Future safe eten en drinken op de campus: It’s a Wrap

In deze serie ga ik, Kyra, langs bij een aantal lokale ondernemingen op de UvA en HvA locaties om erachter te komen hoe zij omgaan met het onderwerp duurzaamheid. 

Met de ingang van het huidige collegejaar staat Barry met zijn bedrijf It’s a Wrap op Roeterseiland. Zij maken wraps en bowls gevuld met verse ingrediënten uit verschillende keukens. Ik ging langs om kennis te maken en erachter te komen hoe hij denkt over duurzaamheid en dierenwelzijn binnen zijn bedrijf.  

Hallo Barry, kun jij It’s a Wrap voorstellen? Wie zijn jullie? 

“Wij zijn in 2015 begonnen als een foodtruckbedrijf en hebben inmiddels 3 foodtrucks waarbij we allemaal grote evenementen als dance- en foodfestivals afgaan. Dat doen we al 6 jaar maar door Corona is dat gestopt. Een collega van mij stelde voor om een keer te kijken bij de universiteit van Amsterdam, om daar als foodcounter te staan. Na een lange tijd niks te hebben gedaan zijn we uiteindelijk hier in september op Roeterseiland begonnen. Hier loopt het heel goed.”  

Wat hebben jullie allemaal op het menu staan?  

“Wij hebben nu 4 keuzes op het menu en van elke keuze kun je kiezen uit een bowl of een wrap. We hebben de Mexican Classic met kip, rijst, guacamole en salsa. De tweede is de Wonderfull Greek, met tzatziki, gemarineerde kip en koolsla. Dan hebben wij ook What the Falafel, een wrap met falafel en humus. En sinds een aantal weken hebben wij de Karma Kebab, een vegan wrap met kebab gemaakt van knolselderij.” 

Alle UvA en HvA locaties zijn onderdeel van een duurzaamheidsprogramma om eten en drinken op de campussen te verduurzamen. Dit programma bevat doelstellingen die gericht zijn op de verandering van de vraag (ofwel de consumptie) en het consumptiegedrag.  

Een van de doelstellingen in het programma heeft te maken met de eiwittransitie. Dit betekent meer plantaardig en minder dierlijk eiwit. Het doel hiervan is dat in 2050 50% van het geconsumeerde, samengestelde producten vegetarisch of veganistisch is. De helft van het aanbod van It’s a wrap bevat geen vlees, dus jullie voldoen daarmee aan die doelstelling en dragen daarbij aan de transitie naar meer plantaardig.  

Aangezien jullie nog wel producten verkopen die vlees bevatten, ben ik wel benieuwd hoe je omgaat met de duurzaamheid en dierenwelzijn van het vlees? 

“De kip die wij gebruiken is de Beter Leven kip van het poeliersbedrijf Lelie. Ik heb ook met twee sterren kip gewerkt maar dat is een stuk duurder. Ook biologische kip is voor mij niet te betalen.” 

Maken jullie dan ook gebruik van lokale producten?  

“Nee dat is iets waar wij niet op letten. De kip komt wel uit Nederland. De ijsbergsla, komkommers en tomaten haal ik bij de Turkse groenteboer, waar hij die vandaan haalt weet ik niet. Ik doe daar eigenlijk niet aan mee, dat is niet te doen voor mij. Voor een klein restaurant zijn biologische en lokale producten wel te doen, maar niet voor de hoeveelheden die wij verkopen. Dat is niet betaalbaar voor mij.” 

Een ander doel van het duurzaamheidsprogramma is het tegengaan van voedselverspilling waarbij in 2025 25% van de huidige voedselverspilling moet worden verminderd. Hoe gaan jullie daar mee om? 

“We hebben eigenlijk geen voedselverspilling. Alles wordt in de loods en productiekeuken voorbereidt. Daar wordt het vacuüm gezogen en geseald dus wij maken alles op.” 

Ook moeten de verpakkingsmaterialen en wegwerpartikelen als bordjes, bestek en bekertjes verduurzamen. Zo moet in 2025 25% hiervan gemaakt zijn van gerecycled materiaal.  

 “Dat klopt, dat is een vereiste hier op de universiteit en festivals. Alles is gemaakt van bamboe, rietsuiker of gerecycled karton. We gaan gewoon mee in wat de eisen zijn.” 

Zijn er nog manieren waarop jullie zouden kunnen verduurzamen?  

“Ik zou biologische groenten kunnen gebruiken. Maar wij gebruiken bijvoorbeeld heel veel ijsbergsla in onze wraps en dat is niet aan te slepen, dat is niet te betalen. Ik moet natuurlijk rekening houden met een afdracht en studentenprijzen. 

Krijgen jullie wel eens reacties van studenten op bijvoorbeeld het vegetarisch aanbod? 

“Wel blije reacties op de falafel wrap en de Karma Kebab, maar er wordt nooit gevraagd naar oorsprong of iets anders.” 

Zouden jullie je in de toekomst meer willen verduurzamen? 

“Zeker, wat ik kan doe ik. Ik zou niet veel meer kunnen verzinnen dan afval scheiden, biologisch karton gebruiken en Beter Leven kip, dat is een beetje waar het schip strandt.” 

Nieuwsgierig geworden naar de verschillende wraps en bowls? Of wil je wat meer weten over de onderneming? Kom dan langs bij It’s a Wrap op Roeterseiland in gebouw H, open ma – do van 11:00 tot 19:00 en vr 11:00 tot 17:00. 

FOOD SERVICE

COLLABORATION