Future Food nieuws
Pride Juice: sap met een missie
De queer community op het platteland merkt nog elke dag dat acceptatie niet vanzelfsprekend is. Daardoor durven sommige jongeren niet zichzelf te zijn. Pride Juice, een initiatief van Local2Local en Impact Hub Nederland, probeert daar verandering in te brengen. De...
Vlees- en zuivelvrije producten op de campus
Let jij bij het kopen van je lunch in de kantine wel eens op je vlees en zuivelinname? Het kan soms best lastig zijn om een keer een alternatief te kiezen, want er is zoveel aanbod. Wij helpen je daarmee, lees snel verder voor vlees- en zuivelvrije producten op...
Gratis vegetarische hapjes proeven op de HvA
Het is de Green Super Hero Week bij Cirfood, de cateraar van de restaurants op jouw campus. Daarom kun je deze week iedere dag gratis een vegetarisch hapje proeven in de restaurants. Laat je verrassen! Maandag: vegetarische hotdog Dinsdag: vegetarische eiersalade...
Aanbod eten & drinken op de campussen: steeds meer vega en vegan
Duurzaamheid wordt steeds belangrijker leren we in de strategische koers van Facility Services (FS). Eten en drinken blijkt een zeer zichtbaar en veelbesproken onderwerp te zijn als het om verduurzamen gaat. Net als met voetbal zijn er heel veel bondscoaches. Om...
Kombucha, gember en kurkuma: hoe gezond zijn deze drie?
Deze week is het de week van de vitaliteit bij de cateraar CIRFOOD van de UvA en HvA. Er zullen op verschillende locaties tastings plaatsvinden van kombucha, smoothies en shotjes. En nee, geen shotjes vodka maar shotjes gember en kurkuma. Kombucha is een vrij nieuw...
Wat doe jij om aan jouw gezondheid te werken?
Vandaag, 7 april, is het Wereldgezondheidsdag. Gezondheid is iets belangrijks om dagelijks bij stil te staan en altijd aan te blijven werken. De World Health Organisation (WHO) houdt daarom ieder jaar op 7 april de Wereldgezondheidsdag om hierbij stil te staan. Ieder...
Koffie in een nieuw jasje
Binnenkort is jouw koffie in de restaurants van de campus gemaakt van een andere koffieboon dan voorheen. De cateraar van de UvA en de HvA, CIRFOOD, heeft een nieuwe en duurzame samenwerking met OR Coffee. OR Coffee is een Belgische branderij en werd in 2001 opgericht...
Welke voedingsstoffen hebben extra aandacht nodig bij een plantaardig voedingspatroon?
Een plantaardig voedingspatroon kan verschillende gezondheidsvoordelen met zich mee brengen en de kans op bepaalde ziekten verkleinen. Wel zijn er een aantal voedingsstoffen waarbij er meer risico is op tekorten voor vegetariërs of veganisten. Deze voedingsstoffen...
5 gezonde plantaardige producten
De stap naar (meer) plantaardig eten kan lastig zijn in het begin omdat je een wissel moet maken naar bepaalde producten. In dit artikel hebben wij een aantal gezonde en plantaardige producten op een rijtje gezet die jij kunt verwerken in jouw plantaardige...
8x vegetarische swaps
Make a swap Het vegetarisch aanbod wordt steeds groter en meer mensen stappen over naar een een vegetarisch of flexitarisch voedingspatroon. Dit kan lastig lijken maar is in de praktijk helemaal niet zo moeilijk. Voeding is vaak gewoonte en je kan hierdoor gehecht...
Hoe kan ik meer plantaardig eten?
Veel mensen eten nog (dagelijks) vlees. Het zit bijna standaard in ons voedingspatroon en is een gewoonte die wellicht van jongs af aan is aangeleerd. Grote kans dat je altijd vlees hebt gegeten vanuit het ouderlijk huis en hier nooit van af bent gestapt. Naarmate je...
De week met veel minder vlees
Van maandag 7 maart tot en met zondag 13 maart is in Nederland de jaarlijkse ‘Week zonder vlees’ (weekzondervlees.nl). Facility Services (de facilitaire dienst van UvA en HvA) steunt dit initiatief, omdat wij vinden dat elke dag vlees eten niet meer van deze tijd is....
Kom plantaardig proeven!
Green Super Hero Week Aankomende week (ma 7 t/m vr 11 maart) is het de Green Super Hero Week bij Cirfood. Facility Services zal in samenwerking met de cateraar Cirfood meer bewustwording gaan creëren rondom plantaardig eten. Plantaardig eten heeft verschillende...
Pompoensoep met linzen en kokosmelk
Een tijdje geleden heb ik, Kyra, in een Instagram story gevraagd waar jullie je kookinspiratie vandaan halen. Hieruit kwam naar voren dat jullie je inspiratie voornamijk van het internet halen, waaronder Pinterest. Op Pinterest zijn talloze recepten te vinden die je...
Studentenrecept Vegan BLT
Vandaag is het Wereld Sandwich Day en om dit te vieren deel ik dit heerlijke recept voor een vegan BLT met jullie. Voor het maken van vegan bacon kun je rijsvellen, tofu, tempeh of groenten als aubergine gebruiken. Voor dit recept maak ik gebruik van tempeh omdat deze...
Wereld Veganisme Dag
1 november is het Wereld Veganisme dag en wordt er wereldwijd aandacht besteed aan de voordelen van veganisme voor mens, dier en natuur. Drie jaar geleden heb ik, Kyra, besloten om geen dierlijke producten meer te consumeren en heb ik door de jaren heen ontzettend...
Oat of this world – Maas pilot voor plantaardige melk
Heb jij de nieuwe koffiemachines van Oat of this World al gezien? Als je op de locaties Science Park, Bushuis & Dr. Meurerhuis een bakje koffie hebt gehaald bij een van de koffieautomaten ben je ze waarschijnlijk al tegen gekomen. Deze machines zijn te herkennen...
Leeuwenburg, Fraijlemaborg & AUC zijn vega test lokaties!
Vanaf het begin van het college jaar op 6 september 2021 zullen de Leeuwenburg, Fraijlemborg en AUC restaurants vega test lokaties zijn. Dit betekend dat er op deze lokaties een groter aanbod van vegetarisch en veganistisch producten is. Leeuwenburg restaurant...
Meer dan de helft van het assortiment is vega!
In het restaurant op de campus Fraijlemaborg is het assortiment aangepast! Er zijn meer vega gerechten bijgekomen waardoor nu meer dan de helft van het assortiment vegetarisch is! Wat een goede verandering! We weten allemaal dat minder vlees eten goed is voor de...
Elke Melk bij koffiebar Orange Heart op Nicolaes Tulphuis
Op de campus Nicolaes Tulphuis wordt bij Orange Heart Coffee gebruik gemaakt van Elke Melk in de koffie. Elke Melk is de eerste (en tot nu toe enige) die per koe wordt gemolken. Iedere koe heeft dus zijn eigen fles. De koeien lopen zelf de melkmachine binnen wanneer...
Opmerkelijke vacature voor afgestudeerde foodies!
Voor de (bijna) afgestudeerde studenten willen wij regelmatig een vacature voorbij laten komen om het aanbod te tonen van verschillende FOOD ondernemers. Vandaag is het een vacature van CIRFOOD, de cateraar van UvA/HvA. Zij werken namelijk samen met lokale ondernemers...
MeatlessMonday: interview
Denk jij erover om meer plantaardig te eten? Of ben jij benieuwd hoe andere bewust omgaan met vleesconsumptie? Laat je inspireren door Mila (20). Zij maakte op 1 januari 2021 de switch naar vegetariër. Afgelopen jaren heeft ze altijd vlees gegeten, maar met de start...
Positieve veranderingen bij de cateraar van UvA & HvA!
In de Week zonder Vlees eten we allemaal geen vlees en koken we dus vegetarisch. Dit initiatief heeft als doel om het flexitarisch eetpatroon te promoten waarin vlees en vis wordt afgewisseld met plantaardige gerechten, vanuit het besef dat elke dag vlees eten...
Review documentaire Cowspiracy
Cowspiracy is een documentaire gemaakt door Kip Andersen. Het is al een wat oudere documentaire doordat die uit 2014 komt. Toch wilde ik hem kijken, omdat het echt gericht is op duurzaamheid en de rol van de zuivel- en vleesindustrie hierin. Van tevoren was ik erg...
Het lijstje van voordelen van vegetarisch eten
Nova (22 jaar) eet helemaal vegetarisch sinds ze een keer mee deed aan de Week zonder Vlees. Ze at hiervoor al geen varkensvlees vanwege de slechte reactie met haar huid. Dit is ze toen gaan uitbreiden naar volledig vegetarisch vanwege huidverbetering en...
MeatlessMonday
Een nieuwe campagne is de MeatlessMonday, bedacht door Tika. Ze wil mensen stimuleren om minder vlees te eten. Om daar een begin mee te maken starten wij met MeatlessMonday. Doe jij ook mee?
5x duurzaam kerst vieren
De lampjes branden, Mariah Carey schalt uit de speakers en de jaarlijkse discussie over wie welke gang maakt is losgebarsten. Dat betekent maar één ding: Het is bijna kerst. You hate or love it, maar je kunt er niet onderuit. Kerst is echter niet de meest duurzame...
De duurzame partysnack: knoflookspruiten uit de oven
Geschreven door: Berend, de sustainability blogger van Enjoy Today Koken met groente van het seizoen uit Nederland heeft vele voordelen. Zo is het verser, lekkerder en goedkoper dan groente die de geïmporteerd moet worden. Daarnaast is het ook veel duurzamer omdat dat...
Duurzaam en gezond snacken: pompoenpannenkoekjes
Geschreven door: Berend, de sustainability blogger van Enjoy Today Koken met groente van het seizoen uit Nederland heeft vele voordelen. Zo is het verser, lekkerder en goedkoper dan groente die de geïmporteerd moet worden. Daarnaast is het ook veel duurzamer omdat dat...
10 tips voor een duurzamere levensstijl
Hoi! Mijn naam is Berend en ik ben de nieuwe sustainability blogger van Enjoy Today. Ik studeer voeding en diëtetiek aan de HvA en ben momenteel bezig met mijn stage. Door mijn opleiding weet ik veel over voeding en de productie ervan. Ik ga jou twee keer per maand...
Food trends onder millenials
Hoe kijken voedselbedrijven naar de nieuwe consument? Daar gaf trendwatcher Ariane van Mancius op vier oktober antwoord op tijdens het Food Forward event bij FLOOR in het Kohnstammhuis. Millenials waren van heinde en verre naar debatcentrum FLOOR in het...
FOOD SERVICE
COLLABORATION
