De toegevoegde waarde van veganisme

Ik heb gemerkt dat er veel gemeenschappelijke misvattingen zijn over veganisten en het wel of niet eten van vlees. “Veganisme is onnatuurlijk.” “Mensen hebben het eiwit van dieren nodig om te overleven.” “Veganisten eten alleen salade.” Hierom wil ik jullie graag vertellen over de gezondheidsvoordelen van veganisme.  Ik merk dat deze houding ten opzichte van plantenvoedingen meestal komt van mensen die zichzelf geen nee zien zeggen tegen een steak. Deze argumenten missen echter kennis over hoe een veganistische levensstijl eruit ziet, maar met de recente toename van veganisme komt een beter begrip voor de levensstijl.  

Naast het feit dat een plantaardig dieet gezondheidsvoordelen heeft, kan een plantaardige economische strategie miljarden besparen voor landen over de hele wereld. Er zijn onderzoeken uitgevoerd die concluderen dat mensen in topconditie kunnen zijn zonder dierlijke producten te eten of  gebruiken. Studies over voeding tonen herhaaldelijk aan dat BMI en obesitas het laagst zijn voor mensen die een plantaardig dieet volgen. Onderzoek toont ook aan dat een gezond, plantaardig dieet het risico op hartaandoeningen, beroertes, kanker, obesitas en diabetes helpt verminderen. Dit zijn enkele van de grootste doodsoorzaken binnen Westerse landen en het genezen, of tenminste verminderen hiervan kan de samenleving veel geld besparen. 

Veganisten kiezen hun dieet om verschillende redenen. Zoals eerder al is aangegeven stappen velen over naar een plantaardig dieet, doordat ze de bio-industrie wreed en onmenselijk vinden. Anderen geloven dat veeteelt het milieu vernietigt. Het gaat hier dus om morele en ecologische redenen. En sommigen beschouwen veganisme gewoon als een gezond dieet, bomvol vitamines.. Ik denk dat een goede balans altijd waardevol is!