Duurzaamheid nieuws
Zomerse aardbeien bij je lunch
Ze zijn er weer! Het is bijna zomer en de Nederlandse aardbeien zijn weer volop verkrijgbaar. Van 5 tot en met 16 juni kun je van dit heerlijke zomerfruit genieten in kantines en restaurants van de HvA en UvA. Je kunt ze natuurlijk gewoon zo los eten, dan zijn ze al...
Pride Juice: sap met een missie
De queer community op het platteland merkt nog elke dag dat acceptatie niet vanzelfsprekend is. Daardoor durven sommige jongeren niet zichzelf te zijn. Pride Juice, een initiatief van Local2Local en Impact Hub Nederland, probeert daar verandering in te brengen. De...
Test met herbruikbare bekers
Vanaf maandag 3 april vervangt de HvA & UvA de wegwerpbekers op de locaties Hogehilweg (HHW), Dr. Meurerhuis (DMH) en het P.C. Hoofthuis (PCH) door herbruikbare bekers. De komende periode wordt getest of dit geschikt is om straks op alle locaties te gebruiken....
Vlees- en zuivelvrije producten op de campus
Let jij bij het kopen van je lunch in de kantine wel eens op je vlees en zuivelinname? Het kan soms best lastig zijn om een keer een alternatief te kiezen, want er is zoveel aanbod. Wij helpen je daarmee, lees snel verder voor vlees- en zuivelvrije producten op...
Gratis vegetarische hapjes proeven op de HvA
Het is de Green Super Hero Week bij Cirfood, de cateraar van de restaurants op jouw campus. Daarom kun je deze week iedere dag gratis een vegetarisch hapje proeven in de restaurants. Laat je verrassen! Maandag: vegetarische hotdog Dinsdag: vegetarische eiersalade...
Meer dan 80 studenten starten met onderzoek naar voedselvraagstukken
Hoe kunnen we voedselverspilling bij evenementen tegengaan? Welke methodieken en tools zijn er om de CO₂-uitstoot van voedsel te meten? En wat is de impact voor de HvA en UvA van de Single Used Plastics wetgeving? Met deze en andere vraagstukken gaan studenten van...
Put it in a bin; zó scheid je je afval!
Sinds september 2022 staan er op alle UvA en HvA campussen gescheiden prullenbakken, voor een schonere wereld. Het afval wordt namelijk gerecycled tot nieuwe producten. Het is dus belangrijk dat het afval in de goede prullenbak terecht komt. Wil jij bijdragen aan een...
Vega(n) eten voor een prikkie!
Sinds eind november biedt de HvA vegetarisch en vegan eten aan voor een goedkopere prijs, zo betaal je nu drie euro vijftig voor een vega(n) daghap op de Amstelcampus. Hiermee hoopt de HvA twee vliegen in één klap te slaan: hopelijk kiezen de studenten en medewerkers...
Goedkopere vega(n) maaltijden bij Amstelcampus locaties
Vanaf maandag 28 november 2022 zijn goedkopere vega(n) maaltijden beschikbaar bij locaties op de Amstelcampus. Zo kunnen studenten en medewerkers bij Streetfood Company op Jakoba Mulderhuis en Wibauthuis restaurant voor €3,50 een duurzamere warme maaltijd krijgen....
Campagne ‘Maak je afval bruikbaar’ is begonnen!
De campagne 'Maak je afval bruikbaar' is nu gelanceerd als ondersteuning van de implementatie van de nieuwe manier van afval scheiden. Vanaf 1 september wordt op alle HvA en UvA locaties het afval ‘aan de bak’ gescheiden in 4 afvalstromen. Daarna wordt het gescheiden...
Steeds meer watertappunten om je waterfles te vullen
September vorig jaar stopten de UvA en HvA met de verkoop van 'plat' water in eenmalige verpakkingen, zoals petflesjes. Water is essentieel voor je gezondheid. Facility Services (FS) zien dat veel studenten en medewerkers hun eigen fles meenemen om te vullen met...
Relaxed je tentamens in met een vitaliteitsbooster
Wat is het eerste waar je aan denkt bij tentamens? Stress? Druk? Presteren? Relaxed? Eitje? Dit zijn allemaal gedachtes die door je hoofd kunnen gaan tijdens de tentamens. Er gaan waarschijnlijk veel gedachtes door je hoofd de weken van tevoren, je bent druk, moet...
Drink jouw chocolademelk, cappuccino of latte nu plantaardig op de campus!
Sinds kort hebben MAAS van de koffiemachines nu ook ‘Oat of this world’ gelanceerd – een gezonde 100% plantaardige en zuivelvrij melk-alternatief! Je kunt nu kiezen voor een topping & cacao van havermelk met je cappuccino of latte bij een aantal campussen. Deze...
Don’t waste your waste: Nieuwe manier van afval scheiden
Op maandag 13 juni 2022 is het contract met Seenons ondertekend, de nieuwe partij voor het ophalen en verwerken van afval op de UvA en HvA. Seenons is een hardgroeiende start-up met maar 1 doel: een wereld zonder afval. Door het verminderen van afval, het stimuleren...
Aanbod eten & drinken op de campussen: steeds meer vega en vegan
Duurzaamheid wordt steeds belangrijker leren we in de strategische koers van Facility Services (FS). Eten en drinken blijkt een zeer zichtbaar en veelbesproken onderwerp te zijn als het om verduurzamen gaat. Net als met voetbal zijn er heel veel bondscoaches. Om...
Laat studeerpillen links liggen en focus op deze vijf dingen
Tegenwoordig grijpen steeds meer studenten naar zogenaamde ‘studiepillen’. Deze pillen zouden het energieniveau ondersteunen, vermoeidheid verminderen en leerprestaties verbeteren. Ze beloven je extra focus, concentratie en energie voor de beste resultaten. Maar zijn...
Meld je gratis aan voor een interessante lezing over voeding!
Voeding speelt een grote rol binnen ons leven en tegenwoordig weten we steeds meer over de gezondheid en duurzaamheid van voeding. Binnen de Green Weeks die nu bezig zijn bij de UvA en HvA is er ook plaats gemaakt voor een lezing over voeding: weet wat je eet. Er zal...
Nieuwe pilots voor herbruikbare bekers
Vanaf deze week (16 mei) begint een pilot bij de restaurants en coffee corners van Wibauthuis en REC H om onderzoek te doen naar meer duurzame manieren van het gebruik van je koffiebeker. Dit project is een samenwerking tussen de UvA en HvA en meerdere deelnemers om...
Groene Peper: hét duurzaamheidsevent voor studenten
Op 17, 18, 19 en 20 mei vindt hét jaarlijkse duurzaamheidsevent online plaats over het onderwijs van de toekomst. Groene Peper biedt de mogelijkheid om te netwerken, inspiratie op te doen en/of kennis uit te wisselen over duurzaamheid binnen de...
Vegan kookworkshop op 17 mei
Op dinsdag 17 mei organiseert student Casper Willemsen een vegan kookworkshop om jou te inspireren en kennis te laten maken met duurzaam koken. Om dit te realiseren zullen er makkelijke gerechten bereid worden die gemakkelijk zijn aan te passen. Ondanks dat het...
Aandacht voor duurzaamheid tijdens de Green Weeks
Vandaag, 21 april, gaan de Green Weeks van start op de UvA en HvA. Tijdens deze Green Weeks ligt de focus op een duurzaam klimaat en hoe de UvA en HvA hier hun steentje aan bij kunnen dragen. HvA en UvA zijn namelijk een grote maatschappelijke organisaties met 110.000...
Onze vitaliteit favorieten
Deze week (11 t/m 14 april) was het de week van de vitaliteit bij CIRFOOD op een aantal horecalocaties van UvA en HvA. Binnen deze week ging het om fit en vitaal zijn, dit werd vertaald met leuke tastings en shadow boxing. Deze vitaliteitsweek komt na vandaag aan een...
Wat is vitaliteit?
Deze week (11 t/m 14 april) is het bij CIRFOOD de week van de vitaliteit, hier ligt de nadruk op fit en vitaal zijn. Vitaliteit is een term die velen van ons bezig houdt en waar iedereen zijn eigen betekenis aan geeft. Maar wat houdt het precies in? Als we er een...
Kombucha, gember en kurkuma: hoe gezond zijn deze drie?
Deze week is het de week van de vitaliteit bij de cateraar CIRFOOD van de UvA en HvA. Er zullen op verschillende locaties tastings plaatsvinden van kombucha, smoothies en shotjes. En nee, geen shotjes vodka maar shotjes gember en kurkuma. Kombucha is een vrij nieuw...
Kom gratis proeven en boksen tijdens de week van de vitaliteit
Afgelopen donderdag 7 april was het Wereld Gezondheidsdag en 6 april de internationale dag van de sport. CIRFOOD, de cateraar van de UvA en HvA, haakt hierop aan met een vitaliteitsweek. Deze vindt plaats van maandag 11 april tot en met donderdag 14 april op een...
Wat doe jij om aan jouw gezondheid te werken?
Vandaag, 7 april, is het Wereldgezondheidsdag. Gezondheid is iets belangrijks om dagelijks bij stil te staan en altijd aan te blijven werken. De World Health Organisation (WHO) houdt daarom ieder jaar op 7 april de Wereldgezondheidsdag om hierbij stil te staan. Ieder...
Internationale dag van de sport
Vandaag, 6 april, is het de ‘Internationale dag van de Sport voor Ontwikkeling en Vrede’. Deze dag is uitgeroepen door de Verenigde Naties (VN) en biedt een kans om de positieve rol die sport en beweging spelen in het licht te zetten. GezondheidsvoordelenSporten is...
Koffie in een nieuw jasje
Binnenkort is jouw koffie in de restaurants van de campus gemaakt van een andere koffieboon dan voorheen. De cateraar van de UvA en de HvA, CIRFOOD, heeft een nieuwe en duurzame samenwerking met OR Coffee. OR Coffee is een Belgische branderij en werd in 2001 opgericht...
Welke voedingsstoffen hebben extra aandacht nodig bij een plantaardig voedingspatroon?
Een plantaardig voedingspatroon kan verschillende gezondheidsvoordelen met zich mee brengen en de kans op bepaalde ziekten verkleinen. Wel zijn er een aantal voedingsstoffen waarbij er meer risico is op tekorten voor vegetariërs of veganisten. Deze voedingsstoffen...
5 gezonde plantaardige producten
De stap naar (meer) plantaardig eten kan lastig zijn in het begin omdat je een wissel moet maken naar bepaalde producten. In dit artikel hebben wij een aantal gezonde en plantaardige producten op een rijtje gezet die jij kunt verwerken in jouw plantaardige...
8x vegetarische swaps
Make a swap Het vegetarisch aanbod wordt steeds groter en meer mensen stappen over naar een een vegetarisch of flexitarisch voedingspatroon. Dit kan lastig lijken maar is in de praktijk helemaal niet zo moeilijk. Voeding is vaak gewoonte en je kan hierdoor gehecht...
Hoe kan ik meer plantaardig eten?
Veel mensen eten nog (dagelijks) vlees. Het zit bijna standaard in ons voedingspatroon en is een gewoonte die wellicht van jongs af aan is aangeleerd. Grote kans dat je altijd vlees hebt gegeten vanuit het ouderlijk huis en hier nooit van af bent gestapt. Naarmate je...
De week met veel minder vlees
Van maandag 7 maart tot en met zondag 13 maart is in Nederland de jaarlijkse ‘Week zonder vlees’ (weekzondervlees.nl). Facility Services (de facilitaire dienst van UvA en HvA) steunt dit initiatief, omdat wij vinden dat elke dag vlees eten niet meer van deze tijd is....
Kom plantaardig proeven!
Green Super Hero Week Aankomende week (ma 7 t/m vr 11 maart) is het de Green Super Hero Week bij Cirfood. Facility Services zal in samenwerking met de cateraar Cirfood meer bewustwording gaan creëren rondom plantaardig eten. Plantaardig eten heeft verschillende...
De app die je helpt met je duurzame doelen – Ailuna
Heb jij al een aantal duurzame voornemens voor dit jaar? We hebben een app gevonden die je hiermee kan helpen! Kleine veranderingen binnen je dagelijkse routine hebben een enorm impact op het milieu. Iedereen heeft wel een paar kleine gewoontes die niet duurzaam...
Thee per seizoen en moment
Misschien wist je het nog niet, maar een simpel theetje heeft veel verschillende gezondheidsvoordelen zoals: - Het versnelt de darmwerking; - Het bevat cafeïne dat je energieverbruik gedurende dag verhoogt; - Het is goed voor je immuunsysteem en bevat waardevolle...
Pompoensoep met linzen en kokosmelk
Een tijdje geleden heb ik, Kyra, in een Instagram story gevraagd waar jullie je kookinspiratie vandaan halen. Hieruit kwam naar voren dat jullie je inspiratie voornamijk van het internet halen, waaronder Pinterest. Op Pinterest zijn talloze recepten te vinden die je...
Help Plastic Soup Foundation en Trees for All
Vraag jij je ook af wat er gebeurt met het statiegeld van de plastic flesjes die in de donatiebakken op jouw campus belanden? Enjoy Today zocht het voor je uit en vertelt je in dit artikel meer over de twee goede doelen waar het geld naar toe gaat als jij je plastic...
Future safe eten en drinken op de campus: Smeer ‘em
In deze serie ga ik, Kyra, langs bij een aantal lokale ondernemingen op de UvA en HvA locaties om erachter te komen hoe zij omgaan met het onderwerp duurzaamheid. Met de ingang van het huidige collegejaar staan Linda en Ricardo met Smeer ‘em op het P.C. Hoofthuis....
Studentenrecept Vegan BLT
Vandaag is het Wereld Sandwich Day en om dit te vieren deel ik dit heerlijke recept voor een vegan BLT met jullie. Voor het maken van vegan bacon kun je rijsvellen, tofu, tempeh of groenten als aubergine gebruiken. Voor dit recept maak ik gebruik van tempeh omdat deze...
Wereld Veganisme Dag
1 november is het Wereld Veganisme dag en wordt er wereldwijd aandacht besteed aan de voordelen van veganisme voor mens, dier en natuur. Drie jaar geleden heb ik, Kyra, besloten om geen dierlijke producten meer te consumeren en heb ik door de jaren heen ontzettend...
Oat of this world – Maas pilot voor plantaardige melk
Heb jij de nieuwe koffiemachines van Oat of this World al gezien? Als je op de locaties Science Park, Bushuis & Dr. Meurerhuis een bakje koffie hebt gehaald bij een van de koffieautomaten ben je ze waarschijnlijk al tegen gekomen. Deze machines zijn te herkennen...
Leeuwenburg, Fraijlemaborg & AUC zijn vega test lokaties!
Vanaf het begin van het college jaar op 6 september 2021 zullen de Leeuwenburg, Fraijlemborg en AUC restaurants vega test lokaties zijn. Dit betekend dat er op deze lokaties een groter aanbod van vegetarisch en veganistisch producten is. Leeuwenburg restaurant...
Meer dan de helft van het assortiment is vega!
In het restaurant op de campus Fraijlemaborg is het assortiment aangepast! Er zijn meer vega gerechten bijgekomen waardoor nu meer dan de helft van het assortiment vegetarisch is! Wat een goede verandering! We weten allemaal dat minder vlees eten goed is voor de...
Elke Melk bij koffiebar Orange Heart op Nicolaes Tulphuis
Op de campus Nicolaes Tulphuis wordt bij Orange Heart Coffee gebruik gemaakt van Elke Melk in de koffie. Elke Melk is de eerste (en tot nu toe enige) die per koe wordt gemolken. Iedere koe heeft dus zijn eigen fles. De koeien lopen zelf de melkmachine binnen wanneer...
Opmerkelijke vacature voor afgestudeerde foodies!
Voor de (bijna) afgestudeerde studenten willen wij regelmatig een vacature voorbij laten komen om het aanbod te tonen van verschillende FOOD ondernemers. Vandaag is het een vacature van CIRFOOD, de cateraar van UvA/HvA. Zij werken namelijk samen met lokale ondernemers...
Studentenrecept – Pasta pesto
Hoofdgerecht2 personen Ingrediënten: 150 gram pasta 200 gram (vegetarische) kipfiletblokjes 1 sjalotje 2 teentjes knoflook (pas hoeveelheid aan naar smaak) 3 eetlepels groene pesto 75 ml kookroom light 1 courgette 200 gram champignons 100 gram...
Nu ook statiegeld op (de meeste) kleine petflessen
Voorheen zat er op de kleine flessen frisdrank bijvoorbeeld nog geen statiegeld. Op de liter & anderhalve liter flessen zat wel statiegeld. Vanaf aankomende dinsdag zal dit worden veranderd! Je zal namelijk 15 cent statiegeld gaan betalen op flesjes van minder...
Studentenrecept – Zomerse pastasalade
Zomerse pastasalade Lunchgerecht/bijgerecht 2 personen Ingrediënten*: 100 gram pasta Halve bol mozzarella 150 gram cherrytomaatjes Een kwart komkommer 60 gram warmgerookte kipfiletreepjes Halve appel 2 a 3 theelepels pesto 1 gekookt ei 15 gram...
Horecaleveranciers en Cateraar Vermaat slaat de handen in één met Too Good To Go om voedsel te redden
Voedsel redden en geld besparen Voedselreddingsapp Too Good To go kende je waarschijnlijk al van de goedkope Magic Boxen die je bij supermarkten, horeca en bakkers kan afhalen. Die zaken vullen de boxen met voedsel dat aan het eind van de dag overgebleven is of over...
Studentenrecept – Wrap pizza met gegrilde groente
Wrap pizza met gegrilde groenteHoofdgerecht/lunch 1 persoon Ingrediënten: 1 tortillawrap Volkoren Large 1 klein blikje tomatenpuree 1 theelepel kruiden (Italiaanse kruiden en/of oregano) Handje geraspte 30+ kaas Courgette (hoeveelheid naar keuze) ...
Kleurverschil van kippeneieren
Vanuit vroeger wordt er vaak nog gedacht dat witte eieren van kippen komen die in legbatterijen hebben geleefd of in ieder geval slechtere leefomstandigheden hebben gehad dan de kippen waar bruine eieren vandaan komen. Vandaar dat de witte eieren ook voor een...
Studentenmaaltijd – Gezonde bananenpannenkoekjes
Gezonde bananenpannenkoekjes Ontbijt/Lunch 1 persoon (8 pannenkoekjes) Ingrediënten: 2 rijpe bananen 2 eieren 3 eetlepels havermout 1 theelepel kaneel ter garnering Bereidingswijze: Haal de schil van de bananen af en prak ze in een kom met een vork totdat het...
Voedselverspilling in combinatie met duurzaamheid
Voedselverspilling is in heel veel landen een punt van aandacht. Het verschil zit hem erin hoe hoog het op de agenda staat. In Frankrijk, Italië, Duitsland, Denemarken, Spanje en Nederland nemen ze het voedselverspilling probleem heel serieus. Het gemiddelde in...
Studentenmaaltijd – Nasi met vezelrijke toverrijst
Nasi met vezelrijke toverrijst Hoofdgerecht 2 personen Ingrediënten: 250 gram Lassie toverrijst Extra Vezels 250 gram Kalkoenblokjes 450 gram Nasi groente 1 zakje Nasi kruidenmix Evt. Satésaus, kroepoek, gebakken ei Bereidingswijze: Zet een pan water op het...
Consumentenprijs (on)gezonde voeding
De keuze zal wel eens door het hoofd van de hele bevolking zijn gegaan, gaan we voor een duur stukje zalm of toch maar voor een goedkoper alternatief aan het einde van de maand? Of misschien is er weinig zin om te koken, wordt er dan eten besteld of toch die pizza uit...
Afstudeeronderzoek over voedselverspilling bij banqueting
Voedselverspilling is in heel veel landen een punt van aandacht. Het verschil zit hem erin hoe hoog het op de agenda staat. In Frankrijk, Italië, Duitsland, Denemarken, Spanje en Nederland nemen ze het voedselverspilling probleem heel serieus. Het gemiddelde in...
Studentenmaaltijd – Gezond broodbeleg
Ingrediënten: 3 volkoren boterhammen Smeerkaas 15+ Ei Zuivelspread light Komkommer Courgette Bereidingswijze: Doe de boterhammen in een broodrooster of ze gril ze in een pan of oven. Zet een klein pannetje water op het vuur en kook het eitje daarin tot die...
Zoetstoffen in lightproducten
Wanneer je opzoek bent naar bijvoorbeeld frisdrank zoals Fanta of Cola, of naar iets anders zoals halvarine, heb je niet alleen verschillende merken maar ook verschillende soorten binnen een merk. Hiermee bedoel ik dan dat je het gewone product hebt, maar ook een...
Welke verschillende organisaties bestaan er gericht op voedselverspilling?
Voedselverspilling is in heel veel landen een punt van aandacht. Het verschil zit hem erin hoe hoog het op de agenda staat. In Frankrijk, Italië, Duitsland, Denemarken, Spanje en Nederland nemen ze het voedselverspilling probleem heel serieus. Het gemiddelde in...
Studentenmaaltijd – Gezonde Volkoren wraps met kip, groente en peulvruchten
Gezonde Volkoren wraps met kip, groente en peulvruchten Hoofdgerecht 2 personen Ingrediënten: 4 (volkoren) Tortillawraps XL 275 gram kipblokjes 400 gram Italiaanse roerbakgroente Half bakje cherry tomaatjes 1 zakje kruidenmix (fajita, taco of enchillada) ...
Wat doen de supermarkten tegen voedselverspilling?
Voedselverspilling is in heel veel landen een punt van aandacht. Het verschil zit hem erin hoe hoog het op de agenda staat. In Frankrijk, Italië, Duitsland, Denemarken, Spanje en Nederland nemen ze het voedselverspilling probleem heel serieus. Het gemiddelde in...
Studentenmaaltijd – The wrap hack: caprese
The wrap hack: Caprese Lunch 2 personen Ingrediënten: 4 Volkoren tortilla wraps XL Klein potje pesto 1 bol mozzarella 1 trostomaat (of een paar cherrytomaatjes) 1 theelepel Italiaanse kruiden Bereidingswijze: Knip (of snijd) de volkoren tortilla’s vanaf de...
Watertappunten neerzetten op campussen
Watertappunten neerzetten op campussenHome Projects Watertappunten neerzetten op campussenFacility services is bezig om watertappunten neer te zetten op de campussen. Hiermee willen we studenten stimuleren om kraanwater te drinken en niet water te kopen dat...
Uni(re)Cycle: Decreasing Waste Through Fun Behavioural Change
70 percent of the waste in UvA and HvA campuses is brought in from outside sources. A team of trainees at Digital Society School tackled this problem by asking how can we inspire the students and staff to make more sustainable choices in regards to their waste production, without having their needs unfulfilled or unadjusted?
Onderzoek naar de logistieke mogelijkheden om meer lokale producten op het menu van HvA studenten en medewerkers te krijgen.
15 Studenten van de opleidingen Logistics Engineering en Logistics Management van de HvA hebben een onderzoek gedaan naar de logistieke mogelijkheden om meer lokale producten op het menu van de HvA studenten en medewerkers te krijgen. Hiervoor hebben ze de logistieke mogelijkheden van drie verschillende concepten onderzocht. Deze zijn:
Huis/tuin/keuken tips om minder voedsel te verspillen
Voedselverspilling is in heel veel landen een punt van aandacht. Het verschil zit hem erin hoe hoog het op de agenda staat. In Frankrijk, Italië, Duitsland, Denemarken, Spanje en Nederland nemen ze het voedselverspilling probleem heel serieus. Het gemiddelde in...
Studentenmaaltijd – Pitabroodje met pesto en groenten
Pitabroodje met pesto en groentenLichte hoofdmaaltijd/warme lunch 2 personen Ingrediënten: 4 (volkoren) pitabroodjes Klein potje groene pesto 1 bol mozzarella 1 courgette 200 gram champignons Olie om in te bakken 1 theelepel Italiaanse kruiden ...
Heeft Covid-19 ook effect op de voedselverspilling?
Voedselverspilling is in heel veel landen een punt van aandacht. Het verschil zit hem erin hoe hoog het op de agenda staat. In Frankrijk, Italië, Duitsland, Denemarken, Spanje en Nederland nemen ze het voedselverspilling probleem heel serieus. Het gemiddelde in...
Studentenmaaltijd – Gezonde broccolisoep
Gezonde broccolisoepLichte hoofdmaaltijd/warme lunch 2 personen Ingrediënten: 1 grote sjalot (of 2 kleintjes, gesnipperd) Minimaal 300 gram broccoli 1 groentebouillonblokje Olie om in te bakken Evt. Crème fraîche of room ter garnering Bereidingswijze: ...
Wat is er bekend over voedselverspilling?
Voedselverspilling is in heel veel landen een punt van aandacht. Het verschil zit hem erin hoe hoog het op de agenda staat. In Frankrijk, Italië, Duitsland, Denemarken, Spanje en Nederland nemen ze het voedselverspilling probleem heel serieus. Het gemiddelde in...
Studentenmaaltijd – Gezonde vegetarische ravioli met tomatensaus
Gezonde vegetarische ravioli met tomatensaus Hoofdgerecht 2 personen Ingrediënten: 250 gram verse ravioli 400 gram Italiaanse roerbakgroenten 350 gram pastasaus Vloeibare boter of olie om in te bakken Evt. Geraspte kaas van de boerderij Bereidingswijze: ...
MeatlessMonday: interview
Denk jij erover om meer plantaardig te eten? Of ben jij benieuwd hoe andere bewust omgaan met vleesconsumptie? Laat je inspireren door Mila (20). Zij maakte op 1 januari 2021 de switch naar vegetariër. Afgelopen jaren heeft ze altijd vlees gegeten, maar met de start...
Positieve veranderingen bij de cateraar van UvA & HvA!
In de Week zonder Vlees eten we allemaal geen vlees en koken we dus vegetarisch. Dit initiatief heeft als doel om het flexitarisch eetpatroon te promoten waarin vlees en vis wordt afgewisseld met plantaardige gerechten, vanuit het besef dat elke dag vlees eten...
Review documentaire Cowspiracy
Cowspiracy is een documentaire gemaakt door Kip Andersen. Het is al een wat oudere documentaire doordat die uit 2014 komt. Toch wilde ik hem kijken, omdat het echt gericht is op duurzaamheid en de rol van de zuivel- en vleesindustrie hierin. Van tevoren was ik erg...
Belangrijke informatie over vitamines in vlees
Het is de Week Zonder Vlees wat inhoudt dat we een hele week geen vlees eten. Dit is ontwikkeld met het doel om een flexitarisch eetpatroon te promoten. Dit houdt in dat een stuk vlees wordt afgewisseld met plantaardige gerechten. Elke dag vlees eten is namelijk...
Het lijstje van voordelen van vegetarisch eten
Nova (22 jaar) eet helemaal vegetarisch sinds ze een keer mee deed aan de Week zonder Vlees. Ze at hiervoor al geen varkensvlees vanwege de slechte reactie met haar huid. Dit is ze toen gaan uitbreiden naar volledig vegetarisch vanwege huidverbetering en...
Een hype of een levensstijl.. Only today or here to stay?
Voeding is een van de generieke dingen die wij als mens nodig hebben. Volgens de piramide van Maslow staat eten en drinken op nummer 1 als fysiologische behoefte. Hierom is het belangrijk hier op een gezonde manier mee om te gaan. Velen kiezen ervoor dit te doen met...
Vegetarische champignon pasteitjes
MeatlessMonday: Doe je gezellig met ons mee?! Elke maandag zal er om 13:00 een nieuw heerlijk recept online komen. Op deze manier hopen we mensen te motiveren om minder vlees te eten. Deel jouw lekkere vleesvrije gerechten onder de hashtags #enjoytoday en...
UvA en HvA dragen bij aan schoon water in ontwikkelingslanden
Wist je al dat MAAS de koffieleverancier is van de UvA en HvA? MAAS zorgt voor de koffie en snack automaten op de campussen en is veel bezig met duurzaamheid, net als wij.
Oatmeal pancackes
MeatlessMonday: Doe je gezellig met ons mee?! Elke maandag zal er om 13:00 een nieuw heerlijk recept online komen. Op deze manier hopen we mensen te motiveren om minder vlees te eten. Deel jouw lekkere vleesvrije gerechten onder de hashtags #enjoytoday en...
MeatlessMonday: interview
Denk jij erover om meer plantaardig te eten? Of ben jij benieuwd hoe andere bewust omgaan met vleesconsumptie? Laat je inspireren door Michelle. Op aanraden van een vriendin is ze twee jaar geleden begonnen met vegetarisch eten. Ook heeft ze een blog waar ze over...
Ananas mango smoothie
MeatlessMonday: Doe je gezellig met ons mee?! Elke maandag zal er om 13:00 een nieuw heerlijk recept online komen. Op deze manier hopen we mensen te motiveren om minder vlees te eten. Deel jouw lekkere vleesvrije gerechten onder de hashtags #enjoytoday en...
CAMPUS FEED AFLEVERING 5
Met aflevering vijf sluiten we een serie van vijf afleveringen campus feed af. Voorlopig even geen nieuwe video’s, maar wees niet getreurd, nieuwe zijn in de aantocht!
Erwtensoep
MeatlessMonday: Doe je gezellig met ons mee?! Elke maandag zal er om 13:00 een nieuw heerlijk recept online komen. Op deze manier hopen we mensen te motiveren om minder vlees te eten. Deel jouw lekkere vleesvrije gerechten onder de hashtags #enjoytoday en...
De toegevoegde waarde van veganisme
Ik heb gemerkt dat er veel gemeenschappelijke misvattingen zijn over veganisten en het wel of niet eten van vlees. “Veganisme is onnatuurlijk.” “Mensen hebben het eiwit van dieren nodig om te overleven.” “Veganisten eten alleen salade.” Hierom wil ik jullie graag...
De Grote Vega Test: vega burgers
De Grote Vega Test Vega burgers Mijn naam is Tika en ik ben stagiaire bij Enjoy Today. Zoals je misschien al weet zitten we midden in de MeatlessMonday campagne. En in het kader van vleesvrij, heb ik voor jou een test gedaan naar wat nou de lekkerste vegetarische...
CAMPUS FEED AFLEVERING 4
Alweer de vierde aflevering van Campus Feed. Deze aflevering is net wat anders als de voorgaande aflevering. In deze aflevering stelt Denise 3 vragen aan Thijs Haverkamp, Judith van Noort en Guido Meijer.
CAMPUS FEED AFLEVERING 3
In de derde aflevering heeft Denise een interview met Thijs Haverkamp, community manager van HvA re-set.
Overnight oats appeltaart
MeatlessMonday: Doe je gezellig met ons mee?! Elke maandag zal er om 13:00 een nieuw heerlijk recept online komen. Op deze manier hopen we mensen te motiveren om minder vlees te eten. Deel jouw lekkere vleesvrije gerechten onder de hashtags #enjoytoday en...
MeatlessMonday: interview
Denk jij erover om meer plantaardig te eten? Of ben jij benieuwd hoe andere bewust omgaan met vleesconsumptie? Laat je inspireren door Isis (21). Zij maakte op haar 17e de switch naar vegetariër omdat ze het dierenleed niet meer kon aanzien. Daarnaast speelt het...
CAMPUS FEED AFLEVERING 2
De tweede aflevering van Campus Feed staat alweer online. Vond jij de eerste aflevering ook zo leuk? Vorige week sprak Denise met Guido Meijer project- en straatmanager van de Facility service UvA en HvA. Deze week spreekt ze met Judith van Noort, communicatie manager van Enjoy Today.
Doe al mee aan deze voedingswissels?
Voedingswissels zijn dingen die je vanzelfsprekend eet, maar nu omwisselt voor iets wat gezonder voor je is. Ik heb 3 voedingswissels uitgekozen die ik zelf wel interessant vind en die ik best wel op elkaar vindt lijken. Ik ben benieuwd wat jij van deze...
CAMPUS FEED AFLEVERING 1
Ja, ja, de eerste aflevering van Campus Feed staat online! In deze aflevering heb ik (Denise Blom) een interview met Guido Meijer.
Aubergine lasagne
MeatlessMonday: doe je gezellig met ons mee?! Elke maandag posten we een lekker recept op onze socials en website. Op deze manier hopen we mensen te motiveren om minder vlees te eten. Deel jouw lekkere vleesvrije gerechten onder de...
3 top tips voor je immuunsysteem
Mijn Naam is Denise en in het dagelijks leven vind ik het heel belangrijk om voldoende te blijven bewegen en de goede voeding binnen te krijgen. Hierdoor voel ik me veel beter fysiek én mentaal, daarom wil ik graag met jullie mijn 3 persoonlijke tips/adviezen met...
MeatlessMonday: Budget pasta
Doe je gezellig met ons mee?! Elke maandag zal er om 13:00 een nieuw heerlijk recept online komen. Op deze manier hopen we mensen te motiveren om minder vlees te eten.
Een week zonder vlees?
In dit artikel neem ik jullie mee in mijn belevingswereld rondom veganisme: een veelbesproken onderwerp wanneer er over voeding gesproken wordt. De afgelopen jaren is veganisme een welbekend begrip geworden binnen de westerse samenleving. Met de sterke drang naar het...
Wist je dat vuurwerk afsteken schadelijk is voor het milieu?
Voor een heleboel mensen is oud & nieuw niet compleet zonder vuurwerk. De Nederlandse overheid gaf al een tijdje geleden aan dat het dit jaar verboden is om vuurwerk af te steken. Er klonk veel protest tegen die regel, maar deze gaat er wel voor zorgen dat er een...
MeatlessMonday
Een nieuwe campagne is de MeatlessMonday, bedacht door Tika. Ze wil mensen stimuleren om minder vlees te eten. Om daar een begin mee te maken starten wij met MeatlessMonday. Doe jij ook mee?
Boost je immuunsysteem!
Ondanks de huidige situatie rondom COVID-19 maken wij het gezellig met de haard lekker aan en drinken we warme chocomel met slagroom. Ik kan zelf altijd heel erg genieten van de gezelligheid thuis. Tijdens corona zijn de meeste mensen noodgedwongen om thuis te werken....
Hoe kan jij je CO2 voetafdruk verkleinen?
We stoten aardig veel CO2 uit met zijn allen. De hoeveelheid die jij als individu uitstoot noemen we ook wel een CO2 voetafdruk, of carbon footprint. De keuzes die jij maakt voor je huis, vervoer, kleding en voeding hebben allemaal impact hierop. Wat is CO2?...
Wat verspillen wij jaarlijks aan voedsel?
Met elkaar verspillen wij in Nederland zo’n 90 miljoen kilo goed voedsel. Dit zijn bij elkaar meer dan duizenden vuilniswagens vol! Hetgeen dat verspild wordt is vooral brood, zuivel, groente en aardappelen. Ongeveer 9% van ons eten belandt jaarlijks ongebruikt in de...
Een duurzame kerst
♪ Santa Claus is coming to town ♪. En niet zonder cadeaus natuurlijk! Maar ook dat kan duurzamer! Momenteel wordt er in Nederland gemiddeld per persoon zo’n 80 kilo per jaar aan papier gebruikt. Dit is inclusief al het inpakpapier dat er doorheen wordt geraasd...
Vitamine C: wat is het en waar is het goed voor?
Vitamine C schijnt voor een heleboel dingen goed te zijn. Het bevordert je gezondheid maar is blijkbaar ook goed voor je huid. Zelf smeer ik elke ochtend vitamine C dagcrème op mijn gezicht maar wat het nou precies doet, daar heb ik geen idee van. In dit artikel ga ik...
Recept: winterse vegetarische erwtensoep
De winter staat weer voor de deur. Dat betekent:, comfy kleding, lekker bankhangen met Netflix aan en warme choco. Maar in de winter is ons afweersysteem jammer genoeg wat minder sterk, waardoor we eerder grieperig zijn. Daarom is het juist nu extra belangrijk om...
Waarom is genoeg water drinken zo belangrijk?
Iedereen weet dat je ongeveer 2 liter water per dag zou moeten drinken. Water zou voor veel problemen de oplossing moeten zijn. Heb je een kater? Drink meer water. Hoofdpijn? Drink meer water. Moeite met je stoelgang? Drink meer water. Waarom verhelpt het drinken van...
Hoeveel uitstoot bespaar jij met een zelf georganiseerde kledingparty?
Wij gooien jaarlijks in Nederland 235 miljoen kilogram textiel weg, volgens de cijfers van THRLL. Dat vinden wij van Enjoy Today echt veel te veel! Door een kwart minder kleding te kopen door middel van onze kleding te ruilen, zouden wij in Nederland 2,3 miljard kilo...
Gezond gemak
Het is 18:00, je komt thuis na een lange en vooral drukke werk-of studiedag. Na zo een dag is het makkelijk om voor een kant en klare maaltijd te kiezen, maar deze gemak maaltijden zijn eigenlijk allesbehalve gezond. Een van deze gemak maaltijden is het gerecht pasta....
Alles wat je moet weten over plastic
Toen men er rond 1925 achter kwam dat je van aardolie plastic kan maken zag men het als een oplossing; alles werd van plastic gemaakt. Papieren zakjes werden plastic zakjes, houten speelgoed werd plastic speelgoed, glazen flessen werden plastic flessen, en ga zo maar...
Maak kans op een duurzame goodiebag
Leuk dat je een kijkje komt nemen bij Enjoy Today. Wij zijn de food- en drink community voor studenten en medewerkers van de UvA en HvA. Op ons onafhankelijk platform deelt iedereen ervaringen, inspiratie en informatie rondom eten en drinken. Ons doel is om de...
Duurzaam in de keuken
Tegenwoordig zijn er handige duurzame keukenhulpjes die ideaal zijn voor in de keuken waarmee je het milieu helpt besparen. Ben jij benieuwd welke dit zijn? Lees dan snel verder! Siliconen bakmatLeg jij ook altijd een nieuw vel bakpapier in de oven en gooi je die...
Duurzaam studeren: hoe doe je dat?
Bij duurzaamheid denk je al snel aan afval scheiden, minder plastic flesjes kopen en minder vlees eten. Maar wist je ook dat je duurzaam en milieuvriendelijk kunt studeren? Mijn naam is Renoeka en ik wil jullie graag inspireren om duurzame keuzes te maken. Ik zal je...
‘Van afval naar grondstof’ – deel 3
Enjoy Today is nauw betrokken bij de ontwikkelingen en veranderingen rondom eten en drinken op jouw campus. Ook als het om afval gaat! Ons team neemt je in dit artikel mee in de ontwikkelingen van de afvalcirculatie, naar aanleiding van de presentatie van Facility...
‘Van afval naar grondstof’ deel 2
Enjoy Today is nauw betrokken bij de ontwikkelingen en veranderingen rondom eten en drinken op jouw campus. Ook als het om afval gaat! Ons team neemt je in dit artikel mee in de ontwikkelingen van de afvalcirculatie, naar aanleiding van de presentatie van Facility...
‘Van afval naar grondstof’ – deel 1
Enjoy Today is nauw betrokken bij de ontwikkelingen en veranderingen rondom eten en drinken op jouw campus. Ook als het om afval gaat! Ons team neemt je in dit artikel mee in de ontwikkelingen van de afvalcirculatie, naar aanleiding van de presentatie van Facility...
5x duurzaam kerst vieren
De lampjes branden, Mariah Carey schalt uit de speakers en de jaarlijkse discussie over wie welke gang maakt is losgebarsten. Dat betekent maar één ding: Het is bijna kerst. You hate or love it, maar je kunt er niet onderuit. Kerst is echter niet de meest duurzame...
De duurzame partysnack: knoflookspruiten uit de oven
Geschreven door: Berend, de sustainability blogger van Enjoy Today Koken met groente van het seizoen uit Nederland heeft vele voordelen. Zo is het verser, lekkerder en goedkoper dan groente die de geïmporteerd moet worden. Daarnaast is het ook veel duurzamer omdat dat...
Duurzaam en gezond snacken: pompoenpannenkoekjes
Geschreven door: Berend, de sustainability blogger van Enjoy Today Koken met groente van het seizoen uit Nederland heeft vele voordelen. Zo is het verser, lekkerder en goedkoper dan groente die de geïmporteerd moet worden. Daarnaast is het ook veel duurzamer omdat dat...
Duurzaam en gezond snacken met groente van het seizoen van Nederlandse bodem
Geschreven door: Berend, de sustainability blogger van Enjoy Today Koken met groente van het seizoen uit Nederland heeft vele voordelen. Zo is het verser, lekkerder en goedkoper dan groente die de geïmporteerd moet worden. Daarnaast is het ook veel duurzamer omdat dat...
5 tips tegen voedselverspilling
Hoi! Mijn naam is Berend en ik ben de sustainability blogger van Enjoy Today. Ik studeer voeding en diëtetiek aan de HvA en ben momenteel bezig met mijn stage. Door mijn opleiding weet ik veel over voeding en de productie ervan. Ik ga jou twee keer per maand van...
4 redenen waarom jij een reusable drinkfles nodig hebt
Eenmalige plastic wegwerpflessen kunnen en hoeven tegenwoordig écht niet meer. Toch worden er jaarlijks duizenden plastic waterflesjes verkocht op de UvA en HvA. Dan heb ik het nog niet eens over de wegwerpflessen met frisdrank en water met koolzuur. Hoog tijd voor...
10 tips voor een duurzamere levensstijl
Hoi! Mijn naam is Berend en ik ben de nieuwe sustainability blogger van Enjoy Today. Ik studeer voeding en diëtetiek aan de HvA en ben momenteel bezig met mijn stage. Door mijn opleiding weet ik veel over voeding en de productie ervan. Ik ga jou twee keer per maand...
Een liter voor een liter
Het afgelopen jaar hebben de campussen van de UvA en HvA gezamenlijk 640.591 liter schoon drinkwater gerealiseerd. Elke liter water uit de koffiemachines is gedoneerd aan Made Blue, een organisatie die schoon drinkwater creëert in ontwikkelingslanden. Door middel van...
Nieuw assortiment koffiecorners UvA en HvA
Sinds kort hebben alle koffiecorners van de Uva en HvA een nieuw aanbod. Zoetigheden, broodjes-en salades (met een vegetarische optie), gezonde groente- en fruitsappen en smoothies. De baristas zullen vanaf nu bij alle koffiecorners jouw kopje koffie opleuken...
Voeding en duurzaamheid
Met de dag van de duurzaamheid nog fris in het geheugen zijn we op zoek gegaan naar praktische initiatieven waarin we duurzaamheid en voeding samen zien komen. De voedselketen is namelijk één van de vervuilendste in de wereld, bijna één derde van alle CO2 uitstoot...
Food trends onder millenials
Hoe kijken voedselbedrijven naar de nieuwe consument? Daar gaf trendwatcher Ariane van Mancius op vier oktober antwoord op tijdens het Food Forward event bij FLOOR in het Kohnstammhuis. Millenials waren van heinde en verre naar debatcentrum FLOOR in het...
Zeewierchips en veganistische shoarma winnen Smaakevent 2018 en protemine-ijs wint publieksprijs
KOHNSTAMMHUIS – Zeewierchips en veganistische shoarma winnen de juryprijs op het Smaakevent 2018. Tijdens het event presenteerden eerstejaars studenten Voeding & Diëtetiek hun nieuwe concepten voor cateraar Cormet en professionals uit het werkveld. Zeewierchips De...
Vijf ontwikkelingen om naar uit te kijken op koffiegebied
De wereld van voeding verandert continu, met koffie is dat niet anders. Drink jij deze zomer nog steeds frappuccino's of nip je toch liever aan een blockchain-nitrokoffie met amandelmelk? Wij zetten vijf koffietrends voor je op een rijtje. 1. Transparantie en...
Onderzoek naar communicatie van gezondheid
Voeding en diëtetiek student Berend Kluijfhout heeft de afgelopen twee maanden onderzoek gedaan naar hoe gezond gasten het restaurant van het Wibauthuis vinden en hoe zij op zoek gaan naar gezondere keuzes binnen het bestaande assortiment. Het onderzoek werd...
Voedselverspilling op de kaart
Het is véél meer dan een mooie slagzin op de website, het is het hart van alles wat INSTOCK doet. Voedselverspilling is een realiteit waar we niet omheen kunnen. Eten wordt in de gehele voedselketen vanaf producent tot en met consument in grote mate weggegooid....
Van bewustwording naar gedragsverandering
'Waarom betalen wij voor een duur en milieuvervuilend plastic flesje iedere dag, iedere week, terwijl wij het beste kraanwater ter wereld hebben?' Leon ten Have en Joris Kemna, twee studenten aan de Hogeschool van Amsterdam vinden het ‘een krankzinnige situatie’. Ze...
Soep – verser, gezonder en goedkoper!
Op basis van de reacties die via Enjoy Today zijn binnen gekomen is er overleg geweest met Cormet over de invulling van soep in de restaurants. Met ingang van deze week zijn onderstaande soepen verkrijgbaar in de restaurants, waarmee de verwachting is dat er beter...
Couscoussalade van studenten Voeding en Diëtetiek verkrijgbaar in restaurant DMH
De komende dagen kunnen studenten en medewerkers in het Dr. Meurerhuis genieten van een heerlijke maaltijdsalade. Enjoy Today was er vandaag bij toen drie enthousiaste studenten voeding en diëtiek de salades klaarmaakten. Laura van Dijk, Rick Kroegman en Leon Linger...
Sapje is een beetje uit de hand gelopen
Bijna iedere Nederlander komt niet aan de aanbevolen hoeveelheid groente. Met een sapje per dag kom je dat al snel wel. Joël Goudsmit had een uitgaansplatform samen met DJ Tiësto. Hij testte clubs, dronk Red Bull en nam dagelijks verschillende medicijnen om te kunnen...
FOOD SERVICE
COLLABORATION
