Meer dan 80 studenten starten met onderzoek naar voedselvraagstukken

Hoe kunnen we voedselverspilling bij evenementen tegengaan? Welke methodieken en tools zijn er om de CO₂-uitstoot van voedsel te meten? En wat is de impact voor de HvA en UvA van de Single Used Plastics wetgeving? Met deze en andere vraagstukken gaan studenten van Faculteit Techniek, Faculteit Bewegen, Sport en Voeding en Faculteit Business en Economie de komende maanden aan de slag.

 

Meerjarige en interdisciplinaire aanpak

Veel thema’s en vraagstukken op het gebied van voedsel hebben een meerjarige en interdisciplinaire aanpak nodig. Daarom is het waardevol om studenten uit verschillende disciplines met elkaar te laten samenwerken. Op 9 februari jl. was een kick-off bijeenkomst waarbij studenten, docenten en onderzoekers uit de drie faculteiten voor het eerst verbinding zochten en kennis en know-how rondom dit thema met elkaar deelden.

 

Hoger doel

De opdrachten waaraan studenten gaan werken hebben een hoger doel: een nieuwe kijk op gezond en duurzaam voedsel voor de hele HvA en UvA. De restaurants op HvA- en UvA-locaties hebben de afgelopen jaren een grote ontwikkeling doorgemaakt. Het aanbod op de campussen is heel divers geworden door de komst van tientallen lokale ondernemers.

Op dit moment is bijna 70% van de consumptie van studenten vegetarisch. Toch valt er nog veel te winnen op weg naar een eerlijk, duurzaam, gezond, lokaal en seizoensgebonden voedselaanbod. Daarom werkt Facility Services nauw samen met studenten en sinds vorig jaar ook met de Community of Practice “Sustainable Food Systems”. Dit is een interdisciplinaire gemeenschap van studenten, onderzoekers en het werkveld.

 

Dubbel voordeel voor studenten

De studenten van de Community of Practice krijgen extra begeleiding rondom het thema voedsel. Aangepast aan hun specifieke behoefte en thematiek. Daarbij werken zij zoveel mogelijk interdisciplinair en geven ze elkaar feedback. Ook krijgen studenten de kans om -buiten hun opdracht- meer te leren over het voedselsysteem. Zij kunnen deelnemen aan workshops, excursies en presentaties van onder andere lokale boeren, experts uit de voedingswereld en food(service) bedrijven. Bovendien worden ze uitgedaagd om letterlijk mee te gaan werken, bijvoorbeeld met meewerkdagen op een boerderij of bij het organiseren van food-evenementen op de HvA.

 

Meedoen?

De Community of Practice wil zoveel mogelijk studenten, onderzoekers, docenten en andere experts of geïnteresseerden met elkaar verbinden, om het bewustzijn te vergroten over de noodzaak en oplossingen voor een nieuw voedselsysteem. Wil je hieraan bijdragen en onderdeel worden van de community? Stuur een e-mail naar Kees-Willem Rademakers.

 

Social Media

Benieuwd wat wij plaatsen op Facebook, Instagram en TikTok? Neem dan eens een kijkje op onze social wall!

Neem ook eens een kijkje op het Linkedin account van Enjoy Today!