Het lijstje van voordelen van vegetarisch eten

Nova (22 jaar) eet helemaal vegetarisch sinds ze een keer mee deed aan de Week zonder Vlees. Ze at hiervoor al geen varkensvlees vanwege de slechte reactie met haar huid. Dit is ze toen gaan uitbreiden naar volledig vegetarisch vanwege huidverbetering en milieuredenen. Ze heeft dit nooit als verplichting ervaren, doordat ze het zelf wilde proberen of dit wat voor haar was. Hierdoor houdt ze het makkelijk vol. Verder houdt ze er wel rekening mee dat ze voldoende noten en peulvruchten binnenkrijgt voor de vitaminen die belangrijk zijn. Dit is een mooi voorbeeld van wat de Week zonder Vlees met iemand kan doen. 

Aangezien Enjoy Today meedoet aan de Week Zonder Vlees zijn wij heel benieuwd wat voor voordelen er zijn aan het weglaten van vlees uit je voedingspatroon. Dit hebben we voor jou uitgezocht. Alle punten die hieronder worden benoemd staan op willekeurige volgorde.  

  • Vegetarisch eten is beter voor het milieu  

Volgens de Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) wordt wereldwijd 14,5% van alle broeikasgassen veroorzaakt door de veehouderij. Op jaarbasis stoot één koe ongeveer evenveel broeikasgassen uit als één auto die ruim anderhalf keer de aarde rondrijdt. Hiernaast is voor elke kilo vlees wat wordt geproduceerd veel water en voer nodig wat ten koste kan gaan van bijvoorbeeld een tropisch oerwoud.  

  • Je veroorzaakt minder dierenleed 

Wanneer jij vegetarisch gaat eten voor je leven lang zullen er gemiddeld 900 dieren niet voor jou geslacht worden.  

  • Vegetarisch assortiment wordt steeds groter en lekkerder 

Er komen steeds meer vegetarische merken en producten op de markt. Wat eerst in de supermarkt één rijtje met vleesvervangers was, is nu veranderd naar een heel schap met vleesvervangers. Niet alleen de hoeveelheid is veranderd maar ook de receptuur. Er zit echt veel lekkers tussen.  

  • Minder overgewicht  

Over het algemeen hebben vegetariërs een lager en gezonder lichaamsgewicht in vergelijking tot mensen die dagelijks vlees eten. Dit komt doordat vegetariërs vaak een hogere inname hebben van voedingsvezel (wat zorgt voor een goede spijsvertering en een vol gevoel) en een lagere inname van vet.  

  • Minder risico op hart- en vaatziekten 

Vegetariërs hebben minder vaak last van hart- en vaatziekten door verschillende redenen. Door het schrappen van vlees uit je eetpatroon zal je minder verzadigd vet binnenkrijgen wat ervoor zorgt dat je cholesterolwaarden lager blijven. Zoals je hierboven hebt gelezen bevat een vegetarisch eetpatroon meer voedingsvezels, maar ook antioxidanten en vitaminen. Dit soort factoren helpen ook het slechte cholesterol te verlagen.  

  • Minder risico op kanker  

Vegetariërs hebben over het algemeen minder vaak kanker dan mensen die dagelijks vlees eten mede doordat hun inname van fruit en groente hoger zou zijn. Hiernaast is ook uit onderzoek gebleken dat het gebruik van rood en bewerkt vlees kankerverwekkend zou kunnen zijn. Een gebruik van 100 gram totaal rood en bewerkt vlees per dag hangt samen met een 10% hoger risico op darmkanker volgens de gezondheidsraad.  

Dit zijn een aantal voordelen voor je gezondheid en de planeet wanneer je een vegetarisch eetpatroon zou gaan volgen. Vergeet hierbij niet dat wanneer je besluit om niet volledig maar een paar dagen in de week vegetarisch te eten ook al voor positieve effecten kan zorgen. Uiteindelijk ben jij degene die de keuze maakt.   

Deze week zullen er nog meer handige informatie artikelen online komen op onze website en social media kanalen. Volg ons op Instagram (@enjoytoday.amsterdam) om mee te doen aan onze Daily Challenge bijvoorbeeld!