Hoe kan ik meer plantaardig eten?

Veel mensen eten nog (dagelijks) vlees. Het zit bijna standaard in ons voedingspatroon en is een gewoonte die wellicht van jongs af aan is aangeleerd. Grote kans dat je altijd vlees hebt gegeten vanuit het ouderlijk huis en hier nooit van af bent gestapt. Naarmate je ouder wordt en meer over dingen na gaat denken wil je misschien meer plantaardig gaan eten en vlees vaker inwisselen. 

Gezondheidsvoordelen
Plantaardig voedsel eten heeft veel gezondheidsvoordelen zoals dat ze vaak meer vezels, minder verzadigd vet en meer groente en fruit bevatten. Dit heeft weer een positieve invloed op onze bloedvaten, spijsvertering en energielevel. Kortom, veel positieve redenen om meer plantaardig voeding te eten. Maar waar moet je beginnen wanneer je wat vaker jouw stukje vlees wilt laten staan? Wij geven jou een aantal tips zodat jij meteen kunt beginnen! 

8 praktische tips

  1. Vervang vlees door peulvruchten zoals kikkererwten, linzen, en bonen. Maar ook ei, tofu en tempeh zijn goede vleesvervangers. Kies in een curry gerecht bijvoorbeeld voor tempeh of kikkererwten in plaats van kip of beef.  
  2. Vervang vleeswaren voor fruit, hummus, 100% pindakaas, banaan of notenspread.  
  3. Kies eens vaker voor een plantaardige melksoort in de koffie zoals amandelmelk, havermelk of sojamelk.  
  4. Wissel dierlijke zuivel af met plantaardige zuivel soorten.  
  5. Vervang roomboter voor een plantaardige olie. 
  6. Eet 1 keer per week (vette) vis.  
  7. Kies voor tussendoortjes zoals groente, fruit, noten en geroosterde kikkererwten. 
  8. Wil je graag flexitarisch eten? Eet dan niet meer dan 500 gram vlees per week, waarvan maximaal 300 gram rood vlees.   

Voedingsstoffen
Wanneer je minder of geen vlees meer eet is het wel belangrijk om voldoende vitamine B12 binnen te krijgen. Deze vitamine zit namelijk alleen van nature in dierlijke producten. Daarnaast zijn ijzer, calcium, vitamine C, vitamine D, zink, omega 3 en jodium ook belangrijk om in de gaten te houden. 

Tegenwoordig worden vitamine B1, vitamine B12 en ijzer vaak toegevoegd aan vleesvervangers. Kies daarom het liefst voor een vleesvervanger met deze toevoegingen om minder risico te lopen op tekorten. Als vegetariër of veganist wordt het daarom sowieso aangeraden om vitamine B12 te suppleren om hier voldoende van binnen te krijgen. 

Op de campus van de HvA en UvA wordt het vegetarisch aanbod ook steeds groter. Kom jij een keer een lekkere vegetarische lunch halen? We zien je graag op een van de campussen!

Social Media

Benieuwd wat wij plaatsen op Facebook, Instagram en TikTok? Neem dan eens een kijkje op onze social wall!

Neem ook eens een kijkje op het Linkedin account van Enjoy Today!