jou vertel. Dat we er wel aan denken en mee bezig zijn maar het niet willen afdwingen.” 

Als jullie over een aantal jaar je eigen restaurant hebben in Amsterdam, gaan jullie dan meer verduurzamen? 

“Wij zullen met het bestek, bordjes, bekertjes altijd de regelgeving blijven volgen. Het hangt ook af van waar je komt te zitten. Zit je mee in het centrum, dan zul je meer plantaardige, duurzame en biologische producten aanbieden. Elke plek in Amsterdam heeft zo zijn eigen wensen.” 

Ben je nieuwsgierig geworden naar de producten die Linda en Ricardo aanbieden? Of wil je meer weten over de onderneming? Kom dan langs bij Smeer ‘em op de tweede verdieping van het P.C. Hoofthuis, open van 9:00 tot 14:00 uur.  

Social Media

Benieuwd wat wij plaatsen op Facebook, Instagram en TikTok? Neem dan eens een kijkje op onze social wall!

Neem ook eens een kijkje op het Linkedin account van Enjoy Today!