Future safe eten en drinken op de campus: Pita Chef

Vanaf januari 2022 staat Pita Chef op Roeterseiland en nu ook bij Wibauthuis. Ik, Kyra, ging langs om erachter te komen hoe zij zijn begonnen en omgaan met duurzaamheid.  

Hallo, hoe je ben Pita Chef begonnen en hoe ben je hier op de UvA terecht gekomen? 

“Ik kom uit Syrië en ik woon nu drie jaar in Nederland. Ik ben toen begonnen aan de opleiding civiel ingenieur, maar ik houd er niet van om voor andere te studeren of te werken. Dus ik ben met die opleiding gestopt om mijn eigen kleine bedrijf, samen met mijn broer, te beginnen. Pita Chef staat vanaf het begin op de Albert Cuypmarkt waar wij Syrisch Libanees streetfood verkopen. Binnen drie maanden hadden we het zo druk, dat we 6 dagen 15 uur per dag aan het werk waren. Op een van de drukste dagen werden wij door Johan en Gerda van Cirfood (de cateraar van de UvA en HvA) gevraagd om op de universiteit te staan. Ik sta nu hier op de universiteit, en mijn broer staat nog op de Albert Cuypmarkt. De producten die we hier verkopen zijn niet helemaal hetzelfde als op de markt. Ook duurt het voorbereiden en maken van de gerechten wat langer op de markt.”  

Hoe hebben jullie de afgelopen lockdown ervaren? 

“Het was niet makkelijk. We hadden veel uitdagingen gehad met de apparatuur, de leveringen en het vinden van personeel met goede werkervaring.” 

Het was voor ons allemaal een lastige periode, nu jullie hier staan welke producten verkopen jullie allemaal? 

“Wij hebben wraps, ook wel de pita’s met allemaal verschillende ingrediënten. Bijvoorbeeld de falafel wrap met humus en een salade of de Baba Ghanoush met walnoten, geroosterde aubergine en tahin. Wij hebben ook wraps met vlees zoals de shoarma kip met mozzarella en huisgemaakte knoflooksaus.” 

Voor de ingrediënten die jullie gebruiken, zijn deze biologisch? Letten jullie ook op de herkomst? 

“Wij gebruiken elke dag verse ingrediënten. We proberen biologische producten te gebruiken maar dat kan invloed hebben op de prijs. Vijf euro voor een wrap kunnen de kosten dekken en dit is voor studenten ook betaalbaar. Het is een keuze die we kunnen maken, maar we staan ook open voor andere manier van verduurzamen zoals meer vegan opties. Het vlees wat wij verkopen komt van een lokale leverancier. Als het product niet Nederlands is, dan komt het wel ergens uit Europa vandaan.” 

Hoe gaan jullie om met voedselverspilling? 

“Wij hebben een partnerschap met Too Good To Go. Op de Albert Cuypmarkt geven wij aan hun onze restanten die anders weggegooid zouden worden. Wij proberen de voedselverspilling zo klein mogelijk te houden. Als er iets over blijft aan het einde van de dag, dan geven we dat meestal aan een van onze collega’s. De eerste week hebben wij niks weg hoeven gooien, en we hopen dit de aankomende maanden vol te houden.” 

Dat klinkt goed om te horen. En van welke wegwerpartikelen zoals bordjes maken jullie gebruik van? 

“Wij proberen plastic vrij te werken. Wij pakken bijvoorbeeld de wraps in met papier. Ook maken wij gebruik van suikerriet. We betalen er wat meer voor, maar daarmee zijn we wel beter bezig met het milieu.” 

Zijn er nog andere manieren waarop jullie in de toekomst willen verduurzamen? 

“Op dit moment zijn er verschillende manieren waarop wij bewust bezig zijn met duurzaamheid. Zo proberen wij geen producten te kopen die in blik zitten, maar verpakt zijn in karton of van gerecycled plastic. We hebben plannen maar we moeten iets bedenken wat meer efficiënt is.”

Wil je meer weten over welke lekkere producten Pita Chef allemaal aanbiedt? Bekijk dan dit artikel 

 

Social Media

Benieuwd wat wij plaatsen op Facebook, Instagram en TikTok? Neem dan eens een kijkje op onze social wall!

Neem ook eens een kijkje op het Linkedin account van Enjoy Today!