Future safe eten en drinken op de campus: Brio

Vanaf januari 2022 staat de onderneming Brio op Roeterseiland. Ik, Kyra, heb kennis gemaakt met deze ondernemer en vertel in dit artikel meer over hoe ze begonnen zijn en hoe ze met duurzaamheid omgaan.

Hallo Guido, kun je jezelf en je onderneming Brio voorstellen?
“Ja, hallo ik ben dus Guido en ik heb een horecaonderneming genaamd Brio. Ik heb zelf de opleiding HRM (Human resource management) gedaan. Ik ben tijdens die opleiding gaan koken als bijbaantje in een restaurant in de buurt. Ik vond dat eigenlijk veel leuker, maar ik heb wel mijn opleiding afgemaakt. Daarna ben ik nog de koksopleiding gaan doen. Een half jaar geleden ben ik begonnen met Brio maar meer als een broodjesconcept vanuit een foodtruck. De brioche broodjes, daar komt de naam Brio vandaan. Toen ben ik uiteindelijk in contact gekomen met de universiteit van Amsterdam met het idee om hier op Science Park te gaan verkopen. Omdat hier al broodjes worden verkocht hebben we gekozen voor burgers. 50% zijn vleesburgers en 50% zijn veganistische burgers. En dat slaat goed aan bij de studenten.”

Welke burgers kun je krijgen bij Brio?
“De vleesburgers zijn gemaakt van onder andere kip, ham, ossenworst, tonijn en zalm. De broodjes die ik verkoop voor de vleesopties zijn de brioche broodjes, die zijn gemaakt met boter. Voor de vegan burgers worden geen brioche broodjes gebruikt. Deze broodjes worden gemaakt van onder andere bietjes en eentje met gefermenteerde bamboe. Hierdoor krijgen ze een felle kleur. De burgers zelf worden gemaakt met bijvoorbeeld falafel, kidneybonen, pompoen of zoete aardappel. Het verschilt per keer, dus de producten variëren.”

Wanneer je de ingrediënten inkoopt, let je dan op de herkomst en of deze biologisch zijn?
“Ja op zich wel, de groente die ik gebruik zijn van de lokale groenteboer, den Hertog heten zij. Dat is lokaal. Het vlees wordt niet geïmporteerd uit het buitenland maar komt wel uit Nederland, maar durf niet precies te zeggen waar vandaan. Ik heb ook een frietboer momenteel, Friet van de Tijger en de aardappelen die zij gebruiken zijn ook lokaal geproduceerd. Ik werk eigenlijk niet met zo’n groothandel of iets, of uit het buitenland. Of mijn ingrediënten biologisch zijn let ik niet per se op”

Een vraag die ik aan elke onderneming stel gaat over voedselverspilling, hoe gaan jullie daar mee om?
“Dat verschilt. Sowieso door goed te bestellen, dus niet te veel. We proberen ook niet te veel voor te bereiden voor de week daarop. We kijken naar hoeveel we ongeveer verkopen en daaraan te houden. Ik gooi eigenlijk nooit wat weg. Ik heb een keer een bak friet weggegooid, helemaal aan het begin toen ik nog veel te veel bestelde.”

Dat is goed om te horen. Welke wegwerp verpakkingen maken jullie gebruik van?
“Alle wegwerp verpakkingen die wij gebruiken zijn biologisch afbreekbaar. De bakjes voor de burgers die gebruikt worden zijn gemaakt van karton.”

Krijgen jullie daar wel eens opmerkingen over?
“Nee, maar ik kan me wel voorstellen dat als ik met plastic zou werken dat ik er wel opmerkingen over zou krijgen. Op festivals was het al wel een harde eis, dat het geen plastic mocht zijn. En hier op de UvA geldt dat ook.”

Heb je nog plannen voor in de toekomst om meer te verduurzamen?
“Nou even niet eerlijk gezegd. Niet meer dan wat ik nu doe. Het is wel belangrijk om duurzaam bezig te zijn. Ik denk dat ik daar nu wel goed aan mee doe.

Wil je meer weten over Brio? Kom dan vanaf januari 2022 langs bij Brio op Roeterseiland en probeer ook een van verschillende broodjes uit. In het artikel van Food&Finds: Brio kun je lezen welke producten het populairst zijn bij Brio.

Social Media

Benieuwd wat wij plaatsen op Facebook, Instagram en TikTok? Neem dan eens een kijkje op onze social wall!

Neem ook eens een kijkje op het Linkedin account van Enjoy Today!