Belangrijke informatie over vitamines in vlees

Het is de Week Zonder Vlees wat inhoudt dat we een hele week geen vlees eten. Dit is ontwikkeld met het doel om een flexitarisch eetpatroon te promoten. Dit houdt in dat een stuk vlees wordt afgewisseld met plantaardige gerechten. Elke dag vlees eten is namelijk belastend voor het klimaat. Wanneer je vlees voor een langere tijd (langer dan een week) gaat schrappen uit je eetpatroon zou je een tekort kunnen krijgen aan verschillende vitamines en mineralen. In dit artikel gaan we daar wat dieper op in. 

Over het algemeen zitten er voornamelijk eiwitten, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12 in vlees. Hier zitten dusdanige hoeveelheden in dat wanneer je vlees gaat schrappen uit je eetpatroon, je die voedingsstoffen op een ander manier moet binnen krijgen. Wanneer je eet volgens een flexitarisch eetpatroon (één of meer dagen in de week geen vlees), hoef je weinig te letten op die vitamines en mineralen doordat je dat de andere dag wel weer voldoende gaat binnenkrijgen. Wanneer je volgens een vegetarisch eetpatroon eet (schrappen van vlees uit je voeding) is het wel handig om op een andere manier die vitamines binnen te krijgen.  

Wat de belangrijkste vitamines en mineralen zijn die vervangen zouden moeten worden zijn ijzer en vitamine B12. Eiwit en Vitamine B1 zit namelijk in heel veel producten dus de kans is klein dat je die te weinig binnen zult krijgen. Wanneer je een stukje vlees (100 gr) vervangt door 2 eieren zit je helemaal goed. Die bevatten ongeveer dezelfde hoeveelheid ijzer als vitamine B12. Verder zou je het ook kunnen vervangen door kaas op een boterham en een handje ongezouten noten als snack. De kaas is namelijk goed voor de vitamine B12 en de noten voor het ijzer, vitamine B1 en eiwit.  

In de meeste vleesvervangers hebben de fabrikanten vitamine B12 en ijzer toegevoegd. Dat is natuurlijk al een goede stap. Echter is het helaas wel zo dat het gehalte vitamine B12 heel erg laag is in vergelijking met het ‘echte’ vlees. Hieronder zie je in het tabelletje hoeveel er gemiddeld in zit. 

Vlees(vervanger) 

Ijzer (per portie) 

Vitamine B12 (per portie) 

100 gram rundvlees (gehakt) 

2 milligram 

1,9 microgram 

100 gram Vega gehakt 

2,1 milligram 

0,27 microgram 

Wanneer je dus van plan bent om vegetarisch te gaan eten gedurende een langere periode, is het dus raadzaam om deze vitamines goed in de gaten te houden. Gelukkig kunnen we vlees dus heel gemakkelijk vervangen door andere heerlijke producten!