Heeft Covid-19 ook effect op de voedselverspilling?

Voedselverspilling is in heel veel landen een punt van aandacht. Het verschil zit hem erin hoe hoog het op de agenda staat. In Frankrijk, Italië, Duitsland, Denemarken, Spanje en Nederland nemen ze het voedselverspilling probleem heel serieus. Het gemiddelde in Nederland staat op 34,3 kg vast voedsel per persoon per jaar wat verspild wordt. Brood, zuivel, groente, fruit en aardappelen zijn de producten die het meest worden verspild en 9,5% van het door consumenten gekochte voedsel (bijvoorbeeld bij de supermarkt) wordt nog verspild in Nederland. Dit gebeurt vooral via rest- en gft-afval. 

We kunnen er helaas niet omheen. Nederland is al een tijd in lockdown en dat zorgt ervoor dat we niet meer uit eten kunnen en bijna alle schoollessen online gegeven worden. Doordat de horeca gesloten is, zal er meer zelf moeten worden gekookt en/of afgehaald worden. Dit zorgt voor drukkere supermarkten en langere wachttijden voor bezorging. Helaas is hier niets aan te doen en zullen we met zijn alle ons beste beentje voor moeten zetten om hieruit te komen.  

WFBR 
Door de maatregelen die bij deze pandemie horen zijn we anders moeten gaan leven. De universiteit van Wageningen heeft onderzoek gedaan naar de effecten van COVID-19 op het koop-, kook-, bewaar- en het verspilgedrag van Nederlandse huishoudens en hoe dit verschilt van de periode voor COVID-19. In dit onderzoek zijn 1500 consumenten gevraagd een vragenlijst in te vullen over hun gedrag tijdens- en voor de pandemie.   

Thuis verspillen 
Uit de resultaten bleek dat het de meerderheid (69%) even veel weggooit in vergelijking met voor de pandemie. 5% van de mensen zegt meer weg te gooien en een kwart van de mensen (26%) geeft aan minder weg te gooien. Hier gaat het dan vooral om verse groenten, vers fruit en maaltijdresten die door 20% van de mensen minder vaak wordt weggegooid.  

Meer bewustzijn 
Het maken van een boodschappenlijstje is één van de tips wat voedselverspilling kan tegen gaan en uit deze test is gebleken dat 26% van de ondervraagden vaker een boodschappenlijstje maakt in vergelijking met voor de pandemie. Dit staat in verhouding met de 30% van de ondervraagden wat aangeeft minder vaak impulsaankopen te doen. Wat ik in het eerste artikel van deze serie al vertelde over dat mensen het verschil niet wisten tussen de THT- en TGT-datum (wil je dit nog een keer nalezen, klik dan hier) blijkt hier nu meer aandacht naar te gaan. 21% geeft aan meer aandacht te besteden aan de houdbaarheidsdatum wat er dus voor kan zorgen dat we meer bewust zijn van wat we in onze voorraadkast en koelkast hebben.  

Vaker zelf koken 
Doordat de Horeca lang gesloten moest zijn konden we helaas niet uit eten. Onder andere hierdoor geeft 28% van de ondervraagden aan vaker te koken en zo af en toe nieuwe recepten uit te proberen. Iets minder dan een kwart geeft aan minder restjes over te hebben van de maaltijden. Deze restjes belanden namelijk vaak in de prullenbak.  

Al met al is dus duidelijk dat in ieder geval de 1500 mensen die zijn ondervraagd bewuster omgaan met het kopen van eten en drinken maar ook met het bereiden en bewaren ervan. Dit is een hele positieve ontwikkeling in een (voor de meeste mensen) negatieve tijd. Met deze informatie probeer ik wat meer bewustzijn te creëren maar ook positieve punten te laten waar we zeker trots op mogen zijn. Ga jij ook bewuster om met wat je weggooit dan voorheen? Wij zijn enorm benieuwd dus laat het ons weten in de reacties! 

Volgende week geef ik verschillende tips wat je heel makkelijk zelf thuis kan introduceren om voedselverspilling zoveel mogelijk tegen te gaan. Tot volgende week!