Duurzaamheid nieuws

Laat studeerpillen links liggen en focus op deze vijf dingen

Laat studeerpillen links liggen en focus op deze vijf dingen

Tegenwoordig grijpen steeds meer studenten naar zogenaamde ‘studiepillen’. Deze pillen zouden het energieniveau ondersteunen, vermoeidheid verminderen en leerprestaties verbeteren. Ze beloven je extra focus, concentratie en energie voor de beste resultaten. Maar zijn...

Lees meer
Vegan kookworkshop op 17 mei

Vegan kookworkshop op 17 mei

Op dinsdag 17 mei organiseert student Casper Willemsen een vegan kookworkshop om jou te inspireren en kennis te laten maken met duurzaam koken. Om dit te realiseren zullen er makkelijke gerechten bereid worden die gemakkelijk zijn aan te passen. Ondanks dat het...

Lees meer
Aandacht voor duurzaamheid tijdens de Green Weeks

Aandacht voor duurzaamheid tijdens de Green Weeks

Vandaag, 21 april, gaan de Green Weeks van start op de UvA en HvA. Tijdens deze Green Weeks ligt de focus op een duurzaam klimaat en hoe de UvA en HvA hier hun steentje aan bij kunnen dragen. HvA en UvA zijn namelijk een grote maatschappelijke organisaties met 110.000...

Lees meer
Onze vitaliteit favorieten

Onze vitaliteit favorieten

Deze week (11 t/m 14 april) was het de week van de vitaliteit bij CIRFOOD op een aantal horecalocaties van UvA en HvA. Binnen deze week ging het om fit en vitaal zijn, dit werd vertaald met leuke tastings en shadow boxing. Deze vitaliteitsweek komt na vandaag aan een...

Lees meer
Wat is vitaliteit?

Wat is vitaliteit?

Deze week (11 t/m 14 april) is het bij CIRFOOD de week van de vitaliteit, hier ligt de nadruk op fit en vitaal zijn. Vitaliteit is een term die velen van ons bezig houdt en waar iedereen zijn eigen betekenis aan geeft. Maar wat houdt het precies in? Als we er een...

Lees meer
Kombucha, gember en kurkuma: hoe gezond zijn deze drie?

Kombucha, gember en kurkuma: hoe gezond zijn deze drie?

Deze week is het de week van de vitaliteit bij de cateraar CIRFOOD van de UvA en HvA. Er zullen op verschillende locaties tastings plaatsvinden van kombucha, smoothies en shotjes. En nee, geen shotjes vodka maar shotjes gember en kurkuma. Kombucha is een vrij nieuw...

Lees meer
Kom gratis proeven en boksen tijdens de week van de vitaliteit

Kom gratis proeven en boksen tijdens de week van de vitaliteit

Afgelopen donderdag 7 april was het Wereld Gezondheidsdag en 6 april de internationale dag van de sport. CIRFOOD, de cateraar van de UvA en HvA, haakt hierop aan met een vitaliteitsweek. Deze vindt plaats van maandag 11 april tot en met donderdag 14 april op een...

Lees meer
Wat doe jij om aan jouw gezondheid te werken?

Wat doe jij om aan jouw gezondheid te werken?

Vandaag, 7 april, is het Wereldgezondheidsdag. Gezondheid is iets belangrijks om dagelijks bij stil te staan en altijd aan te blijven werken. De World Health Organisation (WHO) houdt daarom ieder jaar op 7 april de Wereldgezondheidsdag om hierbij stil te staan. Ieder...

Lees meer
Internationale dag van de sport

Internationale dag van de sport

Vandaag, 6 april, is het de ‘Internationale dag van de Sport voor Ontwikkeling en Vrede’. Deze dag is uitgeroepen door de Verenigde Naties (VN) en biedt een kans om de positieve rol die sport en beweging spelen in het licht te zetten.   GezondheidsvoordelenSporten is...

Lees meer
Koffie in een nieuw jasje

Koffie in een nieuw jasje

Binnenkort is jouw koffie in de restaurants van de campus gemaakt van een andere koffieboon dan voorheen. De cateraar van de UvA en de HvA, CIRFOOD, heeft een nieuwe en duurzame samenwerking met OR Coffee. OR Coffee is een Belgische branderij en werd in 2001 opgericht...

Lees meer
5 gezonde plantaardige producten

5 gezonde plantaardige producten

De stap naar (meer) plantaardig eten kan lastig zijn in het begin omdat je een wissel moet maken naar bepaalde producten. In dit artikel hebben wij een aantal gezonde en plantaardige producten op een rijtje gezet die jij kunt verwerken in jouw plantaardige...

Lees meer
8x vegetarische swaps

8x vegetarische swaps

Make a swap Het vegetarisch aanbod wordt steeds groter en meer mensen stappen over naar een een vegetarisch of flexitarisch voedingspatroon. Dit kan lastig lijken maar is in de praktijk helemaal niet zo moeilijk. Voeding is vaak gewoonte en je kan hierdoor gehecht...

Lees meer
Hoe kan ik meer plantaardig eten?

Hoe kan ik meer plantaardig eten?

Veel mensen eten nog (dagelijks) vlees. Het zit bijna standaard in ons voedingspatroon en is een gewoonte die wellicht van jongs af aan is aangeleerd. Grote kans dat je altijd vlees hebt gegeten vanuit het ouderlijk huis en hier nooit van af bent gestapt. Naarmate je...

Lees meer
De week met veel minder vlees

De week met veel minder vlees

Van maandag 7 maart tot en met zondag 13 maart is in Nederland de jaarlijkse ‘Week zonder vlees’ (weekzondervlees.nl). Facility Services (de facilitaire dienst van UvA en HvA) steunt dit initiatief, omdat wij vinden dat elke dag vlees eten niet meer van deze tijd is....

Lees meer
Kom plantaardig proeven!

Kom plantaardig proeven!

Green Super Hero Week  Aankomende week (ma 7 t/m vr 11 maart) is het de Green Super Hero Week bij Cirfood. Facility Services zal in samenwerking met de cateraar Cirfood meer bewustwording gaan creëren rondom plantaardig eten. Plantaardig eten heeft verschillende...

Lees meer
De app die je helpt met je duurzame doelen – Ailuna

De app die je helpt met je duurzame doelen – Ailuna

Heb jij al een aantal duurzame voornemens voor dit jaar? We hebben een app gevonden die je hiermee kan helpen!   Kleine veranderingen binnen je dagelijkse routine hebben een enorm impact op het milieu. Iedereen heeft wel een paar kleine gewoontes die niet duurzaam...

Lees meer
Thee per seizoen en moment

Thee per seizoen en moment

Misschien wist je het nog niet, maar een simpel theetje heeft veel verschillende gezondheidsvoordelen zoals: - Het versnelt de darmwerking; - Het bevat cafeïne dat je energieverbruik gedurende dag verhoogt; - Het is goed voor je immuunsysteem en bevat waardevolle...

Lees meer
Pompoensoep met linzen en kokosmelk

Pompoensoep met linzen en kokosmelk

Een tijdje geleden heb ik, Kyra, in een Instagram story gevraagd waar jullie je kookinspiratie vandaan halen. Hieruit kwam naar voren dat jullie je inspiratie voornamijk van het internet halen, waaronder Pinterest. Op Pinterest zijn talloze recepten te vinden die je...

Lees meer
Help Plastic Soup Foundation en Trees for All

Help Plastic Soup Foundation en Trees for All

Vraag jij je ook af wat er gebeurt met het statiegeld van de plastic flesjes die in de donatiebakken op jouw campus belanden? Enjoy Today zocht het voor je uit en vertelt je in dit artikel meer over de twee goede doelen waar het geld naar toe gaat als jij je plastic...

Lees meer
Studentenrecept Vegan BLT

Studentenrecept Vegan BLT

Vandaag is het Wereld Sandwich Day en om dit te vieren deel ik dit heerlijke recept voor een vegan BLT met jullie. Voor het maken van vegan bacon kun je rijsvellen, tofu, tempeh of groenten als aubergine gebruiken. Voor dit recept maak ik gebruik van tempeh omdat deze...

Lees meer
Wereld Veganisme Dag

Wereld Veganisme Dag

1 november is het Wereld Veganisme dag en wordt er wereldwijd aandacht besteed aan de voordelen van veganisme voor mens, dier en natuur. Drie jaar geleden heb ik, Kyra, besloten om geen dierlijke producten meer te consumeren en heb ik door de jaren heen ontzettend...

Lees meer
Leeuwenburg, Fraijlemaborg & AUC zijn vega test lokaties!

Leeuwenburg, Fraijlemaborg & AUC zijn vega test lokaties!

Vanaf het begin van het college jaar op 6 september 2021 zullen de Leeuwenburg, Fraijlemborg en AUC restaurants vega test lokaties zijn. Dit betekend dat er op deze lokaties een groter aanbod van vegetarisch en veganistisch producten is.   Leeuwenburg restaurant...

Lees meer
Opmerkelijke vacature voor afgestudeerde foodies!

Opmerkelijke vacature voor afgestudeerde foodies!

Voor de (bijna) afgestudeerde studenten willen wij regelmatig een vacature voorbij laten komen om het aanbod te tonen van verschillende FOOD ondernemers. Vandaag is het een vacature van CIRFOOD, de cateraar van UvA/HvA. Zij werken namelijk samen met lokale ondernemers...

Lees meer
Studentenrecept – Pasta pesto

Studentenrecept – Pasta pesto

Hoofdgerecht2 personen Ingrediënten:  150 gram pasta  200 gram (vegetarische) kipfiletblokjes  1 sjalotje  2 teentjes knoflook (pas hoeveelheid aan naar smaak)   3 eetlepels groene pesto  75 ml kookroom light   1 courgette   200 gram champignons   100 gram...

Lees meer
Nu ook statiegeld op (de meeste) kleine petflessen

Nu ook statiegeld op (de meeste) kleine petflessen

Voorheen zat er op de kleine flessen frisdrank bijvoorbeeld nog geen statiegeld. Op de liter & anderhalve liter flessen zat wel statiegeld. Vanaf aankomende dinsdag zal dit worden veranderd!   Je zal namelijk 15 cent statiegeld gaan betalen op flesjes van minder...

Lees meer
Studentenrecept – Zomerse pastasalade

Studentenrecept – Zomerse pastasalade

Zomerse pastasalade  Lunchgerecht/bijgerecht 2 personen   Ingrediënten*:  100 gram pasta   Halve bol mozzarella   150 gram cherrytomaatjes   Een kwart komkommer   60 gram warmgerookte kipfiletreepjes   Halve appel  2 a 3 theelepels pesto   1 gekookt ei   15 gram...

Lees meer
Studentenrecept – Wrap pizza met gegrilde groente

Studentenrecept – Wrap pizza met gegrilde groente

Wrap pizza met gegrilde groenteHoofdgerecht/lunch 1 persoon   Ingrediënten:  1 tortillawrap Volkoren Large   1 klein blikje tomatenpuree   1 theelepel kruiden (Italiaanse kruiden en/of oregano)   Handje geraspte 30+ kaas   Courgette (hoeveelheid naar keuze) ...

Lees meer
Kleurverschil van kippeneieren

Kleurverschil van kippeneieren

Vanuit vroeger wordt er vaak nog gedacht dat witte eieren van kippen komen die in legbatterijen hebben geleefd of in ieder geval slechtere leefomstandigheden hebben gehad dan de kippen waar bruine eieren vandaan komen. Vandaar dat de witte eieren ook voor een...

Lees meer
Studentenmaaltijd – Gezonde bananenpannenkoekjes

Studentenmaaltijd – Gezonde bananenpannenkoekjes

Gezonde bananenpannenkoekjes Ontbijt/Lunch 1 persoon (8 pannenkoekjes)  Ingrediënten:  2 rijpe bananen   2 eieren   3 eetlepels havermout   1 theelepel kaneel ter garnering Bereidingswijze:  Haal de schil van de bananen af en prak ze in een kom met een vork totdat het...

Lees meer
Voedselverspilling in combinatie met duurzaamheid

Voedselverspilling in combinatie met duurzaamheid

Voedselverspilling is in heel veel landen een punt van aandacht. Het verschil zit hem erin hoe hoog het op de agenda staat. In Frankrijk, Italië, Duitsland, Denemarken, Spanje en Nederland nemen ze het voedselverspilling probleem heel serieus. Het gemiddelde in...

Lees meer
Studentenmaaltijd – Nasi met vezelrijke toverrijst

Studentenmaaltijd – Nasi met vezelrijke toverrijst

Nasi met vezelrijke toverrijst Hoofdgerecht 2 personen   Ingrediënten:  250 gram Lassie toverrijst Extra Vezels   250 gram Kalkoenblokjes  450 gram Nasi groente  1 zakje Nasi kruidenmix   Evt. Satésaus, kroepoek, gebakken ei  Bereidingswijze:  Zet een pan water op het...

Lees meer
Consumentenprijs (on)gezonde voeding

Consumentenprijs (on)gezonde voeding

De keuze zal wel eens door het hoofd van de hele bevolking zijn gegaan, gaan we voor een duur stukje zalm of toch maar voor een goedkoper alternatief aan het einde van de maand? Of misschien is er weinig zin om te koken, wordt er dan eten besteld of toch die pizza uit...

Lees meer
Afstudeeronderzoek over voedselverspilling bij banqueting

Afstudeeronderzoek over voedselverspilling bij banqueting

Voedselverspilling is in heel veel landen een punt van aandacht. Het verschil zit hem erin hoe hoog het op de agenda staat. In Frankrijk, Italië, Duitsland, Denemarken, Spanje en Nederland nemen ze het voedselverspilling probleem heel serieus. Het gemiddelde in...

Lees meer
Studentenmaaltijd – Gezond broodbeleg

Studentenmaaltijd – Gezond broodbeleg

Ingrediënten:  3 volkoren boterhammen   Smeerkaas 15+  Ei   Zuivelspread light   Komkommer   Courgette  Bereidingswijze:  Doe de boterhammen in een broodrooster of ze gril ze in een pan of oven. Zet een klein pannetje water op het vuur en kook het eitje daarin tot die...

Lees meer
Zoetstoffen in lightproducten

Zoetstoffen in lightproducten

Wanneer je opzoek bent naar bijvoorbeeld frisdrank zoals Fanta of Cola, of naar iets anders zoals halvarine, heb je niet alleen verschillende merken maar ook verschillende soorten binnen een merk. Hiermee bedoel ik dan dat je het gewone product hebt, maar ook een...

Lees meer
Studentenmaaltijd – Gezonde Volkoren wraps met kip, groente en peulvruchten  

Studentenmaaltijd – Gezonde Volkoren wraps met kip, groente en peulvruchten  

Gezonde Volkoren wraps met kip, groente en peulvruchten  Hoofdgerecht 2 personen   Ingrediënten:  4 (volkoren) Tortillawraps XL  275 gram kipblokjes   400 gram Italiaanse roerbakgroente   Half bakje cherry tomaatjes  1 zakje kruidenmix (fajita, taco of enchillada) ...

Lees meer
Wat doen de supermarkten tegen voedselverspilling?

Wat doen de supermarkten tegen voedselverspilling?

Voedselverspilling is in heel veel landen een punt van aandacht. Het verschil zit hem erin hoe hoog het op de agenda staat. In Frankrijk, Italië, Duitsland, Denemarken, Spanje en Nederland nemen ze het voedselverspilling probleem heel serieus. Het gemiddelde in...

Lees meer
Studentenmaaltijd – The wrap hack: caprese

Studentenmaaltijd – The wrap hack: caprese

The wrap hack: Caprese Lunch 2 personen   Ingrediënten:  4 Volkoren tortilla wraps XL  Klein potje pesto   1 bol mozzarella   1 trostomaat (of een paar cherrytomaatjes)  1 theelepel Italiaanse kruiden   Bereidingswijze:  Knip (of snijd) de volkoren tortilla’s vanaf de...

Lees meer
Watertappunten neerzetten op campussen

Watertappunten neerzetten op campussen

Watertappunten neerzetten op campussenHome     Projects     Watertappunten neerzetten op campussenFacility services is bezig om watertappunten neer te zetten op de campussen. Hiermee willen we studenten stimuleren om kraanwater te drinken en niet water te kopen dat...

Lees meer
Uni(re)Cycle: Decreasing Waste Through Fun Behavioural Change

Uni(re)Cycle: Decreasing Waste Through Fun Behavioural Change

70 percent of the waste in UvA and HvA campuses is brought in from outside sources. A team of trainees at Digital Society School tackled this problem by asking how can we inspire the students and staff to make more sustainable choices in regards to their waste production, without having their needs unfulfilled or unadjusted?

Lees meer
Huis/tuin/keuken tips om minder voedsel te verspillen

Huis/tuin/keuken tips om minder voedsel te verspillen

Voedselverspilling is in heel veel landen een punt van aandacht. Het verschil zit hem erin hoe hoog het op de agenda staat. In Frankrijk, Italië, Duitsland, Denemarken, Spanje en Nederland nemen ze het voedselverspilling probleem heel serieus. Het gemiddelde in...

Lees meer
Studentenmaaltijd – Pitabroodje met pesto en groenten

Studentenmaaltijd – Pitabroodje met pesto en groenten

Pitabroodje met pesto en groentenLichte hoofdmaaltijd/warme lunch  2 personen  Ingrediënten:   4 (volkoren) pitabroodjes  Klein potje groene pesto  1 bol mozzarella   1 courgette   200 gram champignons   Olie om in te bakken   1 theelepel Italiaanse kruiden  ...

Lees meer
Heeft Covid-19 ook effect op de voedselverspilling?

Heeft Covid-19 ook effect op de voedselverspilling?

Voedselverspilling is in heel veel landen een punt van aandacht. Het verschil zit hem erin hoe hoog het op de agenda staat. In Frankrijk, Italië, Duitsland, Denemarken, Spanje en Nederland nemen ze het voedselverspilling probleem heel serieus. Het gemiddelde in...

Lees meer
Studentenmaaltijd – Gezonde broccolisoep

Studentenmaaltijd – Gezonde broccolisoep

Gezonde broccolisoepLichte hoofdmaaltijd/warme lunch 2 personen   Ingrediënten:  1 grote sjalot (of 2 kleintjes, gesnipperd)  Minimaal 300 gram broccoli   1 groentebouillonblokje  Olie om in te bakken  Evt. Crème fraîche of room ter garnering   Bereidingswijze: ...

Lees meer
Wat is er bekend over voedselverspilling?

Wat is er bekend over voedselverspilling?

Voedselverspilling is in heel veel landen een punt van aandacht. Het verschil zit hem erin hoe hoog het op de agenda staat. In Frankrijk, Italië, Duitsland, Denemarken, Spanje en Nederland nemen ze het voedselverspilling probleem heel serieus. Het gemiddelde in...

Lees meer
Studentenmaaltijd – Gezonde vegetarische ravioli met tomatensaus

Studentenmaaltijd – Gezonde vegetarische ravioli met tomatensaus

Gezonde vegetarische ravioli met tomatensaus Hoofdgerecht 2 personen  Ingrediënten:  250 gram verse ravioli   400 gram Italiaanse roerbakgroenten   350 gram pastasaus   Vloeibare boter of olie om in te bakken  Evt. Geraspte kaas van de boerderij   Bereidingswijze:  ...

Lees meer
MeatlessMonday: interview

MeatlessMonday: interview

Denk jij erover om meer plantaardig te eten? Of ben jij benieuwd hoe andere bewust omgaan met vleesconsumptie? Laat je inspireren door Mila (20). Zij maakte op 1 januari 2021 de switch naar vegetariër. Afgelopen jaren heeft ze altijd vlees gegeten, maar met de start...

Lees meer
Positieve veranderingen bij de cateraar van UvA & HvA!

Positieve veranderingen bij de cateraar van UvA & HvA!

In de Week zonder Vlees eten we allemaal geen vlees en koken we dus vegetarisch. Dit initiatief heeft als doel om het flexitarisch eetpatroon te promoten waarin vlees en vis wordt afgewisseld met plantaardige gerechten, vanuit het besef dat elke dag vlees eten...

Lees meer
Review documentaire Cowspiracy

Review documentaire Cowspiracy

Cowspiracy is een documentaire gemaakt door Kip Andersen. Het is al een wat oudere documentaire doordat die uit 2014 komt. Toch wilde ik hem kijken, omdat het echt gericht is op duurzaamheid en de rol van de zuivel- en vleesindustrie hierin. Van tevoren was ik erg...

Lees meer
Belangrijke informatie over vitamines in vlees

Belangrijke informatie over vitamines in vlees

Het is de Week Zonder Vlees wat inhoudt dat we een hele week geen vlees eten. Dit is ontwikkeld met het doel om een flexitarisch eetpatroon te promoten. Dit houdt in dat een stuk vlees wordt afgewisseld met plantaardige gerechten. Elke dag vlees eten is namelijk...

Lees meer
Het lijstje van voordelen van vegetarisch eten

Het lijstje van voordelen van vegetarisch eten

Nova (22 jaar) eet helemaal vegetarisch sinds ze een keer mee deed aan de Week zonder Vlees. Ze at hiervoor al geen varkensvlees vanwege de slechte reactie met haar huid. Dit is ze toen gaan uitbreiden naar volledig vegetarisch vanwege huidverbetering en...

Lees meer
Een hype of een levensstijl.. Only today or here to stay?

Een hype of een levensstijl.. Only today or here to stay?

Voeding is een van de generieke dingen die wij als mens nodig hebben. Volgens de piramide van Maslow staat eten en drinken op nummer 1 als fysiologische behoefte. Hierom is het belangrijk hier op een gezonde manier mee om te gaan. Velen kiezen ervoor dit te doen met...

Lees meer
Vegetarische champignon pasteitjes

Vegetarische champignon pasteitjes

MeatlessMonday: Doe je gezellig met ons mee?! Elke maandag zal er om 13:00 een nieuw heerlijk recept online komen. Op deze manier hopen we mensen te motiveren om minder vlees te eten. Deel jouw lekkere vleesvrije gerechten onder de hashtags #enjoytoday en...

Lees meer
Oatmeal pancackes

Oatmeal pancackes

MeatlessMonday: Doe je gezellig met ons mee?! Elke maandag zal er om 13:00 een nieuw heerlijk recept online komen. Op deze manier hopen we mensen te motiveren om minder vlees te eten. Deel jouw lekkere vleesvrije gerechten onder de hashtags #enjoytoday en...

Lees meer
MeatlessMonday: interview

MeatlessMonday: interview

  Denk jij erover om meer plantaardig te eten? Of ben jij benieuwd hoe andere bewust omgaan met vleesconsumptie? Laat je inspireren door Michelle. Op aanraden van een vriendin is ze twee jaar geleden begonnen met vegetarisch eten. Ook heeft ze een blog waar ze over...

Lees meer
Ananas mango smoothie

Ananas mango smoothie

MeatlessMonday: Doe je gezellig met ons mee?! Elke maandag zal er om 13:00 een nieuw heerlijk recept online komen. Op deze manier hopen we mensen te motiveren om minder vlees te eten. Deel jouw lekkere vleesvrije gerechten onder de hashtags #enjoytoday en...

Lees meer
CAMPUS FEED AFLEVERING 5

CAMPUS FEED AFLEVERING 5

Met aflevering vijf sluiten we een serie van vijf afleveringen campus feed af. Voorlopig even geen nieuwe video’s, maar wees niet getreurd, nieuwe zijn in de aantocht!

Lees meer
Erwtensoep

Erwtensoep

MeatlessMonday: Doe je gezellig met ons mee?! Elke maandag zal er om 13:00 een nieuw heerlijk recept online komen. Op deze manier hopen we mensen te motiveren om minder vlees te eten. Deel jouw lekkere vleesvrije gerechten onder de hashtags #enjoytoday en...

Lees meer
De toegevoegde waarde van veganisme

De toegevoegde waarde van veganisme

Ik heb gemerkt dat er veel gemeenschappelijke misvattingen zijn over veganisten en het wel of niet eten van vlees. “Veganisme is onnatuurlijk.” “Mensen hebben het eiwit van dieren nodig om te overleven.” “Veganisten eten alleen salade.” Hierom wil ik jullie graag...

Lees meer
De Grote Vega Test: vega burgers

De Grote Vega Test: vega burgers

De Grote Vega Test  Vega burgers  Mijn naam is Tika en ik ben stagiaire bij Enjoy Today. Zoals je misschien al weet zitten we midden in de MeatlessMonday campagne. En in het kader van vleesvrij, heb ik voor jou een test gedaan naar wat nou de lekkerste vegetarische...

Lees meer
CAMPUS FEED AFLEVERING 4

CAMPUS FEED AFLEVERING 4

Alweer de vierde aflevering van Campus Feed. Deze aflevering is net wat anders als de voorgaande aflevering. In deze aflevering stelt Denise 3 vragen aan Thijs Haverkamp, Judith van Noort en Guido Meijer.

Lees meer
Overnight oats appeltaart

Overnight oats appeltaart

MeatlessMonday: Doe je gezellig met ons mee?! Elke maandag zal er om 13:00 een nieuw heerlijk recept online komen. Op deze manier hopen we mensen te motiveren om minder vlees te eten. Deel jouw lekkere vleesvrije gerechten onder de hashtags #enjoytoday en...

Lees meer
MeatlessMonday: interview

MeatlessMonday: interview

Denk jij erover om meer plantaardig te eten? Of ben jij benieuwd hoe andere bewust omgaan met vleesconsumptie? Laat je inspireren door Isis (21). Zij maakte op haar 17e de switch naar vegetariër omdat ze het dierenleed niet meer kon aanzien. Daarnaast speelt het...

Lees meer
CAMPUS FEED AFLEVERING 2

CAMPUS FEED AFLEVERING 2

De tweede aflevering van Campus Feed staat alweer online. Vond jij de eerste aflevering ook zo leuk? Vorige week sprak Denise met Guido Meijer project- en straatmanager van de Facility service UvA en HvA. Deze week spreekt ze met Judith van Noort, communicatie manager van Enjoy Today.

Lees meer
Doe al mee aan deze voedingswissels? 

Doe al mee aan deze voedingswissels? 

Voedingswissels zijn dingen die je vanzelfsprekend eet, maar nu omwisselt voor iets wat gezonder voor je is. Ik heb 3 voedingswissels uitgekozen die ik zelf wel interessant vind en die ik best wel op elkaar vindt lijken. Ik ben benieuwd wat jij van deze...

Lees meer
CAMPUS FEED AFLEVERING 1

CAMPUS FEED AFLEVERING 1

Ja, ja, de eerste aflevering van Campus Feed staat online! In deze aflevering heb ik (Denise Blom) een interview met Guido Meijer.

Lees meer
Aubergine lasagne

Aubergine lasagne

MeatlessMonday: doe je gezellig met ons mee?! Elke maandag posten we een lekker recept op onze socials en website. Op deze manier hopen we mensen te motiveren om minder vlees te eten. Deel jouw lekkere vleesvrije gerechten onder de...

Lees meer
3 top tips voor je immuunsysteem 

3 top tips voor je immuunsysteem 

Mijn Naam is Denise en in het dagelijks leven vind ik het heel belangrijk om voldoende te blijven bewegen en de goede voeding binnen te krijgen. Hierdoor voel ik me veel beter fysiek én mentaal, daarom wil ik graag met jullie mijn 3 persoonlijke tips/adviezen met...

Lees meer
MeatlessMonday: Budget pasta

MeatlessMonday: Budget pasta

Doe je gezellig met ons mee?! Elke maandag zal er om 13:00 een nieuw heerlijk recept online komen. Op deze manier hopen we mensen te motiveren om minder vlees te eten.

Lees meer
Een week zonder vlees?

Een week zonder vlees?

In dit artikel neem ik jullie mee in mijn belevingswereld rondom veganisme: een veelbesproken onderwerp wanneer er over voeding gesproken wordt. De afgelopen jaren is veganisme een welbekend begrip geworden binnen de westerse samenleving. Met de sterke drang naar het...

Lees meer
Wist je dat vuurwerk afsteken schadelijk is voor het milieu?

Wist je dat vuurwerk afsteken schadelijk is voor het milieu?

Voor een heleboel mensen is oud & nieuw niet compleet zonder vuurwerk. De Nederlandse overheid gaf al een tijdje geleden aan dat het dit jaar verboden is om vuurwerk af te steken. Er klonk veel protest tegen die regel, maar deze gaat er wel voor zorgen dat er een...

Lees meer
MeatlessMonday

MeatlessMonday

Een nieuwe campagne is de MeatlessMonday, bedacht door Tika. Ze wil mensen stimuleren om minder vlees te eten. Om daar een begin mee te maken starten wij met MeatlessMonday. Doe jij ook mee?

Lees meer
Boost je immuunsysteem!

Boost je immuunsysteem!

Ondanks de huidige situatie rondom COVID-19 maken wij het gezellig met de haard lekker aan en drinken we warme chocomel met slagroom. Ik kan zelf altijd heel erg genieten van de gezelligheid thuis. Tijdens corona zijn de meeste mensen noodgedwongen om thuis te werken....

Lees meer
Hoe kan jij je CO2 voetafdruk verkleinen?

Hoe kan jij je CO2 voetafdruk verkleinen?

We stoten aardig veel CO2 uit met zijn allen. De hoeveelheid die jij als individu uitstoot noemen we ook wel een CO2 voetafdruk, of carbon footprint. De keuzes die jij maakt voor je huis, vervoer, kleding en voeding hebben allemaal impact hierop.   Wat is CO2?...

Lees meer
Wat verspillen wij jaarlijks aan voedsel?

Wat verspillen wij jaarlijks aan voedsel?

Met elkaar verspillen wij in Nederland zo’n 90 miljoen kilo goed voedsel. Dit zijn bij elkaar meer dan duizenden vuilniswagens vol! Hetgeen dat verspild wordt is vooral brood, zuivel, groente en aardappelen.  Ongeveer 9% van ons eten belandt jaarlijks ongebruikt in de...

Lees meer
Een duurzame kerst

Een duurzame kerst

♪ Santa Claus is coming to town ♪. En niet zonder cadeaus natuurlijk!   Maar ook dat kan duurzamer! Momenteel wordt er in Nederland gemiddeld per persoon zo’n 80 kilo per jaar aan papier gebruikt. Dit is inclusief al het inpakpapier dat er doorheen wordt geraasd...

Lees meer
Recept: winterse vegetarische erwtensoep

Recept: winterse vegetarische erwtensoep

De winter staat weer voor de deur. Dat betekent:, comfy kleding, lekker bankhangen met Netflix aan en warme choco. Maar in de winter is ons afweersysteem jammer genoeg wat minder sterk, waardoor we eerder grieperig zijn. Daarom is het juist nu extra belangrijk om...

Lees meer
Gezond gemak

Gezond gemak

Het is 18:00, je komt thuis na een lange en vooral drukke werk-of studiedag. Na zo een dag is het makkelijk om voor een kant en klare maaltijd te kiezen, maar deze gemak maaltijden zijn eigenlijk allesbehalve gezond. Een van deze gemak maaltijden is het gerecht pasta....

Lees meer
Alles wat je moet weten over plastic

Alles wat je moet weten over plastic

Toen men er rond 1925 achter kwam dat je van aardolie plastic kan maken zag men het als een oplossing; alles werd van plastic gemaakt. Papieren zakjes werden plastic zakjes, houten speelgoed werd plastic speelgoed, glazen flessen werden plastic flessen, en ga zo maar...

Lees meer
Maak kans op een duurzame goodiebag

Maak kans op een duurzame goodiebag

Leuk dat je een kijkje komt nemen bij Enjoy Today. Wij zijn de food- en drink community voor studenten en medewerkers van de UvA en  HvA. Op ons onafhankelijk platform deelt iedereen ervaringen, inspiratie en informatie rondom eten en drinken. Ons doel is om de...

Lees meer
Duurzaam in de keuken

Duurzaam in de keuken

Tegenwoordig zijn er handige duurzame keukenhulpjes die ideaal zijn voor in de keuken waarmee je het milieu helpt besparen. Ben jij benieuwd welke dit zijn? Lees dan snel verder!  Siliconen bakmatLeg jij ook altijd een nieuw vel bakpapier in de oven en gooi je die...

Lees meer
Duurzaam studeren: hoe doe je dat?

Duurzaam studeren: hoe doe je dat?

Bij duurzaamheid denk je al snel aan afval scheiden, minder plastic flesjes kopen en minder vlees eten. Maar wist je ook dat je duurzaam en milieuvriendelijk kunt studeren? Mijn naam is Renoeka en ik wil jullie graag inspireren om duurzame keuzes te maken. Ik zal je...

Lees meer
‘Van afval naar grondstof’ – deel 3

‘Van afval naar grondstof’ – deel 3

Enjoy Today is nauw betrokken bij de ontwikkelingen en veranderingen rondom eten en drinken op jouw campus. Ook als het om afval gaat! Ons team neemt je in dit artikel mee in de ontwikkelingen van de afvalcirculatie, naar aanleiding van de presentatie van Facility...

Lees meer
‘Van afval naar grondstof’ deel 2

‘Van afval naar grondstof’ deel 2

Enjoy Today is nauw betrokken bij de ontwikkelingen en veranderingen rondom eten en drinken op jouw campus. Ook als het om afval gaat! Ons team neemt je in dit artikel mee in de ontwikkelingen van de afvalcirculatie, naar aanleiding van de presentatie van Facility...

Lees meer
 ‘Van afval naar grondstof’ – deel 1

 ‘Van afval naar grondstof’ – deel 1

Enjoy Today is nauw betrokken bij de ontwikkelingen en veranderingen rondom eten en drinken op jouw campus. Ook als het om afval gaat! Ons team neemt je in dit artikel mee in de ontwikkelingen van de afvalcirculatie, naar aanleiding van de presentatie van Facility...

Lees meer
5x duurzaam kerst vieren

5x duurzaam kerst vieren

De lampjes branden, Mariah Carey schalt uit de speakers en de jaarlijkse discussie over wie welke gang maakt is losgebarsten. Dat betekent maar één ding: Het is bijna kerst. You hate or love it, maar je kunt er niet onderuit. Kerst is echter niet de meest duurzame...

Lees meer
De duurzame partysnack: knoflookspruiten uit de oven

De duurzame partysnack: knoflookspruiten uit de oven

Geschreven door: Berend, de sustainability blogger van Enjoy Today Koken met groente van het seizoen uit Nederland heeft vele voordelen. Zo is het verser, lekkerder en goedkoper dan groente die de geïmporteerd moet worden. Daarnaast is het ook veel duurzamer omdat dat...

Lees meer
Duurzaam en gezond snacken: pompoenpannenkoekjes

Duurzaam en gezond snacken: pompoenpannenkoekjes

Geschreven door: Berend, de sustainability blogger van Enjoy Today Koken met groente van het seizoen uit Nederland heeft vele voordelen. Zo is het verser, lekkerder en goedkoper dan groente die de geïmporteerd moet worden. Daarnaast is het ook veel duurzamer omdat dat...

Lees meer
5 tips tegen voedselverspilling

5 tips tegen voedselverspilling

Hoi! Mijn naam is Berend en ik ben de sustainability blogger van Enjoy Today. Ik studeer voeding en diëtetiek aan de HvA en ben momenteel bezig met mijn stage. Door mijn opleiding weet ik veel over voeding en de productie ervan. Ik ga jou twee keer per maand van...

Lees meer
4 redenen waarom jij een reusable drinkfles nodig hebt

4 redenen waarom jij een reusable drinkfles nodig hebt

Eenmalige plastic wegwerpflessen kunnen en hoeven tegenwoordig écht niet meer. Toch worden er jaarlijks duizenden plastic waterflesjes verkocht op de UvA en HvA. Dan heb ik het nog niet eens over de wegwerpflessen met frisdrank en water met koolzuur. Hoog tijd voor...

Lees meer
10 tips voor een duurzamere levensstijl

10 tips voor een duurzamere levensstijl

Hoi! Mijn naam is Berend en ik ben de nieuwe sustainability blogger van Enjoy Today. Ik studeer voeding en diëtetiek aan de HvA en ben momenteel bezig met mijn stage. Door mijn opleiding weet ik veel over voeding en de productie ervan. Ik ga jou twee keer per maand...

Lees meer
Een liter voor een liter

Een liter voor een liter

Het afgelopen jaar hebben de campussen van de UvA en HvA gezamenlijk 640.591 liter schoon drinkwater gerealiseerd. Elke liter water uit de koffiemachines is gedoneerd aan Made Blue, een organisatie die schoon drinkwater creëert in ontwikkelingslanden. Door middel van...

Lees meer
Nieuw assortiment koffiecorners UvA en HvA

Nieuw assortiment koffiecorners UvA en HvA

Sinds kort hebben alle koffiecorners van de Uva en HvA een nieuw aanbod. Zoetigheden, broodjes-en salades (met een vegetarische optie), gezonde groente- en fruitsappen en smoothies. De baristas zullen vanaf nu bij alle koffiecorners jouw kopje koffie opleuken...

Lees meer
Voeding en duurzaamheid

Voeding en duurzaamheid

Met de dag van de duurzaamheid nog fris in het geheugen zijn we op zoek gegaan naar praktische initiatieven waarin we duurzaamheid en voeding samen zien komen. De voedselketen is namelijk één van de vervuilendste in de wereld, bijna één derde van alle CO2 uitstoot...

Lees meer
Food trends onder millenials

Food trends onder millenials

Hoe kijken voedselbedrijven naar de nieuwe consument? Daar gaf trendwatcher Ariane van Mancius op vier oktober antwoord op tijdens het Food Forward event bij FLOOR in het Kohnstammhuis.   Millenials waren van heinde en verre naar debatcentrum FLOOR in het...

Lees meer
Vijf ontwikkelingen om naar uit te kijken op koffiegebied

Vijf ontwikkelingen om naar uit te kijken op koffiegebied

De wereld van voeding verandert continu, met koffie is dat niet anders. Drink jij deze zomer nog steeds frappuccino's of nip je toch liever aan een blockchain-nitrokoffie met amandelmelk? Wij zetten vijf koffietrends voor je op een rijtje.   1. Transparantie en...

Lees meer
Onderzoek naar communicatie van gezondheid

Onderzoek naar communicatie van gezondheid

Voeding en diëtetiek student Berend Kluijfhout heeft de afgelopen twee maanden onderzoek gedaan naar hoe gezond gasten het restaurant van het Wibauthuis vinden en hoe zij op zoek gaan naar gezondere keuzes binnen het bestaande assortiment. Het onderzoek werd...

Lees meer
Voedselverspilling op de kaart

Voedselverspilling op de kaart

Het is véél meer dan een mooie slagzin op de website, het is het hart van alles wat INSTOCK doet. Voedselverspilling is een realiteit waar we niet omheen kunnen. Eten wordt in de gehele voedselketen vanaf producent tot en met consument in grote mate weggegooid....

Lees meer
Van bewustwording naar gedragsverandering

Van bewustwording naar gedragsverandering

'Waarom betalen wij voor een duur en milieuvervuilend plastic flesje iedere dag, iedere week, terwijl wij het beste kraanwater ter wereld hebben?' Leon ten Have en Joris Kemna, twee studenten aan de Hogeschool van Amsterdam vinden het ‘een krankzinnige situatie’. Ze...

Lees meer
Soep – verser, gezonder en goedkoper!

Soep – verser, gezonder en goedkoper!

Op basis van de reacties die via Enjoy Today zijn binnen gekomen is er overleg geweest met Cormet over de invulling van soep in de restaurants. Met ingang van deze week zijn onderstaande soepen verkrijgbaar in de restaurants, waarmee de verwachting is dat er beter...

Lees meer
Sapje is een beetje uit de hand gelopen

Sapje is een beetje uit de hand gelopen

Bijna iedere Nederlander komt niet aan de aanbevolen hoeveelheid groente. Met een sapje per dag kom je dat al snel wel. Joël Goudsmit had een uitgaansplatform samen met DJ Tiësto. Hij testte clubs, dronk Red Bull en nam dagelijks verschillende medicijnen om te kunnen...

Lees meer

FOOD SERVICE

COLLABORATION