Verduurzaming

Verduurzaming in eten & drinken Facility Service UvA en HvA 2021 – 2026

Enjoy Today streeft ernaar om samen met jou en alle betrokkenen de onderstaande 3 eten & drinken doelstellingen van Facility Services UvA en HvA te behalen om een duurzaam verbeteringsproces op campus te creëren.

Help jij mee ?

Enjoy Today wil de campussen van de UvA en HvA elke dag een stukje duurzamer maken. Hiervoor onderzoeken wij de wensen en ideeën van jullie, zitten we om tafel met diverse besturen om te kijken wat mogelijk is en zijn wij de spil tussen alle partijen die zich bezighouden met de duurzaamheid op jouw campus. Heb jij een goed idee, wil je jouw mening kwijt of wil je duurzaamheidspartner van Enjoy Today worden? Laat het   ons  weten.

Top Prioriteiten

1. Gezondheid en vitaliteit

Door een sterke industrialisering van voeding gedurende de afgelopen eeuw en de continue focus op volume en kostenverlaging is bewerkt eten (processed food) niet alleen een grote bedreiging geworden voor de gezondheid maar kennen we ook de werkelijke waarde van voedsel niet meer. Bovendien zal de gezondheidszorg, mede door ons consumptiepatroon niet meer betaalbaar zijn wanneer we dit consumptiepatroon niet veranderen. Het bewustzijn van dit onderdeel staat bij consumenten hoger op de ranglijst.

2. Voedselzekerheid

Het met een snelgroeiende wereldbevolking en een snel veranderend consumptiepatroon in opkomende economieën kunnen blijven voorzien in voldoende en goede voeding. Hierin spelen dossiers als eiwittransitie en tegengaan van verspilling een belangrijke rol. Dit zijn ook voor consumenten en onze organisatie relevante dossiers.

3. Milieu impact

Deze onderdelen zijn beïnvloedbaar echter ook in hoge mate economisch gestuurd en daarmee ook prijs-gedreven. Ze vertonen op diverse onderdelen een verbinding met de voedselzekerheid, gezondheid en vitaliteit.

Grondstoffenvisie UvA & HvA

In de eerste aflevering van Campus Feed heeft Guido Meijer het ook over deze top prioriteiten. Benieuwd naar de video? Klik dan op het symbool hiernaast!

Deze visie is o.a. afgeleid van de nationale visie en de Global Goals van de United Nations.

Samen met partners gaat Enjoy Today aan goals werken die gerelateerd zijn aan eten en drinken op de UvA & HvA.

Als je verder betrokken wilt worden neem dan contact met ons op.

Berichten gerelateerd aan verduurzaming

Master Your Vitality: hoe doe je dat?

Enjoy Today gaat zich, in samenwerking met de UvA en HvA, actief inzetten voor het verbeteren van het welzijn van studenten. Als reactie op alarmerende statistieken over de mentale gezondheid van studenten, introduceren we een serie interactieve masterclasses over...

DINSDAG 20 juni: Uitnodiging “Een nieuw Voedselsysteem; samen lerend op weg”

De bouw van een robuust, regionaal en regeneratief voedselsysteem in Metropoolregio Amsterdam. Doe ook op dinsdag 20 juni in Pakhuis de Zwijger mee aan het inspirerende evenement ‘Een nieuw voedselsysteem; samen lerend op weg’. Toegewijde individuen en organisaties...

Zomerse aardbeien bij je lunch

Ze zijn er weer! Het is bijna zomer en de Nederlandse aardbeien zijn weer volop verkrijgbaar. Van 5 tot en met 16 juni kun je van dit heerlijke zomerfruit genieten in kantines en restaurants van de HvA en UvA. Je kunt ze natuurlijk gewoon zo los eten, dan zijn ze al...

Pride Juice: sap met een missie

De queer community op het platteland merkt nog elke dag dat acceptatie niet vanzelfsprekend is. Daardoor durven sommige jongeren niet zichzelf te zijn. Pride Juice, een initiatief van Local2Local en Impact Hub Nederland, probeert daar verandering in te brengen. De...

Test met herbruikbare bekers

Vanaf maandag 3 april vervangt de HvA & UvA de wegwerpbekers op de locaties Hogehilweg (HHW), Dr. Meurerhuis (DMH) en het P.C. Hoofthuis (PCH) door herbruikbare bekers. De komende periode wordt getest of dit geschikt is om straks op alle locaties te gebruiken....

Vlees- en zuivelvrije producten op de campus

Let jij bij het kopen van je lunch in de kantine wel eens op je vlees en zuivelinname? Het kan soms best lastig zijn om een keer een alternatief te kiezen, want er is zoveel aanbod. Wij helpen je daarmee, lees snel verder voor vlees- en zuivelvrije producten op...

Gratis vegetarische hapjes proeven op de HvA

Het is de Green Super Hero Week bij Cirfood, de cateraar van de restaurants op jouw campus. Daarom kun je deze week iedere dag gratis een vegetarisch hapje proeven in de restaurants. Laat je verrassen! Maandag: vegetarische hotdog Dinsdag: vegetarische eiersalade...

Meer dan 80 studenten starten met onderzoek naar voedselvraagstukken

Hoe kunnen we voedselverspilling bij evenementen tegengaan? Welke methodieken en tools zijn er om de CO₂-uitstoot van voedsel te meten? En wat is de impact voor de HvA en UvA van de Single Used Plastics wetgeving? Met deze en andere vraagstukken gaan studenten van...

Put it in a bin; zó scheid je je afval!

Sinds september 2022 staan er op alle UvA en HvA campussen gescheiden prullenbakken, voor een schonere wereld. Het afval wordt namelijk gerecycled tot nieuwe producten. Het is dus belangrijk dat het afval in de goede prullenbak terecht komt. Wil jij bijdragen aan een...

Vega(n) eten voor een prikkie!

Sinds eind november biedt de HvA vegetarisch en vegan eten aan voor een goedkopere prijs, zo betaal je nu drie euro vijftig voor een vega(n) daghap op de Amstelcampus. Hiermee hoopt de HvA twee vliegen in één klap te slaan: hopelijk kiezen de studenten en medewerkers...

Goedkopere vega(n) maaltijden bij Amstelcampus locaties

Vanaf maandag 28 november 2022 zijn goedkopere vega(n) maaltijden beschikbaar bij locaties op de Amstelcampus. Zo kunnen studenten en medewerkers bij Streetfood Company op Jakoba Mulderhuis en Wibauthuis restaurant voor €3,50 een duurzamere warme maaltijd krijgen....

Campagne ‘Maak je afval bruikbaar’ is begonnen!

De campagne 'Maak je afval bruikbaar' is nu gelanceerd als ondersteuning van de implementatie van de nieuwe manier van afval scheiden. Vanaf 1 september wordt op alle HvA en UvA locaties het afval ‘aan de bak’ gescheiden in 4 afvalstromen. Daarna wordt het gescheiden...

Steeds meer watertappunten om je waterfles te vullen

September vorig jaar stopten de UvA en HvA met de verkoop van 'plat' water in eenmalige verpakkingen, zoals petflesjes. Water is essentieel voor je gezondheid. Facility Services (FS) zien dat veel studenten en medewerkers hun eigen fles meenemen om te vullen met...

Relaxed je tentamens in met een vitaliteitsbooster

Wat is het eerste waar je aan denkt bij tentamens? Stress? Druk? Presteren? Relaxed? Eitje? Dit zijn allemaal gedachtes die door je hoofd kunnen gaan tijdens de tentamens. Er gaan waarschijnlijk veel gedachtes door je hoofd de weken van tevoren, je bent druk, moet...

Drink jouw chocolademelk, cappuccino of latte nu plantaardig op de campus!

Sinds kort hebben MAAS van de koffiemachines nu ook ‘Oat of this world’ gelanceerd – een gezonde 100% plantaardige en zuivelvrij melk-alternatief! Je kunt nu kiezen voor een topping & cacao van havermelk met je cappuccino of latte bij een aantal campussen.   Deze...

Don’t waste your waste: Nieuwe manier van afval scheiden

Op maandag 13 juni 2022 is het contract met Seenons ondertekend, de nieuwe partij voor het ophalen en verwerken van afval op de UvA en HvA. Seenons is een hardgroeiende start-up met maar 1 doel: een wereld zonder afval. Door het verminderen van afval, het stimuleren...

Aanbod eten & drinken op de campussen: steeds meer vega en vegan

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker leren we in de strategische koers van Facility Services (FS). Eten en drinken blijkt een zeer zichtbaar en veelbesproken onderwerp te zijn als het om verduurzamen gaat. Net als met voetbal zijn er heel veel bondscoaches. Om...

Laat studeerpillen links liggen en focus op deze vijf dingen

Tegenwoordig grijpen steeds meer studenten naar zogenaamde ‘studiepillen’. Deze pillen zouden het energieniveau ondersteunen, vermoeidheid verminderen en leerprestaties verbeteren. Ze beloven je extra focus, concentratie en energie voor de beste resultaten. Maar zijn...

Meld je gratis aan voor een interessante lezing over voeding!

Voeding speelt een grote rol binnen ons leven en tegenwoordig weten we steeds meer over de gezondheid en duurzaamheid van voeding. Binnen de Green Weeks die nu bezig zijn bij de UvA en HvA is er ook plaats gemaakt voor een lezing over voeding: weet wat je eet. Er zal...

Nieuwe pilots voor herbruikbare bekers

Vanaf deze week (16 mei) begint een pilot bij de restaurants en coffee corners van Wibauthuis en REC H om onderzoek te doen naar meer duurzame manieren van het gebruik van je koffiebeker. Dit project is een samenwerking tussen de UvA en HvA en meerdere deelnemers om...

Groene Peper: hét duurzaamheidsevent voor studenten

Op 17, 18, 19 en 20 mei vindt hét jaarlijkse duurzaamheidsevent online plaats over het onderwijs van de toekomst. Groene Peper biedt de mogelijkheid om te netwerken, inspiratie op te doen en/of kennis uit te wisselen over duurzaamheid binnen de...

Vegan kookworkshop op 17 mei

Op dinsdag 17 mei organiseert student Casper Willemsen een vegan kookworkshop om jou te inspireren en kennis te laten maken met duurzaam koken. Om dit te realiseren zullen er makkelijke gerechten bereid worden die gemakkelijk zijn aan te passen. Ondanks dat het...

Aandacht voor duurzaamheid tijdens de Green Weeks

Vandaag, 21 april, gaan de Green Weeks van start op de UvA en HvA. Tijdens deze Green Weeks ligt de focus op een duurzaam klimaat en hoe de UvA en HvA hier hun steentje aan bij kunnen dragen. HvA en UvA zijn namelijk een grote maatschappelijke organisaties met 110.000...

Onze vitaliteit favorieten

Deze week (11 t/m 14 april) was het de week van de vitaliteit bij CIRFOOD op een aantal horecalocaties van UvA en HvA. Binnen deze week ging het om fit en vitaal zijn, dit werd vertaald met leuke tastings en shadow boxing. Deze vitaliteitsweek komt na vandaag aan een...

Wat is vitaliteit?

Deze week (11 t/m 14 april) is het bij CIRFOOD de week van de vitaliteit, hier ligt de nadruk op fit en vitaal zijn. Vitaliteit is een term die velen van ons bezig houdt en waar iedereen zijn eigen betekenis aan geeft. Maar wat houdt het precies in? Als we er een...

Food Network Partners

Ben jij op zoek naar een platform om jouw duurzaamheidsproject te presenteren, wil jij in contact komen met andere partijen om samen te werken rondom duurzaamheid of wil jij met jouw vereniging of club simpelweg bijdragen aan een duurzame campus? Dan ben je bij Enjoy Today aan het juiste adres. Neem hier contact met ons op

CoP Food

CoP Food

Community of Practice (CoP) “Sustainable Food Systems”. Dit is een interdisciplinaire gemeenschap van studenten, onderzoekers en het werkveld. Deze community is afgelopen jaar bij de Faculteit Techniek ontstaan. Intussen zijn de opleiding Voeding en Diëtetiek en het...

Lees meer
Faculty Student Council

Faculty Student Council

A Faculty Student Council (FSR) discusses, on behalf of the faculty’s students, faculty policy with the dean. Together they discuss faculty-specific issues such as student facilities, resit opportunities and the Teaching and Examination Regulations, which set out a...

Lees meer

Social Media

Benieuwd wat wij plaatsen op Facebook, Instagram en TikTok? Neem dan eens een kijkje op onze social wall!

Neem ook eens een kijkje op het Linkedin account van Enjoy Today!