Verduurzaming

Verduurzaming in eten & drinken Facility Service UvA en HvA 2020 – 2025

Enjoy Today streeft ernaar om samen met jou en alle betrokkenen de onderstaande 3 eten & drinken doelstellingen van Facility Services UvA en HvA te behalen om een duurzaam verbeteringsproces op campus te creëren.

Help jij mee ?

Enjoy Today wil de campussen van de UvA en HvA elke dag een stukje duurzamer maken. Hiervoor onderzoeken wij de wensen en ideeën van jullie, zitten we om tafel met diverse besturen om te kijken wat mogelijk is en zijn wij de spil tussen alle partijen die zich bezighouden met de duurzaamheid op jouw campus. Heb jij een goed idee, wil je jouw mening kwijt of wil je duurzaamheidspartner van Enjoy Today worden? Laat het   ons  weten.

Top Prioriteiten

1. Gezondheid en vitaliteit

Door een sterke industrialisering van voeding gedurende de afgelopen eeuw en de continue focus op volume en kostenverlaging is bewerkt eten (processed food) niet alleen een grote bedreiging geworden voor de gezondheid maar kennen we ook de werkelijke waarde van voedsel niet meer. Bovendien zal de gezondheidszorg, mede door ons consumptiepatroon niet meer betaalbaar zijn wanneer we dit consumptiepatroon niet veranderen. Het bewustzijn van dit onderdeel staat bij consumenten hoger op de ranglijst.

2. Voedselzekerheid

Het met een snelgroeiende wereldbevolking en een snel veranderend consumptiepatroon in opkomende economieën kunnen blijven voorzien in voldoende en goede voeding. Hierin spelen dossiers als eiwittransitie en tegengaan van verspilling een belangrijke rol. Dit zijn ook voor consumenten en onze organisatie relevante dossiers.

3. Milieu impact

Deze onderdelen zijn beïnvloedbaar echter ook in hoge mate economisch gestuurd en daarmee ook prijs-gedreven. Ze vertonen op diverse onderdelen een verbinding met de voedselzekerheid, gezondheid en vitaliteit.

Grondstoffenvisie UvA & HvA

In de eerste aflevering van Campus Feed heeft Guido Meijer het ook over deze top prioriteiten. Benieuwd naar de video? Klik dan op het symbool hiernaast!

Deze visie is o.a. afgeleid van de nationale visie en de Global Goals van de United Nations.

Samen met partners gaat Enjoy Today aan goals werken die gerelateerd zijn aan eten en drinken op de UvA & HvA.

Als je verder betrokken wilt worden neem dan contact met ons op.

Berichten gerelateerd aan verduurzaming

Oat of this world – Maas pilot voor plantaardige melk

De koffiemachines die op de lokaties Science Park, Bushuis & Dr. Meurerhuis staan zijn standaard voorzien van Havermelk. De nieuwe 'Oat of this world' koffie machines hebben een divers assortiment van plantaardige melk producten waar je je favoriete warme dranken...

Leeuwenburg, Fraijlemaborg & AUC zijn vega test lokaties!

Vanaf het begin van het college jaar op 6 september 2021 zullen de Leeuwenburg, Fraijlemborg en AUC restaurants vega test lokaties zijn. Dit betekend dat er op deze lokaties een groter aanbod van vegetarisch en veganistisch producten is.   Leeuwenburg restaurant...

Meer dan de helft van het assortiment is vega!

In het restaurant op de campus Fraijlemaborg is het assortiment aangepast! Er zijn meer vega gerechten bijgekomen waardoor nu meer dan de helft van het assortiment vegetarisch is! Wat een goede verandering!   We weten allemaal dat minder vlees eten goed is voor de...

Elke Melk bij koffiebar Orange Heart op Nicolaes Tulphuis

Op de campus Nicolaes Tulphuis wordt bij Orange Heart Coffee gebruik gemaakt van Elke Melk in de koffie. Elke Melk is de eerste (en tot nu toe enige) die per koe wordt gemolken. Iedere koe heeft dus zijn eigen fles. De koeien lopen zelf de melkmachine binnen wanneer...

Opmerkelijke vacature voor afgestudeerde foodies!

Voor de (bijna) afgestudeerde studenten willen wij regelmatig een vacature voorbij laten komen om het aanbod te tonen van verschillende FOOD ondernemers. Vandaag is het een vacature van CIRFOOD, de cateraar van UvA/HvA. Zij werken namelijk samen met lokale ondernemers...

Studentenrecept – Pasta pesto

Hoofdgerecht2 personen Ingrediënten:  150 gram pasta  200 gram (vegetarische) kipfiletblokjes  1 sjalotje  2 teentjes knoflook (pas hoeveelheid aan naar smaak)   3 eetlepels groene pesto  75 ml kookroom light   1 courgette   200 gram champignons   100 gram...

Nu ook statiegeld op (de meeste) kleine petflessen

Voorheen zat er op de kleine flessen frisdrank bijvoorbeeld nog geen statiegeld. Op de liter & anderhalve liter flessen zat wel statiegeld. Vanaf aankomende dinsdag zal dit worden veranderd!   Je zal namelijk 15 cent statiegeld gaan betalen op flesjes van minder...

Studentenrecept – Zomerse pastasalade

Zomerse pastasalade  Lunchgerecht/bijgerecht 2 personen   Ingrediënten*:  100 gram pasta   Halve bol mozzarella   150 gram cherrytomaatjes   Een kwart komkommer   60 gram warmgerookte kipfiletreepjes   Halve appel  2 a 3 theelepels pesto   1 gekookt ei   15 gram...

Horecaleveranciers en Cateraar Vermaat slaat de handen in één met Too Good To Go om voedsel te redden

Voedsel redden en geld besparen  Voedselreddingsapp Too Good To go kende je waarschijnlijk al van de goedkope Magic Boxen die je bij supermarkten, horeca en bakkers kan afhalen. Die zaken vullen de boxen met voedsel dat aan het eind van de dag overgebleven is of over...

Studentenrecept – Wrap pizza met gegrilde groente

Wrap pizza met gegrilde groenteHoofdgerecht/lunch 1 persoon   Ingrediënten:  1 tortillawrap Volkoren Large   1 klein blikje tomatenpuree   1 theelepel kruiden (Italiaanse kruiden en/of oregano)   Handje geraspte 30+ kaas   Courgette (hoeveelheid naar keuze) ...

Kleurverschil van kippeneieren

Vanuit vroeger wordt er vaak nog gedacht dat witte eieren van kippen komen die in legbatterijen hebben geleefd of in ieder geval slechtere leefomstandigheden hebben gehad dan de kippen waar bruine eieren vandaan komen. Vandaar dat de witte eieren ook voor een...

Studentenmaaltijd – Gezonde bananenpannenkoekjes

Gezonde bananenpannenkoekjes Ontbijt/Lunch 1 persoon (8 pannenkoekjes)  Ingrediënten:  2 rijpe bananen   2 eieren   3 eetlepels havermout   1 theelepel kaneel ter garnering Bereidingswijze:  Haal de schil van de bananen af en prak ze in een kom met een vork totdat het...

Voedselverspilling in combinatie met duurzaamheid

Voedselverspilling is in heel veel landen een punt van aandacht. Het verschil zit hem erin hoe hoog het op de agenda staat. In Frankrijk, Italië, Duitsland, Denemarken, Spanje en Nederland nemen ze het voedselverspilling probleem heel serieus. Het gemiddelde in...

Studentenmaaltijd – Nasi met vezelrijke toverrijst

Nasi met vezelrijke toverrijst Hoofdgerecht 2 personen   Ingrediënten:  250 gram Lassie toverrijst Extra Vezels   250 gram Kalkoenblokjes  450 gram Nasi groente  1 zakje Nasi kruidenmix   Evt. Satésaus, kroepoek, gebakken ei  Bereidingswijze:  Zet een pan water op het...

Consumentenprijs (on)gezonde voeding

De keuze zal wel eens door het hoofd van de hele bevolking zijn gegaan, gaan we voor een duur stukje zalm of toch maar voor een goedkoper alternatief aan het einde van de maand? Of misschien is er weinig zin om te koken, wordt er dan eten besteld of toch die pizza uit...

Afstudeeronderzoek over voedselverspilling bij banqueting

Voedselverspilling is in heel veel landen een punt van aandacht. Het verschil zit hem erin hoe hoog het op de agenda staat. In Frankrijk, Italië, Duitsland, Denemarken, Spanje en Nederland nemen ze het voedselverspilling probleem heel serieus. Het gemiddelde in...

Studentenmaaltijd – Gezond broodbeleg

Ingrediënten:  3 volkoren boterhammen   Smeerkaas 15+  Ei   Zuivelspread light   Komkommer   Courgette  Bereidingswijze:  Doe de boterhammen in een broodrooster of ze gril ze in een pan of oven. Zet een klein pannetje water op het vuur en kook het eitje daarin tot die...

Zoetstoffen in lightproducten

Wanneer je opzoek bent naar bijvoorbeeld frisdrank zoals Fanta of Cola, of naar iets anders zoals halvarine, heb je niet alleen verschillende merken maar ook verschillende soorten binnen een merk. Hiermee bedoel ik dan dat je het gewone product hebt, maar ook een...

Welke verschillende organisaties bestaan er gericht op voedselverspilling?

Voedselverspilling is in heel veel landen een punt van aandacht. Het verschil zit hem erin hoe hoog het op de agenda staat. In Frankrijk, Italië, Duitsland, Denemarken, Spanje en Nederland nemen ze het voedselverspilling probleem heel serieus. Het gemiddelde in...

Studentenmaaltijd – Gezonde Volkoren wraps met kip, groente en peulvruchten  

Gezonde Volkoren wraps met kip, groente en peulvruchten  Hoofdgerecht 2 personen   Ingrediënten:  4 (volkoren) Tortillawraps XL  275 gram kipblokjes   400 gram Italiaanse roerbakgroente   Half bakje cherry tomaatjes  1 zakje kruidenmix (fajita, taco of enchillada) ...

Wat doen de supermarkten tegen voedselverspilling?

Voedselverspilling is in heel veel landen een punt van aandacht. Het verschil zit hem erin hoe hoog het op de agenda staat. In Frankrijk, Italië, Duitsland, Denemarken, Spanje en Nederland nemen ze het voedselverspilling probleem heel serieus. Het gemiddelde in...

Studentenmaaltijd – The wrap hack: caprese

The wrap hack: Caprese Lunch 2 personen   Ingrediënten:  4 Volkoren tortilla wraps XL  Klein potje pesto   1 bol mozzarella   1 trostomaat (of een paar cherrytomaatjes)  1 theelepel Italiaanse kruiden   Bereidingswijze:  Knip (of snijd) de volkoren tortilla’s vanaf de...

Watertappunten neerzetten op campussen

Watertappunten neerzetten op campussenHome     Projects     Watertappunten neerzetten op campussenEnjoy Today is in samenwerking met de facility services bezig om watertappunten neer te zetten op de campussen. Hiermee willen ze studenten stimuleren om water uit de tap...

Uni(re)Cycle: Decreasing Waste Through Fun Behavioural Change

70 percent of the waste in UvA and HvA campuses is brought in from outside sources. A team of trainees at Digital Society School tackled this problem by asking how can we inspire the students and staff to make more sustainable choices in regards to their waste production, without having their needs unfulfilled or unadjusted?

Onderzoek naar de logistieke mogelijkheden om meer lokale producten op het menu van HvA studenten en medewerkers te krijgen.

15 Studenten van de opleidingen Logistics Engineering en Logistics Management van de HvA hebben een onderzoek gedaan naar de logistieke mogelijkheden om meer lokale producten op het menu van de HvA studenten en medewerkers te krijgen. Hiervoor hebben ze de logistieke mogelijkheden van drie verschillende concepten onderzocht. Deze zijn:

Huis/tuin/keuken tips om minder voedsel te verspillen

Voedselverspilling is in heel veel landen een punt van aandacht. Het verschil zit hem erin hoe hoog het op de agenda staat. In Frankrijk, Italië, Duitsland, Denemarken, Spanje en Nederland nemen ze het voedselverspilling probleem heel serieus. Het gemiddelde in...

Studentenmaaltijd – Pitabroodje met pesto en groenten

Pitabroodje met pesto en groentenLichte hoofdmaaltijd/warme lunch  2 personen  Ingrediënten:   4 (volkoren) pitabroodjes  Klein potje groene pesto  1 bol mozzarella   1 courgette   200 gram champignons   Olie om in te bakken   1 theelepel Italiaanse kruiden  ...

Heeft Covid-19 ook effect op de voedselverspilling?

Voedselverspilling is in heel veel landen een punt van aandacht. Het verschil zit hem erin hoe hoog het op de agenda staat. In Frankrijk, Italië, Duitsland, Denemarken, Spanje en Nederland nemen ze het voedselverspilling probleem heel serieus. Het gemiddelde in...

Studentenmaaltijd – Gezonde broccolisoep

Gezonde broccolisoepLichte hoofdmaaltijd/warme lunch 2 personen   Ingrediënten:  1 grote sjalot (of 2 kleintjes, gesnipperd)  Minimaal 300 gram broccoli   1 groentebouillonblokje  Olie om in te bakken  Evt. Crème fraîche of room ter garnering   Bereidingswijze: ...

Wat is er bekend over voedselverspilling?

Voedselverspilling is in heel veel landen een punt van aandacht. Het verschil zit hem erin hoe hoog het op de agenda staat. In Frankrijk, Italië, Duitsland, Denemarken, Spanje en Nederland nemen ze het voedselverspilling probleem heel serieus. Het gemiddelde in...

Studentenmaaltijd – Gezonde vegetarische ravioli met tomatensaus

Gezonde vegetarische ravioli met tomatensaus Hoofdgerecht 2 personen  Ingrediënten:  250 gram verse ravioli   400 gram Italiaanse roerbakgroenten   350 gram pastasaus   Vloeibare boter of olie om in te bakken  Evt. Geraspte kaas van de boerderij   Bereidingswijze:  ...

MeatlessMonday: interview

Denk jij erover om meer plantaardig te eten? Of ben jij benieuwd hoe andere bewust omgaan met vleesconsumptie? Laat je inspireren door Mila (20). Zij maakte op 1 januari 2021 de switch naar vegetariër. Afgelopen jaren heeft ze altijd vlees gegeten, maar met de start...

Positieve veranderingen bij de cateraar van UvA & HvA!

In de Week zonder Vlees eten we allemaal geen vlees en koken we dus vegetarisch. Dit initiatief heeft als doel om het flexitarisch eetpatroon te promoten waarin vlees en vis wordt afgewisseld met plantaardige gerechten, vanuit het besef dat elke dag vlees eten...

Review documentaire Cowspiracy

Cowspiracy is een documentaire gemaakt door Kip Andersen. Het is al een wat oudere documentaire doordat die uit 2014 komt. Toch wilde ik hem kijken, omdat het echt gericht is op duurzaamheid en de rol van de zuivel- en vleesindustrie hierin. Van tevoren was ik erg...

Belangrijke informatie over vitamines in vlees

Het is de Week Zonder Vlees wat inhoudt dat we een hele week geen vlees eten. Dit is ontwikkeld met het doel om een flexitarisch eetpatroon te promoten. Dit houdt in dat een stuk vlees wordt afgewisseld met plantaardige gerechten. Elke dag vlees eten is namelijk...

Het lijstje van voordelen van vegetarisch eten

Nova (22 jaar) eet helemaal vegetarisch sinds ze een keer mee deed aan de Week zonder Vlees. Ze at hiervoor al geen varkensvlees vanwege de slechte reactie met haar huid. Dit is ze toen gaan uitbreiden naar volledig vegetarisch vanwege huidverbetering en...

Een hype of een levensstijl.. Only today or here to stay?

Voeding is een van de generieke dingen die wij als mens nodig hebben. Volgens de piramide van Maslow staat eten en drinken op nummer 1 als fysiologische behoefte. Hierom is het belangrijk hier op een gezonde manier mee om te gaan. Velen kiezen ervoor dit te doen met...

Vegetarische champignon pasteitjes

MeatlessMonday: Doe je gezellig met ons mee?! Elke maandag zal er om 13:00 een nieuw heerlijk recept online komen. Op deze manier hopen we mensen te motiveren om minder vlees te eten. Deel jouw lekkere vleesvrije gerechten onder de hashtags #enjoytoday en...

UvA en HvA dragen bij aan schoon water in ontwikkelingslanden

Wist je al dat MAAS de koffieleverancier is van de UvA en HvA? MAAS zorgt voor de koffie en snack automaten op de campussen en is veel bezig met duurzaamheid, net als wij.

Oatmeal pancackes

MeatlessMonday: Doe je gezellig met ons mee?! Elke maandag zal er om 13:00 een nieuw heerlijk recept online komen. Op deze manier hopen we mensen te motiveren om minder vlees te eten. Deel jouw lekkere vleesvrije gerechten onder de hashtags #enjoytoday en...

MeatlessMonday: interview

  Denk jij erover om meer plantaardig te eten? Of ben jij benieuwd hoe andere bewust omgaan met vleesconsumptie? Laat je inspireren door Michelle. Op aanraden van een vriendin is ze twee jaar geleden begonnen met vegetarisch eten. Ook heeft ze een blog waar ze over...

Ananas mango smoothie

MeatlessMonday: Doe je gezellig met ons mee?! Elke maandag zal er om 13:00 een nieuw heerlijk recept online komen. Op deze manier hopen we mensen te motiveren om minder vlees te eten. Deel jouw lekkere vleesvrije gerechten onder de hashtags #enjoytoday en...

CAMPUS FEED AFLEVERING 5

Met aflevering vijf sluiten we een serie van vijf afleveringen campus feed af. Voorlopig even geen nieuwe video’s, maar wees niet getreurd, nieuwe zijn in de aantocht!

Erwtensoep

MeatlessMonday: Doe je gezellig met ons mee?! Elke maandag zal er om 13:00 een nieuw heerlijk recept online komen. Op deze manier hopen we mensen te motiveren om minder vlees te eten. Deel jouw lekkere vleesvrije gerechten onder de hashtags #enjoytoday en...

De toegevoegde waarde van veganisme

Ik heb gemerkt dat er veel gemeenschappelijke misvattingen zijn over veganisten en het wel of niet eten van vlees. “Veganisme is onnatuurlijk.” “Mensen hebben het eiwit van dieren nodig om te overleven.” “Veganisten eten alleen salade.” Hierom wil ik jullie graag...

De Grote Vega Test: vega burgers

De Grote Vega Test  Vega burgers  Mijn naam is Tika en ik ben stagiaire bij Enjoy Today. Zoals je misschien al weet zitten we midden in de MeatlessMonday campagne. En in het kader van vleesvrij, heb ik voor jou een test gedaan naar wat nou de lekkerste vegetarische...

CAMPUS FEED AFLEVERING 4

Alweer de vierde aflevering van Campus Feed. Deze aflevering is net wat anders als de voorgaande aflevering. In deze aflevering stelt Denise 3 vragen aan Thijs Haverkamp, Judith van Noort en Guido Meijer.

CAMPUS FEED AFLEVERING 3

In de derde aflevering heeft Denise een interview met Thijs Haverkamp, community manager van HvA re-set.

Overnight oats appeltaart

MeatlessMonday: Doe je gezellig met ons mee?! Elke maandag zal er om 13:00 een nieuw heerlijk recept online komen. Op deze manier hopen we mensen te motiveren om minder vlees te eten. Deel jouw lekkere vleesvrije gerechten onder de hashtags #enjoytoday en...

MeatlessMonday: interview

Denk jij erover om meer plantaardig te eten? Of ben jij benieuwd hoe andere bewust omgaan met vleesconsumptie? Laat je inspireren door Isis (21). Zij maakte op haar 17e de switch naar vegetariër omdat ze het dierenleed niet meer kon aanzien. Daarnaast speelt het...

CAMPUS FEED AFLEVERING 2

De tweede aflevering van Campus Feed staat alweer online. Vond jij de eerste aflevering ook zo leuk? Vorige week sprak Denise met Guido Meijer project- en straatmanager van de Facility service UvA en HvA. Deze week spreekt ze met Judith van Noort, communicatie manager van Enjoy Today.

Doe al mee aan deze voedingswissels? 

Voedingswissels zijn dingen die je vanzelfsprekend eet, maar nu omwisselt voor iets wat gezonder voor je is. Ik heb 3 voedingswissels uitgekozen die ik zelf wel interessant vind en die ik best wel op elkaar vindt lijken. Ik ben benieuwd wat jij van deze...

CAMPUS FEED AFLEVERING 1

Ja, ja, de eerste aflevering van Campus Feed staat online! In deze aflevering heb ik (Denise Blom) een interview met Guido Meijer.

Aubergine lasagne

MeatlessMonday: doe je gezellig met ons mee?! Elke maandag posten we een lekker recept op onze socials en website. Op deze manier hopen we mensen te motiveren om minder vlees te eten. Deel jouw lekkere vleesvrije gerechten onder de...

3 top tips voor je immuunsysteem 

Mijn Naam is Denise en in het dagelijks leven vind ik het heel belangrijk om voldoende te blijven bewegen en de goede voeding binnen te krijgen. Hierdoor voel ik me veel beter fysiek én mentaal, daarom wil ik graag met jullie mijn 3 persoonlijke tips/adviezen met...

MeatlessMonday: Budget pasta

Doe je gezellig met ons mee?! Elke maandag zal er om 13:00 een nieuw heerlijk recept online komen. Op deze manier hopen we mensen te motiveren om minder vlees te eten.

Een week zonder vlees?

In dit artikel neem ik jullie mee in mijn belevingswereld rondom veganisme: een veelbesproken onderwerp wanneer er over voeding gesproken wordt. De afgelopen jaren is veganisme een welbekend begrip geworden binnen de westerse samenleving. Met de sterke drang naar het...

Wist je dat vuurwerk afsteken schadelijk is voor het milieu?

Voor een heleboel mensen is oud & nieuw niet compleet zonder vuurwerk. De Nederlandse overheid gaf al een tijdje geleden aan dat het dit jaar verboden is om vuurwerk af te steken. Er klonk veel protest tegen die regel, maar deze gaat er wel voor zorgen dat er een...

MeatlessMonday

Een nieuwe campagne is de MeatlessMonday, bedacht door Tika. Ze wil mensen stimuleren om minder vlees te eten. Om daar een begin mee te maken starten wij met MeatlessMonday. Doe jij ook mee?

Boost je immuunsysteem!

Ondanks de huidige situatie rondom COVID-19 maken wij het gezellig met de haard lekker aan en drinken we warme chocomel met slagroom. Ik kan zelf altijd heel erg genieten van de gezelligheid thuis. Tijdens corona zijn de meeste mensen noodgedwongen om thuis te werken....

Hoe kan jij je CO2 voetafdruk verkleinen?

We stoten aardig veel CO2 uit met zijn allen. De hoeveelheid die jij als individu uitstoot noemen we ook wel een CO2 voetafdruk, of carbon footprint. De keuzes die jij maakt voor je huis, vervoer, kleding en voeding hebben allemaal impact hierop.   Wat is CO2?...

Wat verspillen wij jaarlijks aan voedsel?

Met elkaar verspillen wij in Nederland zo’n 90 miljoen kilo goed voedsel. Dit zijn bij elkaar meer dan duizenden vuilniswagens vol! Hetgeen dat verspild wordt is vooral brood, zuivel, groente en aardappelen.  Ongeveer 9% van ons eten belandt jaarlijks ongebruikt in de...

Een duurzame kerst

♪ Santa Claus is coming to town ♪. En niet zonder cadeaus natuurlijk!   Maar ook dat kan duurzamer! Momenteel wordt er in Nederland gemiddeld per persoon zo’n 80 kilo per jaar aan papier gebruikt. Dit is inclusief al het inpakpapier dat er doorheen wordt geraasd...

Vitamine C: wat is het en waar is het goed voor?

Vitamine C schijnt voor een heleboel dingen goed te zijn. Het bevordert je gezondheid maar is blijkbaar ook goed voor je huid. Zelf smeer ik elke ochtend vitamine C dagcrème op mijn gezicht maar wat het nou precies doet, daar heb ik geen idee van. In dit artikel ga ik...

Recept: winterse vegetarische erwtensoep

De winter staat weer voor de deur. Dat betekent:, comfy kleding, lekker bankhangen met Netflix aan en warme choco. Maar in de winter is ons afweersysteem jammer genoeg wat minder sterk, waardoor we eerder grieperig zijn. Daarom is het juist nu extra belangrijk om...

Waarom is genoeg water drinken zo belangrijk?

Iedereen weet dat je ongeveer 2 liter water per dag zou moeten drinken. Water zou voor veel problemen de oplossing moeten zijn. Heb je een kater? Drink meer water. Hoofdpijn? Drink meer water. Moeite met je stoelgang? Drink meer water. Waarom verhelpt het drinken van...

Hoeveel uitstoot bespaar jij met een zelf georganiseerde kledingparty?

Wij gooien jaarlijks in Nederland 235 miljoen kilogram textiel weg, volgens de cijfers van THRLL. Dat vinden wij van Enjoy Today echt veel te veel! Door een kwart minder kleding te kopen door middel van onze kleding te ruilen, zouden wij in Nederland 2,3 miljard kilo...

Gezond gemak

Het is 18:00, je komt thuis na een lange en vooral drukke werk-of studiedag. Na zo een dag is het makkelijk om voor een kant en klare maaltijd te kiezen, maar deze gemak maaltijden zijn eigenlijk allesbehalve gezond. Een van deze gemak maaltijden is het gerecht pasta....

Alles wat je moet weten over plastic

Toen men er rond 1925 achter kwam dat je van aardolie plastic kan maken zag men het als een oplossing; alles werd van plastic gemaakt. Papieren zakjes werden plastic zakjes, houten speelgoed werd plastic speelgoed, glazen flessen werden plastic flessen, en ga zo maar...

Maak kans op een duurzame goodiebag

Leuk dat je een kijkje komt nemen bij Enjoy Today. Wij zijn de food- en drink community voor studenten en medewerkers van de UvA en  HvA. Op ons onafhankelijk platform deelt iedereen ervaringen, inspiratie en informatie rondom eten en drinken. Ons doel is om de...

Duurzaam in de keuken

Tegenwoordig zijn er handige duurzame keukenhulpjes die ideaal zijn voor in de keuken waarmee je het milieu helpt besparen. Ben jij benieuwd welke dit zijn? Lees dan snel verder!  Siliconen bakmatLeg jij ook altijd een nieuw vel bakpapier in de oven en gooi je die...

Duurzaam studeren: hoe doe je dat?

Bij duurzaamheid denk je al snel aan afval scheiden, minder plastic flesjes kopen en minder vlees eten. Maar wist je ook dat je duurzaam en milieuvriendelijk kunt studeren? Mijn naam is Renoeka en ik wil jullie graag inspireren om duurzame keuzes te maken. Ik zal je...

‘Van afval naar grondstof’ – deel 3

Enjoy Today is nauw betrokken bij de ontwikkelingen en veranderingen rondom eten en drinken op jouw campus. Ook als het om afval gaat! Ons team neemt je in dit artikel mee in de ontwikkelingen van de afvalcirculatie, naar aanleiding van de presentatie van Facility...

‘Van afval naar grondstof’ deel 2

Enjoy Today is nauw betrokken bij de ontwikkelingen en veranderingen rondom eten en drinken op jouw campus. Ook als het om afval gaat! Ons team neemt je in dit artikel mee in de ontwikkelingen van de afvalcirculatie, naar aanleiding van de presentatie van Facility...

 ‘Van afval naar grondstof’ – deel 1

Enjoy Today is nauw betrokken bij de ontwikkelingen en veranderingen rondom eten en drinken op jouw campus. Ook als het om afval gaat! Ons team neemt je in dit artikel mee in de ontwikkelingen van de afvalcirculatie, naar aanleiding van de presentatie van Facility...

5x duurzaam kerst vieren

De lampjes branden, Mariah Carey schalt uit de speakers en de jaarlijkse discussie over wie welke gang maakt is losgebarsten. Dat betekent maar één ding: Het is bijna kerst. You hate or love it, maar je kunt er niet onderuit. Kerst is echter niet de meest duurzame...

De duurzame partysnack: knoflookspruiten uit de oven

Geschreven door: Berend, de sustainability blogger van Enjoy Today Koken met groente van het seizoen uit Nederland heeft vele voordelen. Zo is het verser, lekkerder en goedkoper dan groente die de geïmporteerd moet worden. Daarnaast is het ook veel duurzamer omdat dat...

Duurzaam en gezond snacken: pompoenpannenkoekjes

Geschreven door: Berend, de sustainability blogger van Enjoy Today Koken met groente van het seizoen uit Nederland heeft vele voordelen. Zo is het verser, lekkerder en goedkoper dan groente die de geïmporteerd moet worden. Daarnaast is het ook veel duurzamer omdat dat...

Duurzaam en gezond snacken met groente van het seizoen van Nederlandse bodem

Geschreven door: Berend, de sustainability blogger van Enjoy Today Koken met groente van het seizoen uit Nederland heeft vele voordelen. Zo is het verser, lekkerder en goedkoper dan groente die de geïmporteerd moet worden. Daarnaast is het ook veel duurzamer omdat dat...

5 tips tegen voedselverspilling

Hoi! Mijn naam is Berend en ik ben de sustainability blogger van Enjoy Today. Ik studeer voeding en diëtetiek aan de HvA en ben momenteel bezig met mijn stage. Door mijn opleiding weet ik veel over voeding en de productie ervan. Ik ga jou twee keer per maand van...

4 redenen waarom jij een reusable drinkfles nodig hebt

Eenmalige plastic wegwerpflessen kunnen en hoeven tegenwoordig écht niet meer. Toch worden er jaarlijks duizenden plastic waterflesjes verkocht op de UvA en HvA. Dan heb ik het nog niet eens over de wegwerpflessen met frisdrank en water met koolzuur. Hoog tijd voor...

10 tips voor een duurzamere levensstijl

Hoi! Mijn naam is Berend en ik ben de nieuwe sustainability blogger van Enjoy Today. Ik studeer voeding en diëtetiek aan de HvA en ben momenteel bezig met mijn stage. Door mijn opleiding weet ik veel over voeding en de productie ervan. Ik ga jou twee keer per maand...

Een liter voor een liter

Het afgelopen jaar hebben de campussen van de UvA en HvA gezamenlijk 640.591 liter schoon drinkwater gerealiseerd. Elke liter water uit de koffiemachines is gedoneerd aan Made Blue, een organisatie die schoon drinkwater creëert in ontwikkelingslanden. Door middel van...

Nieuw assortiment koffiecorners UvA en HvA

Sinds kort hebben alle koffiecorners van de Uva en HvA een nieuw aanbod. Zoetigheden, broodjes-en salades (met een vegetarische optie), gezonde groente- en fruitsappen en smoothies. De baristas zullen vanaf nu bij alle koffiecorners jouw kopje koffie opleuken...

Voeding en duurzaamheid

Met de dag van de duurzaamheid nog fris in het geheugen zijn we op zoek gegaan naar praktische initiatieven waarin we duurzaamheid en voeding samen zien komen. De voedselketen is namelijk één van de vervuilendste in de wereld, bijna één derde van alle CO2 uitstoot...

Food trends onder millenials

Hoe kijken voedselbedrijven naar de nieuwe consument? Daar gaf trendwatcher Ariane van Mancius op vier oktober antwoord op tijdens het Food Forward event bij FLOOR in het Kohnstammhuis.   Millenials waren van heinde en verre naar debatcentrum FLOOR in het...

Zeewierchips en veganistische shoarma winnen Smaakevent 2018 en protemine-ijs wint publieksprijs

KOHNSTAMMHUIS – Zeewierchips en veganistische shoarma winnen de juryprijs op het Smaakevent 2018. Tijdens het event presenteerden eerstejaars studenten Voeding & Diëtetiek hun nieuwe concepten voor cateraar Cormet en professionals uit het werkveld. Zeewierchips De...

Vijf ontwikkelingen om naar uit te kijken op koffiegebied

De wereld van voeding verandert continu, met koffie is dat niet anders. Drink jij deze zomer nog steeds frappuccino's of nip je toch liever aan een blockchain-nitrokoffie met amandelmelk? Wij zetten vijf koffietrends voor je op een rijtje.   1. Transparantie en...

Onderzoek naar communicatie van gezondheid

Voeding en diëtetiek student Berend Kluijfhout heeft de afgelopen twee maanden onderzoek gedaan naar hoe gezond gasten het restaurant van het Wibauthuis vinden en hoe zij op zoek gaan naar gezondere keuzes binnen het bestaande assortiment. Het onderzoek werd...

Voedselverspilling op de kaart

Het is véél meer dan een mooie slagzin op de website, het is het hart van alles wat INSTOCK doet. Voedselverspilling is een realiteit waar we niet omheen kunnen. Eten wordt in de gehele voedselketen vanaf producent tot en met consument in grote mate weggegooid....

Van bewustwording naar gedragsverandering

'Waarom betalen wij voor een duur en milieuvervuilend plastic flesje iedere dag, iedere week, terwijl wij het beste kraanwater ter wereld hebben?' Leon ten Have en Joris Kemna, twee studenten aan de Hogeschool van Amsterdam vinden het ‘een krankzinnige situatie’. Ze...

Soep – verser, gezonder en goedkoper!

Op basis van de reacties die via Enjoy Today zijn binnen gekomen is er overleg geweest met Cormet over de invulling van soep in de restaurants. Met ingang van deze week zijn onderstaande soepen verkrijgbaar in de restaurants, waarmee de verwachting is dat er beter...

Couscoussalade van studenten Voeding en Diëtetiek verkrijgbaar in restaurant DMH

De komende dagen kunnen studenten en medewerkers in het Dr. Meurerhuis genieten van een heerlijke maaltijdsalade. Enjoy Today was er vandaag bij toen drie enthousiaste studenten voeding en diëtiek de salades klaarmaakten. Laura van Dijk, Rick Kroegman en Leon Linger...

Sapje is een beetje uit de hand gelopen

Bijna iedere Nederlander komt niet aan de aanbevolen hoeveelheid groente. Met een sapje per dag kom je dat al snel wel. Joël Goudsmit had een uitgaansplatform samen met DJ Tiësto. Hij testte clubs, dronk Red Bull en nam dagelijks verschillende medicijnen om te kunnen...

Food Network Partners

Ben jij op zoek naar een platform om jouw duurzaamheidsproject te presenteren, wil jij in contact komen met andere partijen om samen te werken rondom duurzaamheid of wil jij met jouw vereniging of club simpelweg bijdragen aan een duurzame campus? Dan ben je bij Enjoy Today aan het juiste adres. Neem hier contact met ons op

HvA Project Circulair

HvA Project Circulair

Project Circulair is een initiatief van de HvA en ontwikkelen de grondstoffenvisie voor de toekomst. De HvA wil vooruit lopen als voorbeeld voor anderen met duurzaamheid en specifiek op het gebied van afval. De Hva onderzoekt hoe zij het beste bij alle processen zo...

Lees meer
HvA Faculteit Techniek

HvA Faculteit Techniek

HvA faculteit Techniek (FT) is gefocussed op het oplossen en ontwerpen van materialen, producten en processen. In deze zin is de faculteit ook betrokken bij verschillende projecten allemaal met het doel van verbetering, efficientie en duurzaamheid. Zij gebruiken hun...

Lees meer
HvA Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie

HvA Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie

De Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie is gericht op het gebied van media, communicatie, digitaal design, ICT en mode. De opleiding bereidt studenten op hun carrière voor met kennis, ervaring en beroepspraktijk in een breed en gevarieerde industrie. Door...

Lees meer

Social Media

Benieuwd wat wij plaatsen op Facebook, Instagram en TikTok? Neem dan eens een kijkje op onze social wall!

Neem ook eens een kijkje op het Linkedin account van Enjoy Today!