Future safe eten en drinken op de campus: Mama Haq’s

Vanaf januari 2022 staat de nieuwe onderneming Mama Haq’s op Roeterseiland. Ik, Kyra, heb al kennis kunnen maken en vertel in dit artikel meer over hoe het begonnen is en hoe zij met duurzaamheid omgaan.

Hallo Zeyneb, kun je jezelf en Mama Haq’s voorstellen?
“Mijn naam is Zeyneb, ik kom uit Londen en woon nu al zes jaar in Nederland. Mijn ouders zijn beide Pakistaans. Ik ben mijn bedrijf in maart 2020 begonnen, net voor de lockdown. Mama Haq is gebaseerd om mijn moeders recepten, zij is een zeer goede kok. Haq mijn familienaam, vandaar de naam Mama Haq’s. Deze recepten kennen we al jaren en die wil ik graag delen met de wereld. Mijn ouders zitten in Londen dus ik heb de gerechten via Facetime leren maken.
Aan het begin stonden er een aantal festivals op de planning maar die gingen allemaal niet door. Daarna ben ik op de Albert Cuypmarkt gaan staan. Een vriend van mij vertelde dat ze hier op de uni opzoek waren naar lokale ondernemingen en ze vonden mij daar wel een geschikt voor, zo ben ik hier terecht gekomen.”

Welke producten hebben jullie op het menu staan?
“Alles op het menu is helemaal vegetarisch en veganistisch. Ik ben zelf al zes jaar vegetariër dus ik zou zelf nooit vlees verkopen. De gerechten bestaan uit een wrap of een bowl. Zo verkoop ik bijvoorbeeld Aloo gobi, een aardappel bloemkool curry met een huisgemaakte roti en mango chutney. We hebben ook iets nieuws op het menu staan, een lams kebab wrap gemaakt van seitan. Al de gerechten zijn dus duurzaam, goed voor het milieu en de dieren. Hier in Nederland is de pittigheid van het eten nog wel een uitdaging, want dat zijn ze hier niet zo gewend.”

Ik vind het heel leuk om te horen dat het allemaal plantaardig is. Aangezien jezelf vegetariër bent, maak je dan nog gebruik van bijvoorbeeld zuivel?
“Soms voeg ik wat yoghurt toe als mensen dat willen. Ik heb ook wel alternatieven voor zuivel voor degene die dat liever willen. Maar alles wat ik kook is veganistisch.”

Let je op de herkomst van je ingrediënten?
“Ik koop mijn ingrediënten lokaal in en deze komen uit Nederland. De ingrediënten bestaan voornamelijk uit groenten waarbij ik ook oplet welke groenten er op dat moment in het seizoen zijn. Ik probeer hiermee wel zo duurzaam mogelijk te zijn, dat is voor mijn bedrijf erg belangrijk.”

Goed om te horen, hoe gaan jullie om met voedsel wat aan het einde van de dag overblijft? Hebben jullie veel voedselverspilling?
“Wat ik voor die dag nodig heb dat gebruik ik en de rest kan ik de volgende dag nog gebruiken. De voedselverspilling is minimaal. Voor het kleine beetje wat wel over blijft zou ik heel graag iets mee willen doen. Meestal is het wat koriander of salade. Het is zo opgezet dat ik niet heel veel weg hoef te gooien.
Voedselverspilling zie ik zeker als prioriteit en is iets waar ik nog verder in wil ontwikkelen.”

En als je het eten verkoopt, welke verpakkingen maken jullie dan gebruik van?
“Al de verpakkingen die wij hebben zijn recyclebaar en gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal, dus geen plastic. Voor de wraps gebruik ik papieren vellen en voor de bowls maak ik gebruik van bakjes gemaakt van bamboe. Dus heel milieuvriendelijk. Sinds dag een gebruiken we duurzame verpakkingen, ongeacht of we op een festival, een markt of op een universiteit staan. Ook dit onderdeel van duurzaamheid is een belangrijk onderdeel van mijn bedrijf.”

Ben je nieuwsgierig geworden naar de lekkere gerechten van Mama Haq? Kom dan vanaf januari 2022 langs bij Mama Haq op Roeterseiland. In het artikel van Food&Finds: Mama Haq’s kun je lezen welke producten van Mama Haq het populairst zijn.

Social Media

Benieuwd wat wij plaatsen op Facebook, Instagram en TikTok? Neem dan eens een kijkje op onze social wall!

Neem ook eens een kijkje op het Linkedin account van Enjoy Today!