Kombucha, gember en kurkuma: hoe gezond zijn deze drie?

Deze week is het de week van de vitaliteit bij de cateraar CIRFOOD van de UvA en HvA. Er zullen op verschillende locaties tastings plaatsvinden van kombucha, smoothies en shotjes. En nee, geen shotjes vodka maar shotjes gember en kurkuma. Kombucha is een vrij nieuw drankje die wordt belicht als gezond. Gember en kurkuma zijn al langer onder de aandacht van gezondheid. Maar wat is er nou precies zo gezond aan deze producten? Wij zoeken het voor je uit. 

Kombucha
Laten we beginnen met kombucha. Kombucha is een gefermenteerd drankje dat gemaakt is van thee, suiker en een scoby. Een scoby (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast) wordt ook wel een zwam genoemd en dit ziet eruit als een gelatineachtige schijf. Deze zorgt ervoor dat de kombucha gaat gisten en het een gefermenteerd drankje wordt.
 

Fermentatie
Fermentatie is het omzetten of afbreken van de grondstof door bacteriën, schimmels en gisten. Hierdoor verandert bijvoorbeeld de zuurgraad, smaak, geur, uiterlijk, verteerbaarheid en de houdbaarheid van het product. Dit gebeurt ook bij andere producten zoals yoghurt, kaas, bier, brood, tempé en wijn. Gefermenteerd voedsel kan gezondheidseffecten hebben omdat het bijvoorbeeld beter verteerbaar wordt of bepaalde stoffen kan omzetten. Dit soort gezondheidseffecten kunnen zijn dat het goed is voor je immuunsysteem of dat het een mogelijk verlaagd risico op kanker geeft.
 

Gember
Gember is een wortel en kan ook verwerkt worden tot gemberthee en gemberpoeder. Gember is vooral een smaakmaker maar kan ook nog wel eens gezien worden als een wondermiddel voor de gezondheid. Studies hebben aangetoond dat gember een ontstekingsremmende werking kan hebben en het immuunsysteem boost. Daarnaast kan het de maag kalmeren waardoor het misselijkheid kan verminderen. Ook is aangetoond dat het innemen van gember het herstel van de spieren na inspanning kan stimuleren. Een aantal studies zijn alleen op dieren getest waardoor deze effecten nog beter onderzocht zouden moeten worden. Echter heeft gember geen schadelijke invloed op de gezondheid waardoor je het prima kunt gebruiken.
 

Kurkuma
Kurkuma is een gele kruid en hebben de meeste wel in hun kruidenrekje staan. Kurkuma is een populaire kleur- en smaakmaker maar wordt tegenwoordig ook steeds vaker als superfood gebruikt. Het kruid komt oorspronkelijk uit India en is veel terug te vinden in Indiase gerechten. Een studie heeft aangetoond dat kurkuma werkt als antioxidant en hiermee het lichaam kan beschermen tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn stoffen die schade kunnen brengen aan cellen en weefsel. Ook hierbij moet weer onthouden worden dat niet iedere studie hetzelfde aantoont en deze claims niet met zekerheid kunnen worden gegeven.
 

Op een aantal locaties van de UvA en HvA kun je kennis maken met deze producten in de vorm van een drankje, smoothie of shot. De planning van de tastings vind je in het vorige artikel op de website. Ben jij benieuwd naar kombucha of zin om een gember- of kurkumashot te komen nemen? Dan kun je deze gratis proeven tijdens de week van de vitaliteit. Kom gezellig samen met een medestudent en deel jullie gedachtes over deze week.  

Social Media

Benieuwd wat wij plaatsen op Facebook, Instagram en TikTok? Neem dan eens een kijkje op onze social wall!

Neem ook eens een kijkje op het Linkedin account van Enjoy Today!