Samenwerken met onderwijs en onderzoek binnen het werkveld Eten & Drinken

Met de strategische koers als liedraad wordt voor de dienstverlening rondom Eten & Drinken steeds meer invulling gegeven aan de speerpunten duurzaamheid, digitalisering en samenwerken . Dit keer belichten we ‘samenwerken’.

In de afgelopen jaren zijn er veel stage en afstudeeropdrachten uitgevoerd voor eten en drinken. Dat kost tijd en energie, maar gelukkig levert het ook relevante kennis op om in praktijk te brengen. Bovendien is het een prima manier om tegelijkertijd in gesprek te zijn met de doelgroep en te leren welke behoeften daar leven en hoe de UvA/HvA deze het beste in kunnen vullen.

 

Structureel samenwerken

Door de vele projecten en opdrachten is de behoefte ontstaan aan meer structurele samenwerkingsvormen met onderwijs en onderzoek. Een voorbeeld van een succesvolle samenwerking is met de HvA Faculteit Techniek, het lectoraat City Logistiek en de opleidingen Logistics Engineering en Logistics Management. Daarbij wordt niet meer in losse opdrachten gedacht, maar combineren ze onderzoek en projecten. Met als doel duurzame stadslogistiek voor foodstromen op de verschillende campussen. Met de HvA Faculteit BSV, de opleiding Voeding en Diëtetiek, is de samenwerking eveneens uitgegroeid tot een vast stramien van opdrachten in het lesprogramma voor eerste- en tweedejaars studenten en jaarlijkse afstudeeropdrachten.

Een bijkomend en belangrijk voordeel is dat deze werkwijze ook het onderwijs in staat stelt met de UvA/HvA mee te denken en veel meer begeleiding te bieden aan studenten.

Ze merken dat meer structurele samenwerking voor FS (Facility Services) én voor het onderwijs efficiënter is en tot meer kansen en daadwerkelijke oplossingen leidt. Los daarvan is het voor alle partijen erg leerzaam en ontstaan er steeds nieuwe samenwerkingen en cross-overs met het onderwijs.

 
Netwerk Community of Practice (COP) Food in the City

Vanuit de Faculteit Techniek is een netwerk opgericht: Community of Practice Food in the City. Dit sluit erg goed aan bij de ambities van FS om de samenwerking met onderwijs en onderzoek uit te bouwen. Vanuit eten en drinken werken ze als ‘klant’ nauw samen met het COP Food in the City. Ook de opleiding Voeding en Diëtetiek is aangesloten.

Al deze ervaringen bouwen ze nu verder uit. Door gesprekken samen met het COP Food in the City en met een aantal opleidingen, komen ze tot relevante thema’s binnen het werkveld van FS – Eten & Drinken. Het vinden van de juiste structuur en een soepel proces helpen om een langdurige samenwerking aan te gaan.

 
Icoonproject Grab & Go kiosk

In oktober organiseren zee, samen met COP Food in the City, de volgende workshop met een aantal opleidingen. Ze bespreken dan ook de invulling van diverse projecten in hun samenwerking vanaf februari 2023. Als icoonproject hebben ze de nieuwe Grab & Go kiosk in het Kohnstammhuis, ook wel de ‘Living Lab’ genoemd. Op deze plek gaan ze allerlei projecten in onderzoeksfase of als pilotvorm uitvoeren.

Social Media

Benieuwd wat wij plaatsen op Facebook, Instagram en TikTok? Neem dan eens een kijkje op onze social wall!

Neem ook eens een kijkje op het Linkedin account van Enjoy Today!